HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > ÉLETMÓD > Természetgyógyászat > Ódon gyógymód ereje

t: 20323

Ódon gyógymód ereje

Tápértéke: A mandula az egyik legmegbecsültebb csonthéjasunk. Az a hír járja róla, ha naponta elfogyasztunk négyet-ötöt belőle, elkerülünk számos betegséget. Jó lenne, ha ezt a tanácsot be tudnánk tartani, annál is inkább, mert több évszázados tapasztalat van mögötte. Egy idős cigányasszony tanácsolja ezt, aki még a kutyájának is odaveti a napi két-három szem mandulát.

Kalcium foszfátot: Jótékony hatással van az emésztésre, a csontok fejlődésére, valamint a fogakra. Összetevő része a vérsejteknek, valamint megelőzi az izomgörcsöt. Menstruációs fájdalmak esetén is segít. Az agy tápláléka.

Kálium foszfátot: Az idegekre és az agy munkájára hat. Ebből következtethetünk, hogy a mandula kitűnő segítséget nyújt idegesség, szorongásos érzés, és a stresszes állapot idején. Különösen hatékony a az ingerlékenységre, depresszióra, érzelmi válságra, türelmetlenségre, szellemi fáradtságra, teljes kimerültségre.

Magnézium foszfátot: Csont, fogak, agy idegek és izomzat táplálója. Jó az ideggyengeségre, az izomgörcsre, és bármely görcsre, vagy krónikus fájdalomra, különösen amelyekben az idegvégződések játszanak szerepet, mint a fogfájás. Használ továbbá a kimerültségnél és az érzelmi váltságban.

Gyógyhatása: A mandulát a tanács szerint legjobb, ha megelőzésként szedjük. Olyan ásványokat is tartalmaz, amelyekből kevésre van szüksége a szervezetünknek, de ha hiányoznak rendellenesség léphet fel. Ha viszont keveset is de mindennap megkapja a szervezet, egész sor betegséget előzhetünk meg.

Szabályozza a koleszterin szintet: Ha naponta folyamatosan fogyasztunk néhány mandulát megelőzhetjük a koleszterin képződését és lerakodását az erekben, mert a test elegendő esszenciális zsírhoz jut a mandulából.

Máj és hasnyálmirigy: Azoknak is ajánlatos a folyamatos mandulafogyasztás, akiknek problémájuk van a májjal, és a hasnyálmiriggyel. A benne található fehérje és tápanyag legjobban megegyezik az anyatej összetételével.

Emésztési zavarok esetén: A gyakori emésztési zavar esetében legjobb, ha megpróbálkozunk a mandulával, hat a belek működésére is. A nagymennyiségű nélkülözhetetlen zsír tartalma megelőzi, illetve gyógyítja a székrekedést is.

Antioxidáns: E vitamin tartalma megakadályozza a véredényekben a lerakodást. Ugyancsak az E vitaminnak köszönhető hogy a testet megszabadítja az oxigén szabad gyököktől, az A és a C vitaminokkal együtt.

Csonterősítő: Kalcium tartalmánál fogva a mandula rendkívül jó csonterősítő, mert nagy mennyiségben fordul elő benne a magnézium és a foszfor is. A három elem együtt erős csontot biztosít és jó fogakat.

Szabályozza a szív munkáját: Ugyancsak a kalciumnak magnéziumnak és a káliumnak köszönhetjük, hogy a mandula jótékonyan befolyásolja a szív munkáját. Ehhez az is hozzásegíti, hogy a benne levő ásványok megerősítik a véredények falait.

Gyenge tüdőnél, köhögésnél, meghűlésnél: A mandula kellemes üdítőként hat a meghűléses betegségekre. Különösen a gyenge tüdőt serkenti jobb működésre, valamint az egész légzőszervet.

Elkészítési mód: A mandula rendkívül tömör gyümölcs, ezért azoknak, akik emésztési zavarokkal küzdenek a legjobb ha mandulatejet csinálnak belőle. Beletesszünk két kanál mandulát a lemezvágóba fél pohár tejjel, és pépesítjük. Jó ha van kecsketej is de víz is megfelel Azok akik a gyümölcsöt fogyasztják, ajánlatos alaposan megrágni, és folyadékkal leöblíteni.

Mandulafajták hazánkban
Budatétényi 70: Középérésű, lándzsa alakú termése kicsi, de bélaránya az összes hazai fajta közül a legmagasabb (65-72%). Termőképessége közepes, virágzása középidejű. Elsősorban kézi szüretre javasolt, de rázásra is jó.

Tétényi kedvenc: Középérésű termése hengeres. Termése nagyon könnyen törhető, bélaránya nagy. Fája gyenge növekedésű, szétterülő koronája ritka, kúpalakú, de ennek ellenére bőtermő és jól rázható. Középidőben virágzik.

Tétényi bőtermő: Az érési szezon közepén érő termése megnyúlt hengeres, csúcsa hosszan elhegyesedő, bélaránya nagy (46-50%). Vastag zöldburka miatt kandírozásra alkalmas.
Növekedési erélye közepes, koronája gömb alakú, elsűrűsödésre hajlamos. Nevével egybehangzóan bőtermő, virágzási ideje középkésői.

Tétényi kemény héjú: Korai érésű, kerekded alakú, nagy termésű fajta. Fája gyenge növekedésű, kúp alakú. Igen bőtermő, késői virágzás és korai érésidő jellemzi.

Tétényi rekord: Termése közép nagy, lándzsa alakú. Késői érésű, éretten jól rázható. Fája középerős növekedésű, koronája feltörekvő kúp alakú. Késői virágzású, jó termőképességű fajta.

(harmonet.hu)

2006.09.27

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok