HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > AKI A VIRÁGOT SZERETI... > Szobanövények > Zöld spagetti

t: 5027

Zöld spagetti

Fán lakó kaktuszok

Elterjedt Madagaszkáron, Sri Lankán is, de ezeken a tájakon valószínűleg nem őshonos. Neve a görög szövés szóból származik, mivel néhány faj szára rendkívül rugalmas. Sok fajta szára néha 2 méter hosszan lecsüngő. A közismert kaktusztüskék nem jellemzik, általában csupaszok, néhány fajon szőrképletek találhatók. Virág és termés színben egyaránt vannak fajok közti különbségek. Leggyakrabban a csillag alakú virágok sárgás-fehérek illetve a fehérek termése áttetszően fehér.

A vékonyágú vesszőkaktusz

Egyik közismert faja a zöld spagettihez hasonlóan vékonyágú vesszőkaktusz, Rhipsalis baccifera. Az eredetileg fán élő faj közkedvelt szobanövény. A "bacciferus" név a latin bogyót viselő szóból származik. Lecsüngő ágai a 6 méter hosszúságot is elérhetik. A növény középső részén találhatók a virágok és a termések. Amelyek akár egy évig is a növényen maradnak. A gyümölcs kellemesen édes, ehető.

Hogyan tartsuk?

Jól levegőzött, porózus talajába keverjünk kissé savanyú tőzeget. Az árnyékos helyeket kedveli. Alkalmanként olyan tápot adjunk neki, amelynek összetétele az orchideáéhoz hasonló. A növekedési periódusban sok vizet kíván, különösen a virágzási időszakban. Nyáron legalább 50% páratartalom szükséges. Vigyázat, ne a növényt, hanem a környezetét, pl. a padozatot permetezzük. A növények talaja soha nem száradhat ki egészen. Télen, 15-20 oC-on virágzik. Virágzáskor lehetőleg ne mozgassuk. Virágzás után át lehet ültetni. Hűvösebb, száraz átteleltetése ajánlott.

Hogyan szaporítsuk?

Szárdarabokkal, dugványozással szaporítható. Hagyjuk száradni a dugványokat 14 napig árnyékos helyen, majd tegyük 1/3-ad részig majdnem száraz talajba. Használjunk sok szervetlen anyagot, pl. homokot. A talaj nem tartalmazhat túl sok szerves anyagot, mert akkor a dugvány hamar elpusztul. Két-három hét múlva adhatunk egy kevés vizet és 5-6 hét múlva ugyanúgy kezelhetők, mint a kifejlett növény.

Garami Márta

(forrás: www.kertpont.hu)


2006.03.06

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
Többségük epifita (növényen lakó, de önállóan élő, nem parazita), trópusokon élő kaktusz.
Többségük epifita (növényen lakó, de önállóan élő, nem parazita), trópusokon élő kaktusz.
Egyik közismert faja a zöld spagettihez hasonlóan vékonyágú vesszőkaktusz, Rhipsalis baccifera.
Egyik közismert faja a zöld spagettihez hasonlóan vékonyágú vesszőkaktusz, Rhipsalis baccifera.
Az árnyékos helyeket kedveli.
Az árnyékos helyeket kedveli.

Legfrissebb magazinok