HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Halételek > Halas finomságok

t: 6254

Halas finomságok









Spenóttal töltött haltekercsek


Hozzávalók:
8 szelet nyelvhal-filé, 30 dkg forrázott spenótlevél, 2 evőkanál olívaolaj, 1 teáskanál halfűszer-keverék, 1 evőkanál vaj, 1 gerezd fokhagyma, őrölt szerecsendió, darált feketebors, só

Elkészítése:
A halszeletek mindkét oldalát kenjük meg olívaolajjal, daráljunk rá borsot és szórjuk meg halfűszer keverékkel. Tegyük a hűtőbe, amíg elkészítjük a spenótos tölteléket.

Olvasszuk meg a vajat egy lábasban, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, majd pároljuk egy percig. Tegyük bele a leforrázott spenótleveleket, reszeljünk rá szerecsendiót, daráljunk rá borsot és ízesítsük kevéske sóval. Fedővel letakarva pároljuk 3-4 percig, ha elkészült hagyjuk kissé kihűlni.

Borítsuk be a halszeletek egyik felét a megpárolt spenóttal, majd göngyöljük fel a szeleteket. Tegyük a megtöltött szeleteket egy sütőpapírral borított sütőlapra, és csorgassuk meg olívaolajjal.

Tehetjük mellé a köretnek valót is: apró paradicsomokat, meghámozott és cikkekre vágott sütőtököt és cukkini-darabokat. Ezeket is csorgassuk meg olívaolajjal. Tépkedhetünk rá friss fűszerleveleket, kakukkfüvet, zsályát, rozmaringot is.

Tegyük az egészet előmelegített sütőbe, és 160 fokon süssük 10-12 percig.

Ha elkészült, tálaljuk nagy tányérokra, mellé a vele együtt megpárolt zöldségeket körítsük.


Diós bundában sütött nyelvhal


Hozzávalók:
4 darab nyelvhal-filé (használhatunk bármilyen szálkamentes halfilét), 1 pohár zsemlemorzsa, 1 evőkanál olvasztott vaj, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 citrom leve és lereszelt héja, fél pohár durvára darált dió, 1 evőkanál olívaolaj, halfűszer keverék

Elkészítése:
A halszeletek mindkét oldalát kenjük meg olívaolajjal, majd szórjuk meg a halfűszer-keverékkel.

Tegyük egymás mellé egy sütőpapírral borított tepsire a szeleteket, majd készítsük el a morzsás keveréket.

Ehhez tegyük egy kis tálba a zsemlemorzsát, adjuk hozzá az összevágott petrezselyem zöldjét, olvasztott vajat, diót, citromlevet és a citrom lereszelt héját. Keverjük össze, majd kanál segítségével halmozzuk a halszeletek tetejére úgy, hogy mindenhol beborítsa.

Tehetünk a halak mellé koktélparadicsomot, kapri- vagy olívabogyót is. Előmelegített sütőben 160 fokon süssük 10-15 percig.

Ha elkészült, lapátkanál segítségével tálaljuk nagyobb tányérokra, köretnek burgonyasalátát vagy párolt zöldségeket készítsünk hozzá, egy gerezd zöldcitrommal megcsorgatva fogyasszuk. (Kaldeneker György receptjei)


Zöldséges halbatyu


Hozzávalók négy személyre: 4 szelet szálkanélküli halfilé, 1 db cukkíni, 1 csokor újrépa, 1 db karalábé, 1 csokor kakukkfű, 8 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál zöldcitromos fűszerkrém, só, feketebors.

Tépjünk alufóliából négy darab 30 centis darabot, csorgassuk meg egy-egy kanál olívaolajjal. A halfilékre daráljunk friss feketeborsot, ízesítsük sóval és kenjük meg a zöldcitromos fűszerkrémmel. Helyezzük a beolajozott fóliára, és pakoljuk meg a kisebb darabokra felvágott zöldségekkel.

Mindegyik hal tetejére rakjunk egy-egy ág kakukkfüvet, és csorgassuk meg még egyszer olívaolajjal. Ezután csomagoljuk be alaposan.

Tegyük előmelegített sütőbe, és 150 fokon süssük legalább fél órán keresztül. Ha elkészült, bontsuk meg a csomagolás tetejét, és a fóliából kanalazzuk ki. (Kaldeneker György receptjei)


Zöldséges-halas pite


Hozzávalók négy személyre: 5 evőkanál olívaolaj, 2 db zellerszár, 1 db sárgarépa, 1 db cukkíni, 1 gerezd fokhagyma, 1 maréknyi koktélparadicsom, 20 dkg lazacfilé, 20 dkg tőkehalfilé (vagy más fehér húsú halfilé), 2 dl zöldségleves (lehet kockából is), 1 teáskanál tárkony, 1 kg burgonya, 1 csokor újhagyma, 1 evőkanál étkezési keményítő, só, darált feketebors.

