HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > FÉRFI > Foci > A negyedikre hajtanak - Németország-Olaszország előzetes

t: 1577

A negyedikre hajtanak - Németország-Olaszország előzetes

A Világbajnokság előtt okos szakértők megmondták: vagy nagyon beégnek az olaszok, vagy az otthoni botrányok miatt kettőzött erővel harcolnak majd, és akár a Világbajnokságot is megnyerhetik.

Nos, utóbbi tétel áll még. Itáliában egyre többen hasonlítják Lippi gárdáját az 1982-es világbajnok csapathoz. Enzo Bearzot együttese három nyögvenyelős döntetlennel kezdte a tornát, úgy, hogy alig volt túl az ország egy bundabotrányon.

Aztán a negyeddöntő csoportmeccsein az eltiltásából épphogy visszatérő Paolo Rossi megtáltosodott, mesterhármast rúgott Brazíliának, a Squadra Azzuri meg meg sem állt a világbajnoki címig. A bundabotrány most is "él", az olaszok ugyan két győzelemmel és egy iksszel kezdték a tornát, de meggyőzőnek aligha nevezhetően. És nem mellesleg Luca Toni, olasz gólkirály is adós maradt a gólokkal. Az ukránok elleni negyeddöntőig. Ott aztán kétszer is beköszönt.

"Nagyon fontos volt, hogy Lippi bízott bennem" - mondta a Calcioban idén 31 gólt szerző támadó. "Köszönetet kell mondanom neki és mindazoknak, akik hittek bennem". Nos, a hit továbbra is megvan, az önbizalom pedig egyre nagyobb. Igen ám, csakhogy a fináléba jutáshoz a házigazda németeket kellene legyőzni.

Nem újdonság az olaszoknak, hogy "ellenszélben" játszanak, 2002-ben Koreával, 1998-ban pedig Franciaországgal akadtak össze, és maradtak alul mindkétszer. Az olaszok védelme idén sziklaszilárd, Buffon mindössze egy gólt kapott, azt is saját védője, Zaccardo szerezte. Az elődöntőben sem játszhat vélhetően Nesta, helyét Materazzi veheti át, nagyobb baj, hogy Camoranesi is megsérült Ukrajna ellen, kétséges tehát a játéka.

Legendás csaták fűződnek különben a német-olasz találkozókhoz is: az 1962-es Vb-n még beérték a felek egy 0-0-val, 1970-ben viszont a futballtörténelem egyik legjobb meccsét játszották: Mexikóban az elődöntő utolsó percében egyenlítettek a németek. Majd kétszer is vezettek a hosszabbításban, a végén azonban jött Rivera és a taljánok 4-3-ra nyertek.

1978-ban ismét egy 0-0 jött, sokkal emlékezetesebb azonban a '82-es finálé: Olaszország harmadik világbajnokságát szerezte meg az NSZK 3-1-es legyőzésével Madridban. Azóta csak Európa-bajnokságokon futottak össze - két iksz - legutóbb viszont márciusban, Firenzében találkoztak egy barátságos meccs erejéig, és ott a kékek nagyon kitömték a Nationalelfet (4-1).

A németeket azonban minden bizonnyal teljesen hidegen hagyja a statisztika. Olyan eufória tört ki Németországban, mint még soha. A válogatott szárnyal, gólokat kő, többnyire jól játszik, mindenki a világbajnoki címről álmodik és hisz is benne.

Ráadásul megúszták épp bőrrel az argentinok elleni véres csatát, Fringset csak egy meccsre tiltották el. Berlinben 900 ezer (!!!) embert várnak az utcákra, hogy a dortmundi találkozót együtt szurkolják végig - képzelhetjük, milyen hangulat lesz a Borussia stadionjában.

Michael Ballack és Miroslav Klose ugyan kisebb sérüléssel bajlódik, de megnyugodhatnak a Németországért szorítok: mindketten ott lesznek a kedd esti csatában. Az ország egyik hőse Jens Lehmann, aki két tizenegyest is megfogott az Argentína elleni büntetőpárbajban: "Természetesen boldog vagyok. Ugyanakkor nem fejeztük be, amiért jöttünk. Én már csak a következő meccsre gondolok" - mondta profin az Arsenal hálóőre.

Várhatóan óriási meccsre van kilátás, hiszen Németország egyértelműen Világbajnok akar lenni, Olaszország pedig aligha elégszik meg a kedves vendég áldozati szerepével. Dortmundban két háromszoros világbajnok csap össze, és az est végén kiderül, melyiknek marad meg az esélye a negyedik csillag megszerzésére.

(ma.hu)


2006.07.04

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
Luca Toni beindult
Luca Toni beindult
Pesottoért is játszanak
Pesottoért is játszanak
Klinsmann hős lett Németországban
Klinsmann hős lett Németországban
Klose már öt gólnál jár
Klose már öt gólnál jár

Legfrissebb magazinok