HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > NŐI > Család > Anyává válni sose késő - szülés 40 felett

t: 19930

Anyává válni sose késő - szülés 40 felett

A legnagyobb csoda
Ungár Anikó bûvész:

– Azért szültem késõn, mert a szerzõdéseim külföldre kötöttek. Nem akartam a picit repülõn, hajón, vonaton cipelni szanaszét a világban. A gyereknek otthon kell. Nem akartam nomád életet élni a jövevénnyel.
Gyakorlatilag útközben vettem észre magamon, hogy már harmincöt éves vagyok, és mint minden nõben, bennem is erõsen feltámadt az anyai ösztön. Éppen akkor jött egy Las Vegas-i szerzõdés, tudtam, ha elvállalom, kész, vége, soha többé nem lehetek anya. Hazajöttem, de a baba nem jött rögtön. Két vetélésem volt, mindkettõ a harmadik hónap táján. Ez persze megviselt, de annyira nem, hogy ne harcoljak tovább. Az orvosom azt mondta, hogy a harmadikat kellõen „be fogjuk ágyazni”, majd megmondja, mikor essek teherbe. Közben kint voltunk a férjemmel Dubaiban, ahonnan állapotosan jöttem haza. A dolgok természetes mederben folytak tovább. Két és fél hónapos terhesen kimentem Londonba, ahol egy vérvételbõl megállapítják, fennáll-e a veszélye a Down-kórnak vagy a nyitott hátgerincnek. Azóta már itthon is végeznek ilyen vizsgálatot. Hál’ istennek minden rendben volt. Azt is megmondták, hogy fiú lesz. Amikor megszületett Gábor, aki ma már tizenhét esztendõs, én már negyvenéves voltam. De sem fizikailag, sem lelkileg nem úgy viseltem. Én mindent késõn kezdek. Az autóvezetõi vizsgát például negyvenöt éves koromban tettem le.

Vándor Éva színésznõ:

– Olívia azért jött késõn, mert ha az ember elmegy szülni, nem biztos, hogy megvárja a szakma. Veszélyes volt elhagyni a pályát.
Legalábbis így éreztem. Folyton azt mondtam, hogy ezt még eljátszom, abban még benne szeretnék lenni. Mindig vártam a színpadi csodát, aztán amikor megszületett Olívia, rájöttem, hogy ez az egyetlen csoda az életben. Szóval harmincnégy éves koromig húztam, akkor estem teherbe, és annyira titkoltam, hogy még magamnak sem vallottam be. Persze hihetetlenül akartam, elmentem orvoshoz. Õ azt mondta, hogy minden rendben, nincs min gondolkodni. A környezetemben senki nem riogatott, éppen eléggé riogattam magam. A félsz állandóan ott volt bennem, de a doktor szerint nem kellett semmilyen különleges vizsgálat. Anyukámon, a férjemen kívül csak két ember tudta még: Pécsi Ildikó és Tóth Judit. Egyszer a Józsefvárosi Színház fõrendezõje keresett, hogy üljünk le beszélgetni a Villámfénynél címû darab kapcsán. Mondtam neki, nem vállalom. De azért találkoztunk. Még ki sem nyitottam a számat, õ máris azt mondta: terhes vagy! Nem baj, a bemutatót eljátszod, aztán majd átveszi valaki. Olívia most tizenhét és fél éves, már magasabb, mint én.

Nem csak 35 felettieknek!
Terhesség elõtt

– Még a tervezés idõszakában válassz magadnak nõgyógyászt, akivel folyamatosan tartod a kapcsolatot.
– Hagyj fel a védekezéssel legalább három hónappal a tervezett fogantatás elõtt.
– Menj el nõgyógyászati szûrésre.
– Szokj le a dohányzásról, az alkohoholfogyasztásról, és próbálj meg
egészségesen élni.
– Kezdd el a terhesvitamin szedését. Beszéld meg orvosoddal, melyiket!

Terhesség idején

– Végezd el a gyorstesztet. (Patikában kapható.)
– Ha a teszt pozitív, menj el orvoshoz, hogy megerõsítse az eredményt.
– Jelentkezz a terhesgondozóban és váltsd ki a terhesgondozási kiskönyvet.
– Végeztesd el a belgyógyászati szûrõvizsgálatokat: EKG, laborvizsgálatok, fogászat stb.
– Járj rendszeresen a nõgyógyászati kontrollvizsgálatokra. (A 28. hétig
általában négyhetente, a 36. hétig kéthetente, utána a szülésig hetente.)
– Menj el az ajánlott ultrahangvizsgálatokra. (Általában négy
ultrahangvizsgálatot javasolnak: a 8., a 18., a 28. és a 38. terhességi héten.)
– Vegyél részt AFP-szûrésen. (Az alfa-fetoproteinnek nevezett fehérjét a
terhesség 16. hetében mérik az anyai vérben. Nem megfelelõ mennyisége a magzat gerinc- és idegrendszeri rendellenességeire utalhat. Az AFP jelentõségét egyre inkább háttérbe szorítja a széles körben alkalmazott ultrahangszûrés.)

Hogy minél kisebb legyen a veszély

Menj el genetikai tanácsadásra (35 fölött kötelezõ!), esetleg
kromoszómavizsgálatra. Konzultálj orvosoddal!

– Hüvelyi ultrahangvizsgálat a 12. hétig. (Kimutatja az esetleges magzati rendellenességeket, mint a nyitott hátgerinc, a fej és a végtagok súlyos károsodása.)
– Chorionboholy-mintavétel (CVS) a 10. hét körül. (Szöveti mintavétel a magzatboholyból a kromoszóma-rendellenességek, mint például a Down-szindróma szûrésére. Fejlõdési rendellenességet nem tud igazolni. Vetélési kockázattal jár!)
– Amniocentézis (magzatvízvétel) a 14. és a 18. hét között. (Kimutatja a nyílt gerincet és sok más magzati rendellenességet. Vetélési gyakoriság kb. 1 százalék, mégis biztonságosabb, mint a CVS, mivel késõbbi terhességi idõszakban végzik el, és csak magzatvizet, nem pedig szövetet távolítanak el a méhüregbõl.)

Czeizel Endre genetikus: 45 éves korig bátran!
– Nálunk sajnos idejétmúlt nézet uralkodik a késõi szüléssel kapcsolatban. A nyugati társadalmakban már ráébredtek arra, hogy egy harmincas éveiben járó nõ alkalmasabb szülõ, mint huszonéves társai. Ugyanis már nem pályakezdõ, a szükséges anyagi feltételeket is elõteremtette, és ami a legfontosabb, lelkileg is felkészültebb, higgadtabb, nagyobb felelõsségtudattal rendelkezik. Egy húszas éveiben járó nõ számára fizikailag és lelkileg is túlságosan megterhelõ mindezzel megbirkózni. Elfogadott nézet, hogy a harmincöt évesnél idõsebb anyukák gyermekei okosabbak. Ez azért lehetséges, mert sokkal érettebben, nagy odafigyeléssel és sokat foglalkoznak gyermekeikkel.

Mivel a nõk átlagéletkora ma már hetvenhat év, akár negyvenöt éves korukig is bátran szülhetnek. A kromoszóma-rendellenesség elõfordulásának kockázata növekszik ugyan harmincöt éves koron túl, de ma már igen fejlett diagnosztikai eszközök állnak rendelkezésünkre. Mivel az „idõsebb” mamák részt vesznek genetikai tanácsadáson, illetve kromoszómavizsgálaton, a fejlõdési rendellenességgel születõ gyerekek nagyobb számban származnak ma már huszonéves mamától.

Dr. Tahy András szülész-nõgyógyász: Nem a kor számít!
Véleményem szerint egy elsõ gyermeket szülõ nõnek nem a tényleges kora számít, hanem a biológiai kora. Egy egészséges, fiatalos nõ nagy valószínûséggel nagyszámú egészséges petesejttel rendelkezik, így minden esélye megvan a teherbe esésre. A baj csak akkor kezdõdik, amikor valaki késõn döbben rá, hogy teherbe esése akadályokba ütközik, például zártak a petevezetékek. Sok mindenen lehet még segíteni, de vigyázat, az évek gyorsan elrepülnek.

Down-szûrés anyai vérbõl
– A Quartett-teszt lényege, hogy vetélési kockázat nélkül, anyai vérbõl történik a szûrés – mondja Merhala Zoltán programvezetõ. – A vizsgálat négy gyakori genetikai betegséget hivatott feltárni, de ezek közül a Down-kór nagy biztonsággal történõ szûrése a legfigyelemreméltóbb, mivel más diagnosztikai módszerek erre, ilyen mértékben nem alkalmasak. A teszt önköltséges, bármelyik terhes anya kérheti az elvégzését.

Kismamák tízparancsolata

1. Ne dohányozz és ne igyál alkoholt!
2. Ne vegyél be gyógyszert, csak ha megbeszélted orvosoddal!
3. Ne fogyókúrázz! Egyél egészséges és tápláló ételeket! (Az ajánlott
testsúlynövekedés a terhesség alatt: 8-10 kg.)
4. Élj stresszmentesen, egészségesen! Pihenj eleget!
5. Vegyél részt a kötelezõ vizsgálatokon!
6. Tilos bármilyen röntgenvizsgálat!
7. Csökkentsd a mobiltelefon és a számítógép használatát!
8. Kerüld a mikrohullámú sütõt!
9. Ne barátkozz kóbor cicákkal, kutyákkal!
10. …és végezetül: Ne izgulj! Gyönyörû és egészséges gyereked fog születni!

nana

LINKAJÁNLÓ
Alternatív gyógymódok

Egészség - orvos

Szépségápolás

Táplálékkiegészítők

Bio

Recept ABC

Vegetáriánus

Dísznövények

Világörökség2006.03.21

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok