HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > NŐI > Szépségápolás > Nem látni a fogszabályzóm!

t: 2536

Nem látni a fogszabályzóm!

Nem látni és viselni

- A láthatatlanság azt jelenti, hogy a környezet nem feltétlenül szerez róla tudomást, vagyis nem látja a készüléket – mondja dr. Hermann Gábor fogszakorvos. – Akár a klasszikusnak tekinthető, gyerekkorban használatos kivehető fogszabályozók is ebbe a csoportba tartoznak. A nyelv felőli fogszabályozás komfortosabb, és nagyobb hatékonysággal bír. A fogak nyelv felőli oldalára rögzített készülék mind beszéd alatt, mind átlagos szájnyitás mellett egy külső szemlélő számára észrevehetetlen.

- Mennyire tér el a hagyományosan rögzített szabályozóktól a nyelv felőli készülék?

- A kezelés menete szinte azonos a külső technikáéval. A ragasztás annyiban más, hogy az átlagos külső ragasztással ellentétben a zárakat nem egyenként, hanem egyszerre ragasztják a fogakra. A továbbiakban itt is havi egyszer van kontroll, ahol viszont az átlagos idő, amit a páciens a székben tölt, hosszabb lehet.

Mindenképpen nagyon előnyös, hogy a készülék esztétikája a mindennapi életed nem befolyásolja. Ám, ha esetleg ezt a mások számára nem látható fogszabályozót választod, fel kell készülnöd néhány nehézségre. Valószínűleg eltelik pár nap, mire megszokod, hogy a nyelvednek kevesebb hely jutott a szádban, így hangképzésedet is befolyásolja. A fogmosást ugyanolyan alapossággal kell elvégezned, mintha hagyományos, látható készüléket viselnél.


A fóliás szabályozó

- Ennél sokkal nagyobb hatékonysággal bír, ám nem minden korrekcióra alkalmas az amerikai Invisalign nevű készülék, ami akár a nagyobb fogazati eltérések láthatatlan korrigálására is alkalmas. Ezt a kivehető készüléket egy speciális technológia alapján állítják elő. A kiküldött lenyomat alapján a fogak mozgását egy számítógépes programmal megtervezik, és minden átalakuláshoz egy-egy fogszabályozó fóliát készítenek. Ezek az apró, átlátszó kupakok végzik el azt a pici mozgást, ami a kéthetenkénti csere eléréséhez, a köztes stádiumok között szükséges.

Igaz, ezzel a jópofa, modern szerkezettel könnyebben és fémmentesen élhetsz, de tudnod kell, hogy nem minden funkcionális korrekció oldható meg vele. Ennél a fogszabályzó-típusnál nagy előny, hogy a kupakokat napközben is lehet, sőt kell is viselni, napi húsz-huszonkét órán át, hiszen azok átlátszóak és nagyon vékonyak. Az Invisalign-készülékek nagyon komfortosak, könnyen tudod őket tisztítani, és beszéd közben sem zavarnak. A kezelés ára magasabb a látható készülékekénél, de ez érthető, hiszen különleges eljárással készülnek.

2005.03.25

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok