HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Miből mit főzhetünk? > Padlizsánínyencségek

t: 2831

Padlizsánínyencségek









A padlizsán a mediterrán konyha nélkülözhetetlen alapanyaga: sokszor hús helyett fogyasztják. A héja C-, B1-és B2-vitamint tartalmaz. Energiaértéke alacsony magas víz-és ásványianyag-tartalma mellett kevés szénhidrát és fehérje található benne. Fogyókúrázók étrendjének fontos eleme, de hatásos reuma, isiász és vesebajok esetén is.

A padlizsánból kellemes ízű ételek készíthetők. Népszerű rántva, sütve, elkészíthető grillezve, töltve, önmagában vagy más nyersanyagokkal együtt. Jellemző fűszere a bors, csombor, bazsalikom, jól illik hozzá a vöröshagyma, a fokhagyma és a petrezselyem zöldje.


Padlizsánkrém


Hozzávalók: 2-3 db kisebb padlizsán, 1 citrom leve, 1 evőkanál olaj, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 13 dkg friss sajt, 2 evőkanál joghurt, fekete olajbogyó és paprika a díszítéshez

A padlizsánt sütőpapírra fektetjük, és egy óra alatt 180 °C-on megsütjük. Félbevágjuk, húsát kikaparjuk, turmixoljuk, majd hozzáadjuk a citromlét, az olajat, fokhagymát, sajtot, joghurtot, és simára keverjük.

Több órára hűtőszekrénybe tesszük. Olajbogyóval és paprikával díszítve tálaljuk. Pirított kenyér illik hozzá.


Rakott padlizsán


Hozzávalók: 2 db kisebb padlizsán, 4 szem nagyobb paradicsom, 1 evőkanál só, 2 csokor petrezselyem, 2 gerezd apróra vágott fokhagyma, 1,5 dl húsleves, 35 g reszelt parmezán

A felszeletelt padlizsánt besózzuk, és 30-40 percig állni hagyjuk. Leöblítjük, leszárítjuk. Egy kivajazott tűzálló tálba rétegezzük a padlizsán-és a paradicsomszeleteket. A rétegeket megszórjuk petrezselyemmel és fokhagymával. Az egészet leöntjük a húslevessel, megszórjuk a reszelt parmezánnal, és fóliával lefedve 200 °C-on 30 percig sütjük. A fóliát eltávolítva még további 20 percig pirítjuk.

A végén meglocsoljuk a szaftjával, és megszórjuk petrezselyemmel. Ha sütés közben túl száraznak tűnne a rakottas, öntsünk rá még egy kis levest!


Töltött padlizsán


Hozzávalók: 4 db kisebb padlizsán, 60 g kuszkusz, 2 dl zöldségleves, fél csokor karikára vágott újhagyma, 2 gerezd apróra vágott fokhagyma, 3 evőkanál olívaolaj,
20 dkg tonhal (konzerv), 1-1 evőkanál korianderpor, currypor és őrölt kömény, só, bors, 1 evőkanál tökmag

A megmosott padlizsánokat hosszában kettévágjuk, közepébe mélyedést vágunk, alaposan besózzuk. Vágott felével lefelé sütőpapírra tesszük, és előmelegített sütőben 200 °C-on úgy 15 percig sütjük.

A kuszkuszt forró levesben megfőzzük, a tűzről levéve 10 percig állni hagyjuk. Az újhagymát és a fokhagymát forró olajban megpároljuk. Hozzáadjuk a tonhalat, és fűszerezzük. Belekeverjük a kuszkuszt, és a masszát a padlizsánokba töltjük. Megszórjuk tökmaggal, és előmelegített sütőben 200 °C-on 5 perc alatt készre sütjük.


Sült padlizsán


Hozzávalók: 40 dkg padlizsán, só, 3 evőkanál paprikakrém, 15 dkg liszt, 3 db tojás, 1,5 dl fehérbor, só

A megmosott padlizsánt hosszában felszeleteljük, megsózzuk, és 10 percig állni hagyjuk, majd letöröljük róla a sót, és megkenjük paprikakrémmel.

A lisztet a tojássárgájákkal és a fehérborra elkeverjük, sózzuk, borsozzuk, majd hozzákeverjük a felvert tojásfehérjét. A tésztát 10 percig pihentetjük. A padlizsánszeleteket megforgatjuk a tésztában, és forró olajban aranybarnára sütjük. Édes-savanyú mártás illik hozzá.


Orsótészta padlizsánnal és mozzarellával


Hozzávalók: 50 dkg orsótészta, só, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál olívaolaj, 2 kis doboz paradicsom, bors, 2 db kisebb padlizsán, 20 kis mozzarellagolyó, bazsalikomlevél a díszítéshez

A tésztát sós vízben kifőzzük, közben a vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, és megpirítjuk 2 evőkanál olívaolajon. Hozzáadjuk a paradicsomot, sóval, borssal fűszerezzük.

A megtisztított padlizsánt vékony szeletekre vágjuk, és a maradék olívaolajon megsütjük, majd sózzuk és borsozzuk. A mozzarellagolyókat beletesszük a paradicsomszószba. A sült padlizsánszeleteket a tányér szélére helyezzük, rátesszük a tésztát, a mártást és adagonként 5-5 mozzarellagolyót. Bazsalikommal megszórva tálaljuk.


Padlizsános lasagne


Hozzávalók: 30 dkg padlizsán, 1 evőkanál kukoricacsíra-olaj, 1 csomag KNORR Fix - Bolognai spagetti -, 1 evőkanál paradicsompüré, 6 előfőzött lasagne-lap, 10 dkg créme fraiche, 30 g reszelt sajt - mondjuk, ementáli -, majoránnalevél a díszítéshez

A megmosott padlizsánt kis kockákra vágjuk. Forró kukoricacsíra-olajban megsütjük, ráöntünk 3,5 dl vizet, és belekeverjük a KNORR Fixet. Hozzáadjuk a paradicsompürét, és időnként megkeverve 3 percig főzzük.

Egy kivajazott tűzálló tálba belerétegezzük a lasagne-lapokat és a zöldségmártást. A tetejére kenjük a créme fraiche-t, és megszórjuk reszelt sajttal. Előmelegített sütőben 200 °C-on 25 percig sütjük. Majoránnalevéllel megszórva tálaljuk.


Padlizsános paradicsomos rizssaláta


Hozzávalók: 12,5 dkg rizs, 1 zöldpaprika, 20 dkg padlizsán, 12 dkg paradicsom, 1 fej vöröshagyma, 3 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál balzsamecet, 2 evőkanál olaj, fél kávéskanál mustár, só, bors, fokhagyma

A rizst megfőzzük. A paprikát félbevágjuk, magházát kivesszük, és kockákra vágjuk. A padlizsánt, paradicsomot és a hagymát szintén kockákra vágjuk. Egy teflonserpenyőben felhevítjük az olívaolajat, és a zöldséget puhára pároljuk benne. Hozzáadjuk a megfőtt rizst, és rövid ideig együtt pároljuk. A zöldséges rizst tálba tesszük, és lehűtjük. A balzsamecetből, olajból és mustárból marinádot készítünk. Frissen őrölt borssal, sóval és fokhagymával ízesítjük. A rizssalátát a marináddal meglocsolva tálaljuk.


Padlizsános zöldséges tojásrántotta


Hozzávalók: 30 dkg cukkini, 25 dkg padlizsán, só, 1 db zöldpaprika, 3 szem paradicsom, fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, 3 evőkanál olívaolaj, bors, só, 6 db tojás, 6 evőkanál tej, 1 evőkanál olaj

A cukkinit és a padlizsánt megmossuk, leszárítjuk, végét eltávolítjuk, majd szeletekre vágva enyhén besózzuk. A paprikát félbevágjuk, magházát kivesszük, és feldaraboljuk. A paradicsomot gerezdekre vágjuk. A fokhagymát apró kockákra, a vöröshagymát szeletekre vágjuk. Egy teflonserpenyőben felhevítjük az olívaolajat. A paprikát, cukkinit, padlizsánt, vörös-és fokhagymát kb. 10-15 percig közepes hőmérsékleten megpároljuk benne, majd hozzáadjuk a paradicsomot is. Végül sóval, borssal fűszerezzük.

A tojásokat elkeverjük a tejjel, sóval, borssal ízesítjük, majd egy másik serpenyőben alacsony hőmérsékleten megsütjük. A rántottát a párolt zöldségekkel előmelegített tányéron tálaljuk.

(informed.hu)

Linkajánló:


RECEPT ABC,
Alternatív
gyógymódok
,
Egészség, orvos
,
Táplálékkiegészítők
,
Szépségápolás
, bio,
vegetáriánus



2006.09.07

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok