HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Miből mit főzhetünk? > A sárga gyümölcs

t: 2720

A sárga gyümölcs








A görögöt és a sárgadinnyét is legendák övezik. Elődeink például kocsiderékszámra vették és ették a görögdinnyét, ám férfiember rá sem nézett a sárgadinnyére. Egyszerűen nem volt illendő. Aztán változott a világ: a görögöt mostanság már szeletenként is árulják (kenyérrel is eszik), a sárga prágai vagy pármai sonkával kerül az asztalra – immár a férfiak elé is.

A sárgadinnye rendkívül gazdag ásványi anyagokban és nyomelemekben. Kálcium, foszfor, nátrium, vas, magnézium, réz, cink, kobalt és krómtartalma jelentős, emellett A-vitamint, niacint, riboflavint, fólsavat és C-vitamint tartalmaz. A sárgadinnye fogyasztása béta-karotin tartalmánál fogva ajánlott hőemelkedés, láz és gyulladásos megbetegedések esetén. Hatékony ellenszere az epekőnek. Enyhíti az emésztési panaszokat, ezért kiemelten ajánlott vékony- és vastagbélgyulladásban szenvedő betegeknek. A sárgadinnye hűsíti és átmossa a problémás bélszakaszt anélkül, hogy megterhelné a szervezetet.

Részeges dinnye

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg érett görögdinnye, 1 kisebb, zöld húsú sárgadinnye (30 dkg), 1 kisebb, sárga húsú sárgadinnye (30 dkg), 1 citrom, 4 friss mentabóbita, 2 dl tokaji aszú, 8 evőkanál dinnyevodka

Előkészítés:
A görögdinnye héját megtörölgetjük, a sárgadinnyéket megmossuk, félbevágjuk, magjaikat kanállal kivájjuk. A citromot forró vízben alaposan megsikáljuk, szárazra törölgetjük. A mentát leöblítjük, lerázzuk róla a vizet.

Elkészítés:
Karalábé-vájóval a lehető legtöbb golyócskát vájunk ki a dinnyék húsából, és nagyobb tálba tesszük. A héjban lévő maradékot evőkanállal kikaparjuk, botmixerrel péppé turmixoljuk. A citrom héját lereszeljük, levét kinyomjuk, átszűrjük. A dinnyepürét elkeverjük az aszúval, a dinnyevodkával, a citromlével és reszelt héjával, majd a dinnyegolyókra öntjük. Lefedjük, és a hűtőszekrényben legalább 1 órán át érleljük-hűtjük. Tálaláskor a dinnyét levével együtt 4 üvegkehelybe/kompótos tálkába vagy nagyobb üvegtálba szedjük, és a mentabóbitákkal díszítjük.

Mézes dinnye aszalt barackkal és borhabbal

Hozzávalók 4 személyre: 10 dkg aszalt barack, 2 dl édes fehérbor, 4 szem szegfűszeg, 1 kisebb fahéj, 1 citrom, 60 dkg sárgadinnye, 4 dkg méz, 4 tojás, 6 dkg cukor

Előkészítés:
Az aszalt sárgabarackokat beáztatjuk a borba. A szegfűszeget és a fahéjat 1–1,5 dl vízben feltesszük főni, és amikor már csak 0,5 dl víz maradt, leszűrjük. A citromot alaposan megmossuk, héját lereszeljük, levét kinyomjuk. A dinnyét gerezdekre vágjuk, magját kikaparjuk, a héjáról levágjuk a dinnyehúst.

Elkészítés:
A citrom levét és héját kikeverjük a mézzel, és beletesszük a felszeletelt dinnyét. Ha kellően „megázott” a barack, lecsepegtetve azt is a dinnyéhez tesszük. A tojást kettéválasztjuk, a fehérjét a cukor felével kemény habbá verjük. A tojások sárgáját a cukor másik felével, a visszamaradt borral és a fűszeres kivonattal jól kikeverjük, majd vízgőz felett kemény habbá verjük, de vigyázni kell, nehogy kicsapódjon. Óvatosan, amíg forró, összekeverjük a tojáshabbal. Tányérra tesszük a dinnyeszeleteket és az aszalt barackot, rátesszük a borhabot (még melegen), és a dinnye levével körbelocsoljuk.

(nana.hu)

2006.08.04

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok