HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Miből mit főzhetünk? > A pikáns rebarbara

t: 3497

A pikáns rebarbara

A rebarbara gyógyhatását mintegy 4500 éve ismerik, de csak a XVIII. századtól használatos a konyhában. A rebarbara terjedelmes bokorrá növő, évelő növény, levelei és piros levélnyelei a kert díszeként is megállják a helyüket. Igénytelen, szinte mindenütt megterem.
Ha piacon jársz, figyelj arra, hogy friss rebarbarát vásárolj! Ezt úgy ellenőrizheted, hogy a körmödet finoman a zöldség rózsaszín szárába vájod. Ha levet ereszt, biztos lehetsz benne, hogy friss rebarbarával van dolgod!

Legjobb, ha frissen használod fel. A hűtő aljában mindössze 4-5 napig tárolhatod, mert hamar elveszti nedvességtartalmát! Ha nem tudod felhasználni, tisztítsd meg, és tedd a mélyhűtőbe, így viszonylag hosszú ideig eláll.

Az alábbiakban rebarbarás receptjeink közül válogathatsz!

Rebarbaraleves pirított daragaluskával

Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg rebarbara, 1 citrom, 20 dkg cukor, 1 evőkanál búzakeményítő, 1 dl tejföl

A galuskához: 2 dl tej, 2 evőkanál búzadara, 3 evőkanál olaj

Előkészítés: A rebarbarát megtisztítjuk, megmossuk, húsát 2 cm-es darabokra vágjuk. A citromot alaposan megmossuk, héját lereszeljük, levét kinyomjuk.
Elkészítés: A rebarbarát egy liternyi vízzel felöntjük, a cukorral, a citrom levével és héjával ízesítve puhára főzzük. A búzakeményítőt elkeverjük a tejfölben, és besűrítjük vele a rebarbarát. Még egyszer átforraljuk, végül a tűzről levéve mixerrel pépesítjük. A galuskához a tejet felforraljuk, csipetnyi cukorral ízesítjük, majd folyamatos kevergetés mellet beleszórjuk a búzadarát, és sűrűre főzzük. Az olajat felforrósítjuk, a grízmasszából evőkanállal galuskákat szaggatunk, és a forró olajon megpirítjuk. A levest forrón a daragaluskával tálaljuk, de forró napokon behűtve is kitűnő.

Csirkemell gyümölcsmártásban

Hozzávalók 4 személyre: 2 csirkemell, 40 dkg rebarbara, 4 evőkanál olaj, 1 dl száraz fehérbor, fél citrom reszelt héja, 1 kávéskanál cukor, 1 dl tejszín, 1 teáskanál liszt, 1 mokkáskanál ételízesítő

Előkészítés: A csirkemellet lebőrözzük, kicsontozzuk, megmossuk, szárazra töröljük, és csíkokra vágjuk. A rebarbarát megmossuk, leszálkázzuk, és 3-4 cm-es darabokra vágjuk.

Elkészítés: Az olajat serpenyőben felforrósítjuk, és a húscsíkokat adagonként hirtelen megsütjük. Megszórjuk az ételízesítővel, kiszedjük, és melegen tartjuk. A rebarbarát a visszamaradt zsiradékba tesszük, felöntjük a borral, kissé megpároljuk, majd hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, a cukrot, és lefedve kb. 15 perc alatt puhára pároljuk. A rebarbarát a hús mellé szedjük. A tejszínt simára keverjük a liszttel, és a rebarbara párolólevét besűrítjük vele. A húst és a rebarbarát a mártásba forgatjuk, és még egyszer felforraljuk. Rizzsel kínáljuk.

Rebarbarás álom

Hozzávalók 12 szelethez: Az alaphoz: 12,5 dkg liszt, 4+6 dkg cukor, 2 dkg kókuszreszelék, 7,5 dkg vaj, 2 tojás, 7,5 dkg étkezési keményítő, 2-3 evőkanál eperlekvár
A krémhez: 80 dkg rebarbara, 1 citrom leve, 20 dkg cukor, 2 csomag (20 g) zselatin, 4 dl tejszín, 2 csomag vaníliás cukor, tejszínhab és 2 evőkanál vágott pisztácia a díszítéshez

Előkészítés: Kibélelünk sütőpapírral egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformát. A sütőt 220 fokra (gázsütő 4. fokozat) előmelegítjük.

