HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > AKI A VIRÁGOT SZERETI... > Balkonra, teraszra, dézsába > Ősz a balkonládában

t: 9482

Ősz a balkonládában

Balkonláda – télen –nyáron!

Akár kertes, akár balkonos, akár csak sima ablakpárkányos házban, vagy lakásban élünk, a virágládát mindig érdemes az évszaknak megfelelően kezelni. Ha gyermekeink kicsik, és nincs kertünk, ezen a módon adhatjuk át nekik talán legjobban a természet szeretetét. Saját ládájukban saját növényeik lehetnek. Ha pedig a szürke lakótelep az otthonunk, az ablakon kipillantva egy darabka természet nyújthat éltető energiát télen és nyáron. Legjobb, ha két garnitúra balkonládát cserélgetünk, így a nyári évelő, virágzó növényeket békén át lehet teleltetni az egyikben, míg az ablakunk az ősz és a tél színeiben pompázhat a másikban. Nyáron ezt a ládát ki lehet tenni akár a kertbe, a zöldbe, vagy az alább bemutatott módon az ablakban is hagyhatjuk, egy kis praktikával.

Milyen ládát vegyünk?

Többféle láda kapható a kertészeti és építő boltokban. Aki a dekoratív színeket kedveli, választhat színes ládákat, amikben színben harmonizáló növényeket helyezhet. A barna, vagy terrakotta színű balkonládák a legelterjedtebbek. A legjobb az a fajta láda, amiben alul vizet lehet elhelyezni, vagy a fölös vízmennyiség oda folyhat le, így a virágok gyökere mindig vízhez juthat. Ezzel a balkonládával – kipróbáltuk!! – akár egy 10 napos kánikulai nyaralást is kibírnak a növények. A láda legyen azonos hosszúságú, vagy kicsikét rövidebb, mint maga az ablakpárkány. A túl kicsi, rövid ládát könnyebb véletlen leverni, ha nincs kirögzítve. Balkonláda esetében mindenképpen két tényezőt kell súlyozottan figyelembe venni: csak hasonló fény-és vízigényű növényeket ültessünk össze. A balkonláda alján legyenek lyukak, vagy legyen dupla fenekű a láda, mert ezeken keresztül távozik el a felesleges víz.

Őszi növények

Az őszi növények olyanok, melyeket télre is a ládában hagyhatunk. A kertészeti szakboltokban örömmel adnak nekünk tanácsot, melyek azok a törpe örökzöldek, törpecserjék, melyek egymás mellett is ültethetők és kibírják az ablakunkban a telet. Szép lehet a kecskerágók kompozíciója, különböző törpe-tuják, vagy törpe hamisciprus kompozíciója is. A törpe fenyőcskét ha már most elültetjük, karácsonyra méltó ablakdísszé nőheti ki magát, megerősödhet akár annyira is, hogy pár apró díszt kapjon.

Tippünk: Egy 90, vagy 1,20-as balkonláda tartalma kevesebb, mint 3000 Ft-ból kijöhet.
Helyezzünk a közepére egy törpe gömbtuját, mely a ládában maximum 60 cm magasra nő meg, de nyírhatjuk, formálhatjuk is. Ára, kb 1200- 2000 Ft. Helyezzünk a láda két sarkába kecskerágókat, (ár: 200 Ft körül). A láda ezzel meg is telik, és évekig akár nem is kell hozzányúlni, az időnkénti földfrissítést és tápoldatozást kivéve! A kecskerágó félék nagyon ellenálló növények, az árnyasabb ládákban is jól megélnek. Télen kevés öntözést igényelnek. Általános virágföldbe, vagy speciális, örökzöldeknek való földbe ültethető, töve háncsréteggel védhető.

Ablak szigeteléskor csináljunk ablakkertet is!

Nagyon sokan most, a téli fűtési szezon kezdete előtt cserélnek ablakot, vagy szigetelik újra a meglévőket. Ez igen jó alkalom arra, hogy az ablakpárkányon szabályos virágos kertünk lehessen. Az ablakcserével egy időben általában lekerül a párkányt borító bádoglemez. Legjobb, ha ezt vissza sem helyeztetjük! Az ablakpárkány alá az ablak beszerelése előtt helyezzünk el egy lefelé lógó, az ablak alsó vonalában lévő fémből készült és nem korrodálódó balkonláda tartót, mely érjen ki majd az ablakpárkány pereméig. Erre épüljön rá az új ablakpárkány, melyszintén egy újabb ládának adhat helyet. Lehet szélesebb, mint a korábbi – sőt erre célszerű törekednünk – és készülhet műkőből, márványból, (ez jóval drágább) de akár a konyhai pultok anyagából is, melyet egy profi asztalos be tud építeni.

Az új párkánynak olyan anyagot kell választani, ami a víznek és az időjárásnak hosszú időn át ellenáll. A párkány elejére egy szintén fémből készült ívet húzhatunk, mely megakadályozza a láda vagy az ablakba kerülő cserepek leesését. Ha nagy, nehéz, hosszú ládánk van, az nehezen esik le, erre előre gondolhatunk. Az egész költséget körülbelül 5-8%-al drágítja meg, ha az ablakok párkányzatát ezen a módon cseréljük le, viszont évtizedekig gyönyörködtet.

Ablakölelő szőlő

Ha ablakunkat szeretnénk körbe futtatni valamilyen fali kúszóval, erre a célra az ablak melletti területre könnyen felszerelhetünk két kisebb fali virágládát. A kúszókat szabályozni kell, hogy ne fedjék be az ablakot és a többi növényt, ügyeljünk arra, hogy elérjük őket, ha locsolni akarjuk, vagy eleve építsünk ki locsolócsövet a cserepek irányában. Ha a fal bírja, akár trombitafolyondárt is telepíthetünk, de a borostyánnal nem foghatunk mellé. Nyáron egy vidéki kisvárosban egy szőlővel körbefuttatott balkont is láttam, valószínű az ősz itt gyümölcsöző élményt ad az itt lakóknak.

A dupla virágládában tavasszal és nyáron felülre kerülhetnek a virágzó növények, évelők, és alulra pedig az örökzöldes láda. Télen pedig az virágos láda a telelő helyére kerül, és csak az örökzöldek pompáznak az ablakunkban.

Díszek a ládában

Divatos dolog, hogyha a ládába apró kerámia „giccseket” szúrunk. Vidám, jópofa, akár az évszaknak, az ünnepnek, megfelelő szélforgók, vagy öntözők feldobják a látványt, különösen ha gyermek van a háznál, és magunk készítünk efféle betűzőket. Ilyenkor a tök, az őszi levelek, termések adhatnak ötleteket ezekhez az apró díszekhez.

(harmonet.hu)

Linkajánló:


Dísznövények2006.11.06

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA

Legfrissebb magazinok