HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > FÉRFI > Érdekességek > Június 1-jén történt - Egy szexistennő születése

t: 2781

Június 1-jén történt - Egy szexistennő születése

Norma Jeane Mortensenként született Los Angelesben, de az édesanyja első férje után Norma Jeane Baker néven ismerjük. Gyermekkorát nevelőszülöknél és intézetben töltötte. Apját nem ismerte, anyja elmegyógyintézetbe került Norma 5 éves korában. 16 évesen otthagyta a gimnáziumot és férjhez ment. 1944-ben egy hadianyag gyárban dolgozott betanított munkásként, mikor a hadsereg egyik fotósa felfedezte, és nemsokára modell lett. 1948-ban a 20th Century Fox szerződtette kisebb szerepekre.

Ekkor festette szőkére a haját és változtatta meg a nevét. Pályafutására rányomta bélyegét a szexbomba-image. Sokszor próbált olyan szerepekhez jutni, melyekben megmutathatná színészi képességeit is, de sem a filmgyártók és sem a közönség nem óhajtotta őt másnak látni. Monroe karrierje erotikus vonzerejére építkezett. 1950-ben a Mindent Éváról című Joseph L. Mankiewicz filmben tűnt fel egy epizódszerep erejéig. Első ismertebb filmje a Aszfaltdzsungel volt, de nemzetközi hírnevet a Niagara című filmmel szerzett.

Marilyn Monroe a szexistennő trónjára emelkedett ezzel a szereppel. Ragyogó szőkeségével, szabályos arcával, nőies idomaival az "Igazi nőt" imádták benne. 1955-ben az Actor's Stúdió színiiskola tagja lett. Monroe magánéletét is szívesen célbavette a sajtó. Arthur Miller íróval kötött házasságát folyamatosan tudósították 1956-1961 között. John F. Kennedy-vel és öccsével, Roberttel való viszonya is valószínűleg hozzájárult öngyilkosságához. Halálát gyógyszertúladagolás okozta 1962-ben, néhány héttel azután, hogy elküldték a Valamit adni kell forgatásáról. Képe még mindig mindenhol megtalálhatók, mítosza semmit sem halványodott.

Főbb filmjei

1947. Veszélyes évek (Dangerous Years)
1950. Mindent Éváról (All About Eve)
1953. Niagara
1953. Hogyan menjünk férjhez milliomoshoz? (How to Marry a Millionaire)
1953. Szőkék előnyben (Gentlemen Prefer Blondes)
1954. A folyó, ahonnan nincs visszatérés (River of No Return)
1955. Hétévi vágyakozás (The Seven Year Itch)
1956. Buszmegálló (Bus Stop)
1957. A herceg és a kóristalány (The Prince And The Showgirl)
1959. Van, aki forrón szereti (Some Like It Hot)
1960. Szeressünk! (Let's Make Love)
1961. Kallódó emberek (The Misfits)

(ma.hu)


2006.06.01

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA

Legfrissebb magazinok