HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Miből mit főzhetünk? > Karalábékettős

t: 2685

Karalábékettős

Karalábésaláta petrezselymes joghut mártással

Hozzávalók a mártáshoz: 2 csokor petrezselyem 2 dl joghurt 1 mokkáskanál citromlé só, frissen őrölt bors 2 evőkanál napraforgó- olaj a salátához: 2-3 karalábé, leveleivel együtt 20 dkg zsenge sárgarépa 1 alma, 3 evőkanál napraforgómag 1 csokor petrezselyem

Először a mártást készítjük el. A petrezselymet a joghurttal simára turmixoljuk, citromlével, sóval, borssal ízesítjük, végül az olajat belekeverjük. A karalábét és a sárgarépát meghámozzuk, és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Az almát héjastul félbevágjuk, magházát kimetsszük, a gyümölcsöt pedig egészen vékonyra szeleteljük. A karalábét, az almát és a sárgarépát a mártásba forgatjuk, majd hideg helyen 1-2 órán át állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek. Napraforgómaggal megszórva, petrezselyemlevelekkel díszítve kínáljuk.

Elkészítési idő: 20 perc + érlelés.
Egy adag: 270 kcal / 1129 kJ.
Italajánlat: száraz fehérbor Soproni zöldveltellini '01.

Húsos karalábéragu

Hozzávalók

1 közepes vöröshagyma 5 evőkanál olaj 60 dkg darált sertéshús fél kiskanál só fél mokkáskanál őrölt fekete bors félmaréknyi bazsalikom- levél, 3 paradicsom 4 evőkanál ketchup 4 zsenge karalábé 1 csokor petrezselyem

A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, majd a forró olajon üvegesre sütjük. A darált húst hozzáadjuk, kevergetve 5 percig pirítjuk. Ezután megsózzuk, megborsozzuk, a fölaprított bazsalikommal fűszerezzük. A kis kockákra vágott paradicsomot beledobjuk, a ketchuppal ízesítjük, majd annyi vizet öntünk rá, hogy ujjnyira ellepje. A karalábékat vékonyan meghámozzuk, kisujjnyi hasábokra vágjuk, és a húshoz adjuk. Lefödve, kis lángon kb. 12 perc alatt roppanósra pároljuk. Tálaláskor fölaprított metélőhagymával megszórjuk.

Elkészítési idő: 30 perc.
Egy adag: 515 kcal / 2153 kJ.
Italajánlat: száraz fehérbor Dél-balatoni pinot noir rosé '01.

Diós rántott karalábé karcsúsító salátával

Hozzávalók

4 nagyobb zsenge karalábé só 10-12 dkg finomliszt 3 tojás 8-8 dkg zsemlemorzsa és darált dió a sütéshez: bő olaj a salátához: 2 kisebb cukkini 1 csomó új sárgarépa 1 kis csomó lila újhagyma 1 csokor petrezselyem 1 pohár natúr joghurt 1 kiskanál porcukor pár csepp citromlé só

A karalábékat vékonyan meghámozzuk, és kb. 1,5 centi vastagra fölszeleteljük. Enyhén megsózzuk, de borsot is szórhatunk rá. Ezután egyenként lisztbe, felvert tojásba és darált dióval összekevert zsemlemorzsába hempergetjük. Bő, forró olajban oldalanként kb. 3-3 perc alatt megsütjük. Lecsöpögtetjük, majd konyhai papírtörlőre szedve a felesleges zsíradékot leitatjuk róluk. A következő salátával tálaljuk: a cukkinit és a répát meghámozzuk, gyufaszálnyi csíkokra vágjuk. A vékonyra fölkarikázott újhagymával és a fölaprított petrezselyemmel összekeverjük. A joghurtot a porcukorral, néhány csepp citromlével és egy gondolatnyi sóval simára keverjük, végül az összes zöldség-félét beleforgatjuk.

Elkészítési idő: 30 perc.
Egy adag: 2149 kcal / 514 kJ.
Italajánlat: száraz fehérbor Siklósi olaszrizling 2000.

