HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Miből mit főzhetünk? > Hmmm... málna!

t: 2796

Hmmm... málna!










Málnás levelestészta-csücskök (10 db)

Hozzávalók: 15 dkg porcukor, 50 dkg tejszín, 1 csomag fagyasztott vajastészta (45 dkg, 10 négyzet alakú szeletre vágva), 5 ek. juharszirup, 1 ek. málnaszirup, 2 ek. málnalikőr, 2 ek. citromlé, 25 dkg eper, 30 dkg málna

Óvatosan karamellizáljuk a porcukrot. Hozzáöntjük a tejszín 1/4-ét, felolvasztjuk benne a karamelldarabokat, majd hagyjuk a masszát kihűlni.
Felengedjük a tésztát, minden négyzetet átlósan kettévágunk két háromszöggé. A tészta felét sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, a sütőráccsal lesúlyozzuk, és előmelegített sütőben, 225 fokon (4. fokozat) kb. 12 perc alatt megsütjük. A tészta másik felét villával többször megszurkáljuk, majd ugyanígy 12 perc alatt megsütjük.
A háromszögeket megkenjük juharsziruppal, amit a sütőben fél perc alatt rákaramellizálunk. Megfordítjuk a csücsköket, és megismételjük az eljárást. Hagyjuk kihűlni.
Elkeverjük a málnaszirupot a likőrrel és a citromlével. Kicsumázzuk és megmossuk az epreket, majd kisebb darabokra vágjuk. A málnát átválogatjuk, és belekeverjük a szirupba.
A karamelles tejszínt elkeverjük a többi tejszínnel, majd kemény habbá verjük. A laposabb (megszurkált) csücsköket gazdagon megkenjük a tejszínnel, elosztjuk rajta a málnát és az epret, majd a maradék tésztacsücsökkel lefedjük.

Darabonként kb. 465 kalória, 5 g fehérje, 28 g zsír, 45 g szénhidrát
Elkészítési idő: kb. 1 óra (várakozási idő nélkül)


Málnás gombóc gyömbéres vajjal (12 db)

Hozzávalók: A tésztához: 25 dkg ricotta, olasz friss sajt, 2,5 dl tej, 5 dkg vaj, só, 2 ek. cukor, 7,5 dkg búzadara, 1 tojás

A gyömbéres vajhoz: 1,5 dkg gyömbérgolyó (szirupban eltett), 3 ek. méz, 2 dl frissen facsart narancslé (kb. másfél narancsból)
Ezenkívül: 10 dkg málna

A ricottát jól kinyomkodjuk egy konyharuhában, majd szitán áttörjük.
A tejet felforraljuk 1 dkg vajjal, egy csipet sóval és a cukorral. Beleszórjuk a búzadarát, és 2 percig kevergetjük, míg a massza elkezd besűrűsödni. Ezután belekeverjük a ricottát és a tojást, majd hagyjuk a tésztát kihűlni.
Finomra vágjuk a gyömbérgolyókat. A mézet elkeverjük 1 ek. gyömbérsziruppal, felfőzzük, és hagyjuk egy kicsit karamellizálódni. Hozzáadjuk az aprított gyömbért és a narancslevet. Felfőzzük, majd nagy lángon addig forraljuk, amíg a folyadék kb. másfél deci nem lesz. Ezután levesszük a tűzről, és apránként belekeverjük a maradék, nagyon kicsire vágott, jéghideg vajat. A mártást folyamatos keverés közben hűtjük ki.
A tésztából nedves kézzel 12 golyót formálunk, és mindegyik közepébe 2-3 szem málnát teszünk. Gyöngyöző, sós vízbe engedjük a gombócokat, és kb. 20 perc alatt megfőzzük. Lecsepegtetjük, és a gyömbéres-vajas mártással kínáljuk.