Forrósítsuk fel az olívaolajat egy nagy serpenyőben, adjuk hozzá az összezúzott fokhagymát, hevítsük egy percig, majd tegyük bele az egycentis darabokra felvágott zellerszárat, a felszeletelt sárgarépát és a cukkinit. Addig pároljuk, míg a zöldségek puhák lesznek. Öntsük rá a zöldséglevest, ízesítsük sóval, tárkonnyal és darált feketeborssal. Forraljuk fel, és sűrítsük be hideg vízzel elkevert keményítővel, majd a végén keverjük hozzá az összevágott újhagymát is.

Egy másik serpenyőben - szintén pár evőkanálnyi olívaolajon - pirítsuk meg a nagyobb darabokra felvágott halat, majd keverjük a zöldséges szószhoz. Öntsük egy közepes méretű hőálló üvegedénybe és szórjuk rá a koktélparadicsomokat is.

A megtisztított burgonyákat főzzük meg sós vízben, szűrjük le, és nyomjuk át burgonyanyomón. Evőkanállal halmozzuk a zöldséges hal tetejére, villával egyengessük el, majd előmelegített sütőben 170 fokon süssük pirosra.(Kaldeneker György receptjei)


Halas fasírt


Hozzávalók: Fél kiló burgonya, 1 evőkanál magos mustár, 1 doboz tonhal konzerv, 2 evőkanál olívaolaj, 2 db tojás sárgája, só, bors, 1 csokor petrezselyem zöldje, zsemlemorzsa.

Az egész burgonyákat főzzük meg sós vízben, húzzuk le a héját, és burgonyanyomóval nyomjuk át. Várjuk meg még kihűl és utána adjuk hozzá a lecsepegtetett és szétnyomkodott halkonzervet, a tojások sárgáját. Fűszerezzük mustárral, darált fekete borssal, összevágott petrezselyem zölddel és sóval. Dolgozzuk jól össze, majd vizes kézzel formázzunk fasírtokat belőle és forgassuk meg zsemlemorzsába.

Egy nagy serpenyőben forrósítsuk fel az olívaolajat, tegyük bele a fasírtokat, majd mindkét oldalát közepes hőmérsékleten süssük ropogós pirosra. Párolt zellerszárral tálaljuk.

Körethez vágjuk egy centis darabokra egy csomag szárzellert, mossuk meg jól. Egy nagy serpenyőben vagy lábasban forrósítsunk fel egy evőkanálnyi vajat, adjuk hozzá a szárdarabokat, ízesítsük sóval, majd lefedve pároljuk 4 percig. (Kaldeneker György receptjei)


Tepsis sült padlizsán grillezett vajhallal


Hozzávalók a halhoz: 4 vastagabb szelet vajhal filé, őrölt bors, 4 szál rozmaring, 3 evőkanál olívaolaj, só

A tepsis padlizsánhoz: 2 db padlizsán, 1 db paradicsompaprika, 3 evőkanál olívaolaj, só, őrölt bors

A halszeleteket szórjuk be őrölt feketeborssal, csorgassuk meg olívaolajjal, sózzuk, majd tépkedjünk rá friss rozmaringleveleket. Tegyük a hűtőbe legalább egy órára, hogy a fűszerek jól átjárják a halhúst.
A megmosott padlizsánt vágjuk félbe, majd fél centis szeletekre vágjuk fel. Egy nagy serpenyőben forrósítsuk fel az olívaolajat, tegyük bele a kis kockákra vágott paradicsompaprikát, mérsékelt tűzön addig süssük, amíg a paprika barnulni kezd. Adjuk hozzá a felvágott padlizsánt. Sózzuk, és őrölt borssal ízesítsük. Állandóan kevergetve pirítsuk legalább 5-6 percig. Finomabbá tehetjük, ha megszórjuk bazsalikommal.
A megpirított padlizsánt tegyük tepsibe vagy tűzálló üvegedénybe, majd tegyük a sütőbe, és 160 fokon süssük 20 percig.

Egy másik serpenyőben forrósítsunk fel két evőkanálnyi olívaolajat, tegyük bele a befűszerezett halat, mindkét oldalát közepes hőmérsékleten süssük két-két percig. Vigyázzunk, hogy ne süssük sokáig, mar akkor kemény lesz a halhús.
A tányérok közepére halmozzunk a tepsis padlizsánból, helyezzünk rá egy-egy szelet megsütött halat. Díszítsük sült paradicsom és citrom szeletekkel. (Kaldeneker György receptjei)

(origo.hu/noilapozo)

Linkajánló:


RECEPT ABC,
Alternatív
gyógymódok
,
Egészség, orvos
,
Táplálékkiegészítők
,
Szépségápolás
, bio,
vegetáriánus





2006.10.10

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
Spenóttal töltött haltekercsek
Spenóttal töltött haltekercsek
Diós bundában sütött nyelvhal
Diós bundában sütött nyelvhal
Zöldséges halbatyu
Zöldséges halbatyu
Zöldséges-halas pite
Zöldséges-halas pite
Halas fasírt
Halas fasírt
Tepsis sült padlizsán grillezett vajhallal
Tepsis sült padlizsán grillezett vajhallal

Legfrissebb magazinok