Elkészítés: A lisztet 4 dkg cukorral, a kókuszreszelékkel és a vajjal összedolgozzuk. A tortaformába nyomkodjuk, és a sütőben kb. 10 percig sütjük. Közben a tojásokat habosra keverjük 2 evőkanál vízzel a maradék 6 dkg cukorral, és óvatosan belekeverjük a keményítőt. Az eperlekvárt a forró tésztalapra kenjük, rásimítjuk a tojáshabos masszát, és a sütőben további 10-12 percig sütjük. A krémhez a rebarbarát megtisztítjuk, megmossuk, kis darabokra vágjuk. A citromlével és a cukorral 5-10 perc alatt puhára pároljuk. Belekeverjük a zselatint, és hűlni hagyjuk. Amikor a rebarbarás massza elkezd kocsonyásodni, a tejszínt a vaníliás cukorral kemény habbá verjük, és a rebarbarás masszába forgatjuk. A krémet a tortára simítjuk, és kb. 2 órára betesszük a hűtőbe. Tálaláskor a torta peremét tejszínhabrózsákkal díszítjük, és megszórjuk pisztáciával.

Élettani hatása

A rebarbara salaktalanít, tisztítja a vért. Különösen tavaszi, méregtelenítő és fogyókúrákhoz ajánlott. Általános erősítő hatása van, fokozza az epetermelést és serkenti vérképzést.
10 dekagramm rebarbara mindössze 16 kilókalóriát tartalmaz, így használhatnánk akár diétához is, ám meglehetősen savanyú, így nem kevés cukrot kell adnunk hozzá fogyasztás előtt. Rostokban gazdag, sok kalciumot, magnéziumot, vasat, C-, B- és A-vitamint tartalmaz.

Felhasználás, ízesítés

Megtisztítása hasonló a spárgáéhoz: vágd le mindkét végét, és vékonyan húzd le a külső héját! Ha nagyon szálkás lenne, érdemes azt a részt kihagyni a feldolgozásból.
A rebarbara savanykás íze nagyon is markáns, ezért érdemes más gyümölccsel – például eperrel, almával vagy körtével – társítani. Főzéskor sok levet ereszt, ezért csak keveset tegyél alá (például kompót készítésekor). Ízesítésre használj vaníliát, gyömbért és fahéjat!

Rebarbarás sütemény

Hozzávalók kb. 20 szelethez: A tésztához: 37,5 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 1 dl langyos tej, 5 dkg cukor, 15 dkg folyékony vaj, 1 citrom reszelt héja, 3 tojás, 2 tojássárgája
A töltelékhez: 1,5 kg rebarbara, 20 dkg háztartási keksz vagy babapiskóta, 4 tojás, 4 dl tejföl, 8 dkg cukor, 4 evőkanál citromlé, 2 evőkanál étkezési keményítő

Előkészítés: A lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedés nyomunk. Belemorzsoljuk az élesztőt, ráöntjük a langyos tejet, és egy csipet cukrot szórunk rá. Kissé elkeverjük, és meleg helyen kb. 15 percig pihentetjük.

Elkészítés: Az élesztős liszthez keverjük a maradék cukrot, a folyékony vajat, a citromhéjat és egy csipet sót. Alaposan összekeverjük, és beledolgozzuk a tojásokat és a tojássárgáját. A kézi robotgép dagasztóspiráljával hólyagosra verjük. Letakarjuk a tésztát, és meleg helyen kb. 50 percig pihentetjük. A töltelékhez a rebarbarát meghámozzuk, megmossuk, és kb. 5 cm-es darabokra vágjuk. A kekszet összetörjük. A tojást a tejföllel, a cukorral, a citromlével és az étkezési keményítővel összedolgozzuk. Kivajazunk vagy sütőpapírral kibélelünk egy nagy tepsit. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. A tésztát a tepsibe simítjuk, rászórjuk a kekszmorzsát, és ráfektetjük a rebarbaradarabokat. Ráöntjük a tejfölös masszát, és a sütő középső rácsán kb. 45 percig sütjük. Felszeleteljük, esetleg megszórjuk porcukorral, és tálaljuk.

Rebarbarahab

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg rebarbara, 25 dkg cukor, 2 csomag vaníliás cukor, 6 tojásfehérje, mentalevél a díszítéshez

Előkészítés: A rebarbara szárait megmossuk, meghámozzuk, és kisebb darabokra vágjuk. Nagyon kevés vízben (csak annyiban, hogy ne égjen le, amíg levet ereszt) fedő alatt, lassú tűzön puhára pároljuk.

