HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Miből mit főzhetünk? > Megérett a dió!

t: 2836

Megérett a dió!

Diós céklakocsonya

Hozzávalók: fél liternyi céklasaláa, 10 dkg dióbél, 2 evőkanál frissen reszelt torma, másfél dl majonéz, 2 dl kefír, kevés húsleves, 3 evőkanál zselatinpor, ízlés szerint só
A majonézt simára keverem a kefírrel, a reszelt tormával, a leszűrt és apróra vágott céklával. Ezután annyi cukorral és sóval ízesítem, hogy kellemesen pikáns legyen. A diót forrásban lévő kevés vízbe szórom, és újraforrástól számított 3 percig főzöm, majd leszűröm és késsel durvára vágom, majd hozzáadom a céklakeverékhez. A zselatinport a húslevesben feloldom, és ezt is belekeverem a salátába, végül az elészet belesimítom az előzőleg folpackfóliával kibélelt őzgerincformába. A tetejét egyenletesre igazítom, és a hűtőszekrényben fél napig dermesztem. Tálalás előtt tálra borítom, a fóliát lehúzom a tetejéről és felszeletelem.

Diós szárnyaskrémleves

Hozzávalók: 8 dl húsleves, 1 dl tejföl, 1 dl tejszín, 5 dkg finomra darált dió, 1 evőkanál durvára vágott dió, 1 csapott evőkanál liszt, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 csapott teáskanál currypor, 1 késhegynyi törött feketebors, cérnametélt, tengeri só
A kész húslevesbe beleszórom a finomra darált diót és a fűszereket. Felforralom és öt percig főzöm. Közben a forrásban lévő levesbe csurgatom a liszttel alaposan elkevert tejfölt és a felaprított petrezselyem felét. Folytonosan kevergetve kis lángon addig forralom, amíg a habja elfő. ezután rászórom a megmaradt petreszelyemzöldet, és az edényt lefedve 10 percig állni hagyom. Tálaláskor a leveses csészékbe osztom az előzőleg sós vízben kifőzött cérnametéltet, majd rámerem a forró levest, és meghintem a durvára vágott dióval.

Diós rokforttal töltött csirke

Hozzávalók: kb. 1 kg-os csirke, 10 dkg reszelt rokfort (márvány-)sajt, 5 dkg dió (fele finomra őrölt, fele darabos), 5 dkg cérnapetélt, 1 dl tejföl, 5 dkg vaj, 1 tojás, 3 gerezd fokhagyma, ézlés szerint só és törött fehérbors
A csirkét megtisztítom. A belsejét kiöblítem, papírtörlővel leszárítom és sóval bedörzsölöm. A bőrét a mellénél és a comboknál fellazítom. A töltelékhez a cérnametéltet sós vízben megfőzöm és leszűröm. A reszelt sajtot összekeverem a felvert tojással, a tejföllel, a dióval, a cérnametélttel, ezután a zúzott fokhagymával, sóval borssal ízesítem. A masszát a csirke bőre alá töltöm, ami nem fér bele, az a hasába kerül. A nyílást összetűzöm. A csirkét kívül jól megsózom. A vajat tűzálló tálban felforrósítom, és rajta a csirke minden oldalát óvatosan lepirítom, majd lefedem, és előmelegített közepesen meleg sütőbe teszem. Ha a hús megpuhult, a tál tetejét leveszem, és szép piros-ropogósra sütöm. Tálalás előtt felszeletelem, aa pecsenyelevet rálocsolom, és salátával, párolt vajas zöldséggel tálalom.

Püspökkenyér

Hozzávalók: 6 egész tojás, 25 dkg cukor, 25 dkg liszt, 10 dkg mazsola, 10 dkg apróra vágott birsalmasajt, 15 dkg vékonyra vágott dió
A tojások sárgáját a cukorral alaposan kikeverem, azután hozzáadom a lisztet, a kemény habbá vert tojásfehérjét és végül az összevágott, liszttel elkevert gyümölcsöket. Papírral bélelt kisebb tepsiben vagy hosszúkás őzgerincformában megsütöm a masszát. A mazsolát befőtt gyümölccsel is lehet pótolni.
(forrás: www.szantal.hu)

2005.10.12

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA

Legfrissebb magazinok