Lecsósztori. Tíz évre történt. Négytagú társaság, átéjszakáztunk pár üveg borral. Miért is ne, ha az ember ifjú és bohó – meg se kottyan neki. Hajnal tájban aztán a fiúk leszédelegtek a piacra cigiért. Ha már ott jártak a srácok hoztak paradicsomot és paprikát. Bogyiszlóit – olyan csípőset, hogy ha nem vigyázol vele, tüzet lehelsz tőle. „Főzd meg lecsónak” – lökték oda kedvesen az asztalra, aztán bevágták a szunyát. Amikor az étel kész lett, alig lehetett őket életre rángatni. De a bogyiszlói lecsó végül megtette a hatását. Kinyílt volna a szeme attól még a halottnak is, olyan erős volt. Jó kis munkahelyre lódító reggeli. Azóta is emlegetik a haverok: „Mikor főzöl nekünk újra olyan isteni lecsót? Tudod, bogyiszlóit”.
De akadnak más finomságok is. Lecsó babbal, krumplival vagy nokedlivel. Próbálja ki!
Babos lecsó
Hozzávalók 4 személyre:
20 dkg füstölt főtt tarja, 10 dkg hagyma, 40 dkg paprika, 40 dkg paradicsom, 0,5 dl olaj, 2 gerezd fokhagyma, 20 dkg főtt tarkabab, vagy babkonzerv, 2 teáskanál fűszerpaprika, erőspaprika ízlés szerint, só
Elkészítés:
1. A hagymát tisztítsa meg, és szeletelje vékonyra. A paradicsomokat 8-10 másodpercre tegye lobogó forró vízbe, majd hűtse le, és húzza le a héját, vágja cikkekre. A paprikákat mossa meg, magozza ki, és szeletelje fel.
2. Egy lábasban az olajon pirítsa üvegesre a hagymát, szórja meg a fűszerpaprikával, tegye rá a zúzott fokhagymát, és gyorsan keverje el, öntsön rá 1 dl vizet. Tegye bele az összevágott paprikákat, a kockákra vágott tarját, a paradicsomot, az erős paprikát, pici sót, és 10 percig párolja.
3. A babot öblítse le, majd keverje a lecsóba, és további 10-15 percig párolja. Amikor a paprika kellően megpuhult, tálalja.
Előkészítési idő: 10 perc
Elkészítési idő: 30 perc
1 adag: 504 kcal
Burgonyás lecsó
Hozzávalók 4 személyre:
20 dkg húsos szalonna, 10 dkg hagyma, 50 dkg paprika, 30 dkg paradicsom, 40 dkg apró burgonya, 2 teáskanál fűszerpaprika, erős paprika ízlés szerint, só
Elkészítés:
1. A szalonnát vágja apró kockára, a hagymát tisztítsa meg, és szeletelje vékonyra. A paradicsomokat tegye lobogó vízbe 8-10 másodpercre, majd hűtse le, és húzza le a héjukat, majd vágja cikkekre. A paprikákat mossa meg, magozza ki, és szeletelje.
2. Mossa meg és tisztítsa meg a burgonyákat, ha szükséges, félbe vagy negyedbe vágja. Egy lábasban pirítsa zsírjára a szalonnát, tegye rá a hagymát, és pirítsa üvegesre. Szórja meg a fűszerpaprikával, gyorsan keverje el, és 1 dl vizet öntsön rá. Tegye bele a burgonyákat, sózza, és ízlés szerint erős paprikát is tegyen bele. 10 percig lefedve párolja.
3. Tegye bele az összevágott paprikát, ha kell, pici vizet adjon hozzá, és további 5 percig párolja, de már nem kell a fedő. Amikor a paprika félig puha, mehet bele a paradicsom, ha szükséges, só. Még 5-10 percig puhítsa, és elkészült. Ha valaki szereti, gazdagíthatja cukkínivel.
Előkészítési idő: 10 perc
Elkészítési idő: 30 perc
1 adag: 356 kcal
Nokedlis lecsó
Hozzávalók 4 személyre:
10 dkg húsos szalonna, 10 dkg parasztkolbász, 10 dkg hagyma, 50 dkg paprika, 30 dkg paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, 2 teáskanál fűszerpaprika, erős paprika ízlés szerint, só
A galuskához: 2 db tojás, 15 dkg liszt, só
Elkészítés:
1. A szalonnát vágja apró kockára, a kolbászt vastagabb karikára. A hagymát tisztítsa meg, és szeletelje vékonyra. A paradicsomokat 8-10 másodpercre tegye lobogó vízbe, majd hűtse le, és húzza le a héjukat, vágja őket cikkekre.
2. A paprikákat mossa meg, magozza ki, és szeletelje fel. Egy lábasban pirítsa le a szalonnát, tegye rá a hagymát, és pirítsa üvegesre. Szórja meg a fűszerpaprikával, gyorsan keverje el, és 3 dl vizet öntsön rá. Tegye bele az összevágott paprikákat, a sót, paradicsomot, erős paprikát, kolbászt és a zúzott fokhagymát. 5-10 percen át puhítsa, a paprika nagyságától függően.
3. A lisztet keverje el a tojással, sóval és kevés vízzel, de ne teljesen simára, és vigyázzon, hogy kicsit sűrűbb is legyen a szokásosnál. Kiskanállal, vagy deszkáról késsel szaggassa be a galuskákat a paprikás alapba, vigyázva, hogy ne tapadjanak egybe. Ha kicsit keményedett már a galuska, óvatosan keverje meg. Kíméletesen párolja össze 15 percig, és ha szükséges, pici vizet öntsön még hozzá. Amikor jó a galuska, elkészült az étel.
Előkészítési idő: 10 perc
Elkészítési idő: 30 perc
1 adag: 428 kcal
(reggel.hu, fotók: Kiskegyed Konyhája)
Linkajánló:
RECEPT ABC,
Alternatív
gyógymódok,
Egészség, orvos,
Táplálékkiegészítők,
Szépségápolás