HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > ÉLETMÓD > Táplálkozás > Táplálkozási defektek: hiány, kóros soványság

t: 1138

Táplálkozási defektek: hiány, kóros soványság










Az alultápláltság olyan állapot, amelynél a szervezet energia-, fehérje- vagy egyéb tápanyaghiányban szenved. Nem (nem csak) a kóros soványságról van szó. Jellemző, hogy az angol orvosok szerint az esetek több mint felére egyáltalán nem vagy csak későn derül fény.

A hiányos táplálkozás következtében kialakuló állapot gyengíti az immunrendszert, hajlamosabbá tesz fertőzésekre, lassítja a betegségekből való felépülés folyamatát. Nemcsak az étrend, az életmód is hajlamosít bizonyos táplálkozási defektekre.

Kajaelhagyók

Sok híresség hangoztatja, hogy jó alakját bizonyos ételcsoportok száműzésének köszönheti. Leggyakrabban a búzát és a tejtermékeket szokták említeni. Pedig a dietetikusok szerint az, aki ezt teszi, komolyan veszélyezteti egészségét – hacsak nem pótolja más forrásból a kieső tápanyagokat.

- Búza: igen jó B-vitamin- és energiaforrás. Ha nem fogyasztunk kenyeret, emeljük az étrendben a vörös és a fehér húsok, zöldségek mennyiségét.
- Tejtermékek: kalciumtartalmuk fontos a csontok felépítésében.
- Tej: teljes elhagyása helyett fogyasszunk zsírszegény változatot. Pótolható a hiány több hallal, zöldféleségekkel, hüvelyesekkel, szárított gyümölcsökkel.

Bagósok

A dohányosok szervezete kevésbé képes feldolgozni és megtartani a tápanyagokat. Főleg a C-vitaminnal lehetnek gondjaik! Egyetlen cigi 25 mg-ot semmisít meg belőle.

- A dohányosoknak a napi C-vitamin bevitelt az átlagos 60 mg-ról a többszörösére kellene emelni.
- A dohányzás miatt károsodó másik antioxidáns az E-vitamin. Mivel a dohányzás mellett egészségtelen oxidációs folyamatok lépnek fel a szervezetben, fontos, hogy a dohányos megfelelő mennyiségű antioxidánst vigyen be – folyamatosan!
- A dohányos számára nagyon fontos a szelén, ami egészségesen tartja az immunrendszert. Természetes forrása a kenyér és a halféleségek.

Italosok

Az alkohol kimossa a szervezetből szinte az összes ismert vitamint, ásványi anyagot, esszenciális zsírsavat és aminosavat, mindent… Az alkohol ráadásul vízhajtó is, tehát nemcsak több salakanyagot mos ki a szervezetből, de a vízben oldódó vitaminokat is.

Az alkoholt rendszeresen fogyasztóknak az átlagosnál több cinkre van szükségük. A cink a szervezet működésében nagyon fontos. Szerepe van például az inzulintermelésben is. Az alkohol ugyanis károsan befolyásolja a szervezet vércukorszintjének alakulását.

Kávézók

A feketekávé kifejezetten káros táplálkozási szempontból, mert gátolja, drasztikusan csökkenti a vas és egyéb ásványi anyagok felszívódását. Emellett a B-vitaminok egyensúlyát is megzavarja.

A kávézás szerelmeseinek pótolniuk kell a vasat. További jó B-vitamin-forrás a mazsola, a sörélesztő, a grépfrút és a káposzta.

Testépítők

A rendszeres, kemény edzés növeli a szervezet antioxidánsok iránti igényét, mert gyorsítja az anyagcsere ütemét és emeli a szabadgyökök mennyiségét. Ez utóbbi sejtkárosodáshoz, korai öregedéshez, betegségek kialakulásához vezethet.

Akik csak hét végén, „tömbösítetten” edzenek, hét közben pedig alig mozognak, még nagyobb veszélynek vannak kitéve! Nekik még nagyobb szükségük van a különféle antioxidánsokra, vitaminokra. Ezeket főleg gyümölcsökben, zöldségekben találhatják meg.

(nana.hu)

LINKAJÁNLÓ
Alternatív gyógymódok

Egészség - orvos

Szépségápolás

Táplálékkiegészítők

Bio

Recept ABC

Vegetáriánus

Dísznövények

Világörökség
 
Fel-mlm



2006.12.28

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA

Legfrissebb magazinok