Tepsis karalábé

Hozzávalók

4-6 zsenge karalábé só, cukor 60 dkg újburgonya 5 evőkanál olaj 2 nagy csokor petrezselyem 50 dkg paradicsom 2 csomó újhagyma őrölt bors 2,5 dl átszűrt húsleves (leveskockából is készülhet)

A karalábékat meghámozzuk, mindegyiket 8-8 cikkre vágjuk. Csipetnyi sóval és cukorral összekeverjük. A burgonyát megtisztítjuk és a karalábéval együtt kiolajozott tepsibe szórjuk. A megmosott és felaprított petrezselyemmel meghintjük. Sütőben közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 170 °C) 45 percig sütjük. Közben a paradicsomokat kicsumázzuk, elnegyedeljük, a megtisztított újhagymát szárastul vékony karikákra vágjuk. A sütés 25. percében a burgonyás karalábét a tepsi rázogatásával alaposan megforgatjuk, majd a paradicsomot és az újhagymát közédobjuk. Megborsozzuk, a húslevessel leöntjük, és így fejezzük be a sütést. Akkor jó, ha a burgonya és a karalábé megpuhult, sőt, kissé meg is pirult. A tepsiben adjuk asztalra. Különleges köret pecsenyékhez, de friss salátával önálló ételként is megállja a helyét.

Elkészítési idő: 1 óra 10 perc.
Egy adag: 448 kcal / 1873 kJ.
Italajánlat: száraz fehérbor Egri leányka '01.

Töltött karalábé kertbarát módra

Hozzávalók

2 csirkemell 1 kiskanál ételízesítő por 8 kis karalábé zsenge leveleivel együtt 2 tojás 2 evőkanál tejföl 1 nagy csokor petrezselyem só, őrölt bors, 5 dkg vaj 2 evőkanál liszt 2 dl tejföl

A csirkemellet lebőrözzük, kicsontozzuk, a húst ledaráljuk. A csontokat annyi - az ételízesítő porral elkevert - vízben, amennyi ellepi, 15-20 percig főzzük. A karalábékat meghámozzuk, belsejüket karalábévájóval kivájjuk. Ezt a forgácsot apróra vágjuk, és a darált hússal, a tojásokkal, a tejföllel összedolgozzuk. A felaprított petrezselyem felével, sóval, borssal ízesítjük, majd a karalábék üregét a masszával megtöltjük. A csontlevet le-szűrjük, és a töltött karalábékat puhára főzzük benne. (A csontot kidobjuk.) Amíg a karalábé puhul, zsenge leveleit alaposan megmossuk, apróra vágjuk és a vajon megfonnyasztjuk. A liszttel meghintjük, ha kihűlt, egy kevés hideg vízzel simára keverjük, majd a karalábé főzővizét besűrítjük vele. (A töltelékeket előtte kiszedjük és félretesszük.) 3-4 percnyi forralás után a tejfölt a mártásba keverjük, a töltött karalábékat visszahelyezzük bele. Még egyszer felforraljuk és a maradék petrezselyemmel megszórva adjuk asztalra.

Elkészítési idő: 50 perc.
Egy adag: 565 kcal / 2362 kJ.
Italajánlat: száraz fehérbor Mátraaljai chardonnay '01.

Póréhagymás karalábé

Hozzávalók

1 kiskanál reszelt gyömbér 2 gerezd fokhagyma diónyi vaj 1 mokkáskanál mák 2 zsenge karalábé 1 nagy szál póréhagyma só, frissen őrölt bors 1 nagy csokor petrezselyem

A gyömbért és a szétnyomott fokhagymát a vajon serpenyőben megfuttatjuk.
(Vigyázzunk, nehogy megégjen, mert keserű lesz!) A mákot beleszórjuk, és megtisztított, arasznyi hosszú, vékony csíkokra vágott karalábét belekeverjük. 5 perc elteltével a felkarikázott póréhagymát is hozzáadjuk. Nagy lángon kevergetve addig pirítjuk-pároljuk, amíg a zöldségek teljesen megpuhulnak. Közben néhány percre le is fedhetjük, s ha kell, 1-2 evőkanálnyi vizet önthetünk alá. Sóval, frissen őrölt borssal ízesítjük. Zsírjára sütjük, s közvetlenül a tálalás előtt az apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk. Sültekhez köretnek kiváló, de főtt tojással is kínálhatjuk.

Elkészítési idő: 25 perc.
Egy adag: 105 kcal / 439 kJ.
Italajánlat: száraz fehérbor Balatonmelléki fűszeres tramini '01.

(eszemiszom.hu)


2006.07.10

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
Húsos karalábéragu
Húsos karalábéragu
Diós rántott karalábé karcsúsító salátával
Diós rántott karalábé karcsúsító salátával
Póréhagymás karalábé
Póréhagymás karalábé

Legfrissebb magazinok