HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Miből mit főzhetünk? > Végy egy kiló hagymát...

t: 2826

Végy egy kiló hagymát...








Kisebb mennyiségben persze használjuk a hagymát főzéshez, de valódi ízéről elfeledkeztünk. Ódzkodunk tőle, mert olyan erős, a leheletünk is kellemetlen lesz tőle… Pedig egyszerű, ugyanakkor rafinált, ínyenc ételeket készíthetünk belőle.

Tippek, trükkök

- A hagyma szeletelésekor nem könnyezünk, ha előtte néhány percre betesszük a mélyhűtőbe.

- Az ecetben vagy vörösborban főtt hagyma könnyen emészthető, ugyanakkor igen ízletes.
- Ha a felszeletelt hagymát rövid időre forrásban lévő vízbe tesszük, a hagyma veszít erejéből.

- A felvágott hagyma tovább eltartható, ha vágási felületét vajjal kenjük be vagy besózzuk, és alufóliába csomagolva a hűtőszekrényben tároljuk.

Alapművelet a receptekhez

Tisztítsunk meg 1 kg hagymát, szeleteljük vékony csíkokra, és egy kevés vajban pároljuk meg. De óvatosan, mert ha túlfőzzük, elveszíti finom illatát és jellegzetes ízét. Ez a párolt hagyma szolgál kiindulópontként a következő három étel elkészítéséhez.

Hagymaleves

Hozzávalók: a fentiek alapján elkészített párolt hagyma, 1,5 l erőleves (lehet leveskockából is), 1 evőkanál liszt, 100 g reszelt sajt, só, bors
Elkészítése: Szórjuk a lisztet az alapműveletnek megfelelően elkészített hagymára, adjuk hozzá a meleg erőlevest, ízlés szerint fűszerezzük, és főzzük 10 percig. Ezután öntsük át egy tűzálló, mély tálba, szórjunk rá reszelt sajtot, tegyük előmelegített sütőbe, és hagyjuk sülni 10 percen át. Nagyon finom pirított zsemlekockával tálalva is!

Hagymafelfújt

Hozzávalók: a fentiek alapján elkészített párolt hagyma, 6 tojás, 5 dl tej, só, bors
Elkészítése: Verjük fel a tojásokat, öntsük hozzá a tejet, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Keverjük össze az előkészített hagymával. Öntsük alaposan kivajazott sütőformába. A felfújtat „gőzfürdőbe” kell állítani, tehát töltsünk egy tepsibe vizet, állítsuk bele a sütőformát, és 1 órán át, mérsékelt tűzön (150’C) hagyjuk főni.

Hagymatorta

Hozzávalók: a fentiek alapján elkészített párolt hagyma, 1 tekercs mélyhűtött, levelestészta, 2 tojás, 1 evőkanál liszt, 2 evőkanál tej, só, bors
Elkészítése: Keverjük össze a tojásokat, a lisztet, a tejet, valamint a fűszereket az alapműveletnek megfelelően elkészített hagymával. Terítsük ezt a masszát a kinyújtott, tepsibe helyezett tésztára, és előmelegített sütőben süssük 30 percig. Salátával tálalva nagyszerű vacsora.

(nana.hu)

Linkajánló:


RECEPT ABC,
Alternatív
gyógymódok
,
Egészség, orvos
,
Táplálékkiegészítők
,
Szépségápolás


2006.09.29

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA

Legfrissebb magazinok