Darabonként kb. 145 kalória, 4 g fehérje, 8 g zsír, 15 g szénhidrát
Elkészítési idő: kb. 1 óra (hűtési idő nélkül)

Málnás képviselőfánk mentahabbal (10 db)

Hozzávalók: A mentahabhoz: 2 pohár habtejszín (4 dl), 15 dkg étcsokoládés tortabevonó, 1/2 csomag After Eight csokoládé (10 dkg)
A képviselőfánkhoz: 6 dkg vaj vagy margarin, 1 csipet só, 15 dkg liszt, 4 tojás
Ezenkívül: 4 sárgabarack, 1 tk. citromlé, 20 dkg málna, 1 tk. porcukor

Felfőzünk 2 dl tejszínt, lehúzzuk a tűzről, és belekeverjük a darabokra tört tortabevonót, valamint 5 dkg darabokra tört After Eight csokoládét. Legalább 4 óra hosszára hűtőbe tesszük a masszát.
2,5 dl vizet felfőzünk a zsiradékkal és a sóval. Egyszerre beleöntjük a lisztet, és addig keverjük, amíg egy nagy gombócot nem kapunk, illetve az edény alján fehér réteg nem képződik. Ekkor egy tálba tesszük a tésztát, és egymás után belegyúrjuk a tojásokat.
A masszát nagy lyukú tésztanyomó zsákba töltjük, és 10 (kb. 6 cm átmérőjű) halmot nyomunk egy sütőpapírral bélelt tepsibe.
Előmelegített sütőben, 200 fokon (3 fokozat) kb. 40 perc alatt megsütjük. 30 percnyi sütés után igény szerint letakarjuk alufóliával, de a sütő ajtaját ne nyissuk ki ennél hamarabb! A még meleg fánkokat ollóval vágjuk ketté.
A barackokat megmossuk, kimagozzuk, és vékonyan felszeleteljük. Meglocsoljuk citromlével. Átválogatjuk a málnákat.
A maradék After Eight csokoládékat darabokra törjük, és a kézi mixer habverőjével a habosra kevert csokoládémasszához keverjük. A maradék tejszínt is habosra verjük, és lazán a masszába forgatjuk. A habot nagy lyukú nyomózsákba töltjük, és a képviselőfánk aljába nyomunk egy kis halmot. Elosztjuk rajta a gyümölcsöket, majd rátesszük a kalapját. Porcukorral megszórjuk.

Darabonként kb. 400 kalória, 7 g fehérje, 31 g zsír, 27 g szénhidrát
Elkészítési idő: kb. 1 1/2 óra (várakozási idő nélkül)

Málnás meggyleves (4-6 adag)

Hozzávalók: 50 dkg málna, 12,5 piros ribizli, 12,5 édes cseresznye, 1 üveg meggylé (7,5 dl), 1 citrom leve, 1 narancs leve és reszelt héja, 1 ek. cukor, 2 cs. vaníliás cukor, 3 dkg étkezési keményítő, 5 ek. portói bor, 7,5 dl kávés-tejszínes fagylalt

Átválogatjuk a málnát és a ribizlit. A ribizliszemeket lecsipkedjük a szárukról. A cseresznyét megmossuk és kimagozzuk.
A cseresznyét összekeverjük a meggylével, a citrom- és narancslével, a narancshéjjal, valamint a vaníliás cukorral, és felfőzzük. A keményítőt elkeverjük egy kevés hideg vízzel, és a leveshez öntjük, majd kb. 5 perc alatt alacsony lángon besűrítjük.
A fővő levesbe öntjük a portói bort és a ribizlit. Lehúzzuk a tűzről, és belekeverjük a málnát is. A meleg levest hideg kávés-tejszínes fagylalttal kínáljuk.

Adagonként kb. 290 kalória, 4 g fehérje, 7 g zsír, 48 g szénhidrát
Elkészítési idő: kb. 20 perc

(gyongy.hu)


2006.07.21

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA

Legfrissebb magazinok