Elkészítés: A rebarbarát szitán átpasszírozzuk, és elkeverjük a cukorral, vaníliás cukorral. Hagyjuk kihűlni. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és folyamatosan keverve a rebarbaramasszához adjuk. A habot kelyhekbe töltjük, és lefedve 2 órára a hűtőbe tesszük. Mentalevélkével díszítve tálaljuk.

Rebarbarapite vaníliamártással

Hozzávalók kb. 12 szelethez: 15 dkg liszt, 10 dkg margarin, 1 tojás

A töltelékhez: 30 dkg rebarbara, 2 evőkanál kristálycukor, 1 tasak vaníliás cukor, 8 dkg porcukor, 2 dkg étkezési keményítő, 3 tojás, 2 dl tejszín, 1 citrom reszelt héja

A vaníliamártáshoz: 2 dl tej, 8 dkg cukor, 1 tojás, 3 tojássárgája, 1 rúd vanília, 20 dkg eper a díszítéshez

Előkészítés: A tésztához a lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, a tojással és egy csipet sóval összegyúrjuk, cipót formálunk belőle, alufóliába csomagoljuk, és 30 percig a hűtőben pihentetjük. A rebarbarát megmossuk, szárazra töröljük, meghámozzuk, majd fél centis darabokra vágjuk, a kristálycukorral meghintjük, és félretesszük. Az epret megmossuk.

Elkészítés: A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. A tésztát lapos tortaformába nyomkodjuk, úgy hogy kb. 2 cm magas pereme is legyen. Az alját villával megszurkáljuk. A rebarbarát a tésztára szórjuk. A töltelékhez a porcukrot összekeverjük a vaníliás cukorral, az étkezési keményítővel. A tojásokat simára keverjük a tejszínnel, és állandó keverés mellett a cukros keményítőhöz adagoljuk. Reszelt citromhéjjal ízesítjük, majd a rebarbarára öntjük. A sütőben kb. 30 perc alatt világos sárgára sütjük. A vaníliakrémhez habüstben simára keverjük a tejet a cukorral, a tojással, a tojássárgájával. Félbevágjuk a vaníliarudat, beletesszük, és gőz fölött krémsűrűségűre főzzük. Kidobjuk belőle a vaníliarudat, és lehűtjük. A süteményt még melegen, mint a tortát felvágjuk. Eperrel díszítve, a hideg mártással kínáljuk.

Jeges rebarbarabomba

Hozzávalók 6 személyre: 50 dkg rebarbara (csak szár), 26 dkg cukor, 1 l tejszín, 5 tojássárgája, 2 csomag vaníliás cukor, tejszínhab a díszítéshez

Előkészítés: A rebarbara szárait megmossuk, meghámozzuk, és kisebb darabokra vágjuk. Nagyon kevés vízben (csak annyiban, hogy ne égjen le, amíg levet ereszt) fedő alatt, lassú tűzön puhára pároljuk.

Elkészítés: A rebarbarát szitán átpasszírozzuk, és összekeverjük 1 evőkanál cukorral. Hagyjuk teljesen kihűlni. A tejszínt kemény habbá verjük. A tojássárgákat a maradék cukorral habosra keverjük, és beleforgatjuk a tejszínhabot. A rebarbarához keverjük a vaníliás cukrot, és a tejszínes masszába forgatjuk. Kiöblítünk vízzel egy ovális aljú tálat, belesimítjuk a masszát, lefedjük, és legalább 3 órára betesszük a mélyhűtőbe. Tálaláskor tálra borítjuk a krémet, tejszínhabbal ill. ízlés szerint díszítjük. Azonnal fogyasztjuk.

(nana.hu)

¨ajánló


GASZTRONÓMIA: Általános


                           Sütemények, édességek



2006.05.05

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
Csirkemell gyümölcsmártásban
Csirkemell gyümölcsmártásban
Rebarbarás álom
Rebarbarás álom
Rebarbarás sütemény
Rebarbarás sütemény
Rebarbarahab
Rebarbarahab
Rebarbarapite vaníliamártással
Rebarbarapite vaníliamártással
Jeges rebarbarabomba
Jeges rebarbarabomba

Legfrissebb magazinok