HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > FÉRFI > Foci > Zidane a döntőbe lőtte a Les Bleust - Portugália-Franciaország

t: 1511

Zidane a döntőbe lőtte a Les Bleust - Portugália-Franciaország

Az 1984-es és a 2000-es Európa-bajnoki elődöntő után ismét a döntőbe jutásért találkoztak a felek. Münchenben Portugália azzal a céllal lépett pályára, hogy visszavágjon a két vereségért, nem mellékesen pedig azért, hogy története során először világbajnoki fináléba jusson, míg a franciák szerették volna megismételni 1998 bravúrját.

Visszatérhetett a kezdőbe Costinha és Deco, akik a hollandok elleni dráma során pirultak be, így Tiago csak a kispadon kapott helyet, Tiago pedig ott sem két sárgája miatt. Nem tiltották el Cristiano Ronaldot sem, akit a Rooney-val való összeütközés miatt sokan a bíró befolyásolásával vádoltak meg.

A luzitánoknál öt játékosnak is vigyáznia kellett sárga lapjai miatt, Maniche, Figo, Ricardo Carvalho, Nuno Valente is Ricardo kapus volt veszélyben, míg Domenech együttesében Vieira, Zidane, Thuram, Sagnol and Ribery szedett össze korábban egy lapot. Ugyanakkor a Les Bleus kezdőcsapata érthetően nem változott a brazilok elleni győzelemhez képest.

Még harminc másodperc sem telt el, amikor Malouda mellé tartó lövését jegyezhettük fel. A másik oldalon Deco labdáját Barthez tolta ki, majd Maniche lőtt alig fölé. Mindkét együttes nyílt focit játszott, hagyták a másikat játszani, így aztán sok kisebb lehetőséget láthattunk.

Közben Cristiano Ronaldot minden egyes labdaérintésnél ötvenezer szurkoló fújolta, nem felejtve az angolok elleni "tetteit". Henry kavargatott a luzitán kapu előtt, lövésre nem maradt azonban ereje.

A 32. perc hozta a meccs fordulópontját: Henry cselezett befelé Ricardo Carvalho mellett, aki eltalálta a csatár lábát, mire az nagyot esett. A játékvezető büntetőt ítélt, Zidane pedig - bár Ricardo jó irányba ment - bevágta azt a kapu jobb oldalába: 0-1. Beerősítettek a portugálok, Maniche tesztelte Barthezt, Cristiano Ronaldo pedig fölé lőtt, félidőre azonban már nem változott az állás.

A takika nyert

Francia lehetőségekkel indult a második játékrész: Henry cselek és lövés után Ricardo bravúrral mentett, majd Ribery löketénél tette ugyanezt. Az 55. percben Pauleta fordult le a védőjéről, a labdát azonban az oldalhálóba lőtte.

Ezután iszonyatosan leült a meccs, a franciák tartották az eredményt, a portugálok pedig nem tudtak mit kezdeni a gallok taktikus játékával. A 77. percben Cristiano Ronaldo szabadrúgásánál bénázott Barthez, szerencséjére Figo fölé fejelt.

A 92. percben Helder Postiga csúsztatott Fernando Meirahoz, aki fölé bombázott. A luzitánok ezzel el is lőtték puskaporukat, a franciák pedig harmadszor is megverték az elődöntőben Portugáliát. Tegyük hozzá, megérdemelten, mert rendkívül taktikusan játszottak. A portugáloknak így marad a bronzmeccs Németországgal, míg Franciaország készülhet az Olaszország elleni fináléra.

(ma.hu)

2006.07.06

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok