HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Miből mit főzhetünk? > Gyümölcskavalkád

t: 2646

Gyümölcskavalkád

Szilva

A háztartásban többféleképpen is felhasználhatjuk - a friss szilvát fogyaszthatjuk nyersen, de feldobhatjuk vele a gyümölcslevest is. Elsőrangú lekvárt, dzsemet készíthetünk belőle a téli hónapokra, és befőttnek sem utolsó.
Húsok mellé köretként is fenséges – persze csak befőtt formájában.

Ha tehetjük, aszaljunk belőle bőségesen – válasszunk érett, magvaváló (besztercei) fajtát. Édesség helyett is megteszi, vagy változatosabbá tehetjük vele téli ételeinket.

A szilvaszem akkor is kiváló, ha a szilva már állott, s friss gyümölcsként nem szervírozható. Gyors és ízletes desszertet készíthetünk,
ha a megmosott szilvákat kettévágjuk, megszórjuk őrölt fahéjjal, s a mélyedésekbe egy-egy kis sajtkockát teszünk. Sütőbe téve (csak felülről melegítve) pár pillanat alatt megpirul a sajt, és kész is a pompás nyalánkság.

Zöld ringló

A rendkívül édes, puha, bő levű gyümölcsöt fogyaszthatjuk nyersen vagy kompótként, de lekvárnak is tökéletes.

Szőlő

Az ősz igazi slágere talán önmagában fogyasztva a legfinomabb, de mediterrán jellegű salátákban is ott a helye. Díszíthetünk vele pudingot, süteményt.
Főzhetünk belőle szőlőlevest is - tejszínhabbal igen finom.
A kúraszerű fogyasztás általában a gyümölcs levére szorítkozik – igyunk meg naponta egy-két pohár kicentrifugázott szőlőlevet. Ha van lehetőség, válasszunk sötét színű fajtát.
Ne feledkezzünk meg persze a must és a mazsola fogyasztásáról sem.

Alma

Kétségkívül az egyik legnépszerűbb gyümölcs, amit főleg gyógyhatásának és széleskörű felhasználhatóságának köszönhet.

Ehetjük nyersen - egészben vagy lereszelve - kompót formájában, készíthetünk almalevest, almás pitét, almás rétest. Keverhetjük zöldséges köretekhez, ízesíthetjük vele a húsokat.

Aszaláshoz válasszunk ízletes, de kevésbé lédús fajtát. Az aszalt alma nemcsak önmagában fogyasztva remek csemege, hanem üdítő gyümölcsteák kiváló alapanyaga is.

Mint rengeteg más gyümölcsből, az almából is ízletes gyümölcslevet nyerhetünk - a megmosott, feldarabolt gyümölcsöt centrifugázzuk ki, és már fogyaszthatjuk is. Lehetőleg mindig frissen készítsük, mert az oxidáció következtében hamar megbarnul.

Melyiket mire?
• Golden: levesbe, szószokhoz, édességekhez, fagyasztásra
• Jonatán: almalé, befőtt, sültek mellé, gyümölcssalátához
• Elstar: sült alma, almaszósz
• Gála: friss fogyasztásra

Birsalma

Íze egyszerre édeskés és fanyar, pompás illata van. Nagy pektintartalma miatt kocsonyásít, birsalmasajthoz ideális alapanyag. Almával keverve nagyszerű kompótot, gyümölcslevest főzhetünk belőle.

Körte

A zamatos körtét elsősorban nyersen fogyaszthatjuk, de pazar kompótot, befőttet is kreálhatunk belőle. Befőzéskor dobjunk néhány szem szegfűszeget az üvegbe - nemcsak kellemes ízt kölcsönöz, de a tartósításban is szerepet játszik.
Keverhetjük még gyümölcssalátába is, vagy készíthetünk frissen préselt ivólevet.

Dió

Asztali gyümölcsként, frissen hámozva fogyasztható, de pörkölve is nagyon finom.
Felhasználása sokrétű: tészták, sütemények, sültek készítésénél töltelékként, rátétként használhatjuk. Gondoljunk már jó előre a karácsonyi bejglire és spájzoljunk el belőle egy nagy adagot.
Salátákhoz is jó kiegészítő, mert kiválóan harmonizál az alapanyagok ízével.
(forrás: www.noklapja.hu)

2005.10.13

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA

Legfrissebb magazinok