HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > ÉLETMÓD > Természetgyógyászat > Egészségünk érdekében I.

t: 2537

Egészségünk érdekében I.


Láz, fejfájás és orrfújás. Ilyenkor rendszerint a jól bevált népi gyógymódhoz fordulunk, azaz bízunk a C-vitamin, az aszpirin, a mézes forró tea jótékony hatásában. Nem árt, ha a téli hónapokban minél több friss gyümölcsöt és zöldséget, illetve vitamintartalmú ételeket fogyasztunk, amelyek baktériumölő tulajdonságaik révén elbúcsúztatják a betegséget. A legtöbb C-vitamint például a zöld növények, a káposztafélék, a petrezselyemzöld, bimbós kel és a paprika tartalmazza. A sárgarépában karotin van, tele A-vitaminnal. A hordóban érlelt savanyú káposztában minden zöldség között legtöbb C-vitaminnal. Továbbá vitamimbombának számít a fekete retek is, melyet ha mézzel párosítunk, akkor szinte minden nyavalyára gyógyszerként funkcionál. Amennyiben mégis a nátha uralkodna el rajtunk, a gyógyszerek és antibiotikumok helyett inkább nézzük meg, mit is kínál a természetes gyógymód. Nátha esetén például nagyon hasznos egy kis inhalálás, mert kitisztítja légzőszerveinket.

Szinte évről évre reszketve várjuk, mikor is jelenti be a média az influenzavírus okozta járvány megjelenését. Ki a védőoltás hatákonyságában, ki pedig ellenállóképességében bízva próbálja elkerülni a járványt. A betegség lázzal, a felső légutak hurutjával, hát és végtagfájdalommal jár, sőt fertőző. Az influenza elleni védőoltást minden évben meg kell újítani. Az adott évben járványt okozó influenzavírus variánssal szemben ugyanis a már egyszer fertőzésen átesett, vagy védőoltást kapott személy ellenállóvá válik és így ez a variáns többé nem képes újrafertőzni a szervezetét. Az influenza a legjelentősebb légúti vírusfertőzés, amelyet az A, B és C típusú vírusok okoznak. A betegség elsősorban a szövődményei miatt veszélyes. Ilyen például a gyakran kialakuló és súlyos tüdőgyulladás. Különösen azoknak ajánlott a védőoltás, akiknek a szervezete kevésbé ellenálló, mint például a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, a cukorbetegek, a tüdő-, vagy daganatos betegek. A védőoltások az A és B törzsek ellen védenek, de ha valaki megkapja az injekciót, az még nem jelenti egyértelműen azt, hogy az adott időszakban már nem lehet beteg.

Hogyan maradhatunk fittek a kórokozókkal szemben? Tippek:

Az eukaliptusz, levendula vagy kakukkfű aromaterápiás fürdő segít legyőzni a vírusokat. Ha melegen tartjuk a lábunkat, elkerülhető a megfázás. A sport is jó ellenszernek bizonyulhat, hiszen a friss levegőn nem támadnak a vírusok. A bedugult orron segíthet a kamillás inhalálás. A hideg-meleg zuhany váltogatása fokozza a vérkeringést. Napi 7-8 óra alvás növeli ellenállóképességünket. A citromos, mézes gyógyteák fogyasztásával most még könnyen megelőzhető a bajt. Igazi vitaminbombák a télen is olcsón megvásárolható zöldségek: a fejes és kelkáposzta, a sárgarépa és a zeller. Sőt, a nátha és meghűlés ellen heti kétszeri szex ajánlott. A Pennsylvania-i Egyetem kutatói ugyanis azt állapították meg, hogy rendszeres szex javítja az immunrendszert. A nemi hormonok immuglobin-A nevű proteint termelnek, amely semlegesíti a vírusok és baktériumok hatását. Ám ne vigyük túlzásba sem, hiszen a heti négyszeri-ötszöri szex azonban már csökkentheti a szervezet védelmét.

(portfoliolight.hu)

LINKAJÁNLÓ
Alternatív gyógymódok

Egészség - orvos

Szépségápolás

Táplálékkiegészítők

Bio

Recept ABC

Vegetáriánus

Dísznövények

Világörökség
2006.11.29

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok