HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > FÉRFI > Foci > Börtönbe vonulhat az olasz foci vezérkara

t: 1796

Börtönbe vonulhat az olasz foci vezérkara

A több szálon futó vizsgálat során a nápolyi ügyészek annak igyekeztek utánajárni, milyen módon jártak el játékvezetők, asszisztensek, szövetségi elöljárók, illetve klubirányítók a mérkőzések eredményeinek befolyásolása érdekében. Az olasz labdarúgás történetének legnagyobb botránya május 5-én robbant ki.

A kulcsfigura Luciano Moggi, a Juventus már lemondott igazgatója, akit azzal vádolnak, hogy a 2004/2005-ös szezonban a játékvezetők segítségével manipulálta a csapat mérkőzéseinek eredményét, fenyegetéssel próbált futballistákat arra rávenni, hogy a klubhoz szerződjenek, továbbá nyomást gyakorolt Marcello Lippi szövetségi kapitányra a válogatott keretek kialakításakor.

Szegény Juventus

A botrány következtében távozott a Juventus teljes vezérkara, lemondott Franco Carraro, a szövetség elnöke, és nem működhet közre a világbajnokságon Massimo De Santis FIFA-játékvezető. A tágabb értelemben vett bundaügyben a Juventus, a Fiorentina és a Lazio mellett érintett az AC Milan és az Internazionale, illetve több tucat játékos és bíró is.

A hatóságok mérkőzések végeredményének befolyásolása mellett hamis könyvelés, valamint tiltott szerencsejátékban való részvétel miatt is vizsgálódnak, illetve vizsgálódtak.

A La Gazzetta dello Sport értesülése szerint az ügyészség javaslatára 9 mérkőzésvezető, 11 asszisztens, a bírósorsolásoknál közreműködő 2 szövetségi alkalmazott, illetve több klubelöljáró, köztük Moggi, valamint Diego Della Valle, a Fiorentina és Claudio Lotito, a Lazio elnöke, továbbá Leonardo Meani, az AC Milan egyik vezetője ellen emelnek vádat.

Az újság úgy tudja, hogy most már a Sampdoria is az ügyészség látóterébe került egy 2005-ös mérkőzés kapcsán. A felmerült adatok alapján a Fiorentina felett aratott 3-0-s győzelemben a kért bírónak is szerepe lehetett.

Béna olasz foci

Az olasz labdarúgás szinte teljesen megbénult a botrány óta. A legutóbbi 2 bajnokság aranyérmese, a Juventus - szakértők szerint - vélhetően nem tudja elkerülni a trónfosztást: a klubtól elveszik a bajnoki címeket és várhatóan legalább a B ligába száműzik. A csapat sztárjátékosai (Emerson, Cannavaro, Zambrotta) és edzője a Real Madridhoz készül, Capello mesterrel együtt.

Az olasz válogatott vébé felkészülését is zavarta botrány: a kapus Buffont és a csapat kapitányát, cannavarót is többször beidézték az ügyészségre a nyomozás ideje alatt. Jellemző, hogy az olasz lapok, többször is javasolták: a vébé-meccsek szüneteiben is ki lehetne hallgatni néhány játékost...

(inforadio.hu)

2006.06.14

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok