HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > ÉLETMÓD > Táplálkozás > A szervezet észreveszi a csalást

t: 1382

A szervezet észreveszi a csalást









A só növeli a vérnyomást

A valóság: Először is a só kihozza az ételek ízét. Sok híres tudós szerint értelmetlenség is lenne lemondani róla. Kutatók szerint csak minden második magas vérnyomású beteg szervezete értékeli a sószegény táplálkozást. Következtetés: a sóról való teljes lemondásnak csak igazi veszélyhelyzetben van értelme.

A vaj és a tojás rossz a szívnek

A valóság: Sokáig a vajban és a tojásban található koleszterint okolták a szívbetegségekért, mondván, zsiradékot hagy hátra a véredényekben, és így szűkületet okoz. Csakhogy mára kiderült: a koleszterin védi az idegeket, segíti az immunrendszer működését. Nem csoda hát, hogy olyan sok van belőle az anyatejben.

Legjobb nyersen enni a zöldséget

A valóság: A nyers táplálék tényleg jót tesz, mégis vigyázni kell vele. A főzés elhagyásával ugyanis nemcsak a vitaminok maradnak meg, hanem a mérgek is. Hiszen minden növény sok olyan anyagot raktároz, ami véd a tetvektől és a baktériumoktól. Természetesen ezek az emberre szintén károsak. Ezért jelentkezhet a nyers zöldséget fogyasztóknál bélrendszeri probléma, és ez volt az oka annak, hogy ötmillió évvel ezelőtt feltalálták a főzést…

A multivitamin egészséges

A valóság: Legkeresettebbek a vitaminban gazdag termékek. A sok vitaminnak azonban mellékhatása is van. Az A-vitamin túladagolása fejfájást, hajhullást, a D-vitaminé pedig bélrendszeri bántalmakat és hányást okozhat. Az sem igaz, hogy a vízben oldódó vegyületektől a szervezet könnyen megszabadul: a nagy mennyiségű C-vitamin például hasmenést és vesekövet idézhet elő.

További veszély: a vitaminok hamar elvesznek, és a csomagoláson szereplő érték csak a szavatosság lejártáig igaz. Szakemberek ezért azt ajánlják, hogy naponta friss gyümölcsöt kell enni, ezzel fedezhető a szervezet vitaminszükséglete.

A cukor hizlal

A valóság: Évekig így tartották egészségesebbnek, a lemondás azonban fabatkát sem ér. Bár a cukorban nincs ásványi anyag és vitamin, fő alkotóeleme, a glükóz ugyanolyan, mint más „egészséges” élelmiszerben. És különben is: az édességekben lévő zsiradék a hizlaló. A cukorból az agy szerotonint „csinál”, ami javítja a hangulatot, nyugtat és csökkenti a fájdalomérzetet. Ugyanez a hatása a napfénynek is, ezért esznek az emberek szívesen fényhiányban (télen vagy reggel) édességet.

(nana.hu)

LINKAJÁNLÓ
Alternatív gyógymódok

Egészség - orvos

Szépségápolás

Táplálékkiegészítők

Bio

Recept ABC

Vegetáriánus

Dísznövények

Világörökség



2006.11.30

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA

Legfrissebb magazinok