HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Miből mit főzhetünk? > Tojásos ételek

t: 3636

Tojásos ételek

Bundás kenyér reggelire: (4 személy részére)

Hozzávalók:

8 fél szelet szikkadt kenyér
2 db felvert tojás
1 dl tej
só, bors, egyéb ízesítők ízlés szerint
3 dl fözőolaj
5 dkg reszelt sajt (száraz)

Elkészítése:
A tojásokat verjük fel egy mélytányérban a hozzáöntött tejjel és ízesítőkkel, majd az ujjnyi vastag kenyérszeleteket forgassuk meg benne. A felforrósított olajban, először az egyik, majd a másik felét aranysárgára sütjük, papírszalvétára szedve leszárítjuk a fölösleges olajtól. Még melegében a reszel sajtot rászórjuk, hogy ráolvadjon. Citromos teával tálaljuk.


--------------------------------------------------------------------------------

Tojásrántotta gazdagon: (2 személyre)

Hozzávalók:

1 fej kisebb vöröshagyma szeletelve
2 db kicsumázott fehérpaprika karikázva
2 db kisebb paradicsom cikkelyezve
1 pár virsli, vagy debreceni kolbász karikára vágva
5 dkg füstöl szalonna apróra csíkozva
só, bors, majoránna ízlés szerint
4 db felveret tojás

Elkészítése:
A felcsíkozott szalonnát pici vízen megolvasztjuk, majd a szeletelt hagymát félig megpirítjuk rajta és a paprika és paradicsom szeleteket hozzákeverjük, és tovább dinszteljük. A megüvegesedett szalonnás zöldséghez a felkarikázott virslit, vagy kolbászt hozzáadjuk, összekeverjük azzal, majd a felvert fűszerezett tojást ráöntjük és addig tartjuk keverés mellet a lángon, míg egy kocsonyás, étvágygerjesztő ételt nem kapunk. Ínyencek a tetejére szórhatnak pirospaprikát. Citromos teával kitűnő egytál étel.


--------------------------------------------------------------------------------

Tejfölős sült tükörtojás: (4 személy részére)

Hozzávalók:

8 db vékony szelet gépsonka
8 db tojás
3 dl tejföl
3 dkg vaj, vagy olaj
3 ek zsemlemorzsa
só, bors ízlés szerint
8 dkg reszelt sajt (száraz)

Elkészítése:
Vajjal kikent tűzálló tálba 2 dl tejfölt öntünk. Megszórjuk egy evőkanál zsemlemorzsával, ízesítjük, majd rátesszük az összegöngyölt sonkaszeleteket, és erre ütjük a tojásokat. A tojásokat a felütés előtt tegyük langyos vízbe, mert ha úszik a víz tetején, akkor a tojás nem friss, hanem záp.
A maradék tejfölt a tojásokra tesszük, és ismét megszórjuk zsemlemorzsával, majd addig sütjük, míg ínycsiklandozó ételt nem kapunk. Vigyázzunk, hogy a tojás sárgája híg maradjon!


--------------------------------------------------------------------------------

Tojásos nokedli: (4 személy részére)

Hozzávalók:

50 dkg finomliszt
2 db tojás
0,5 dl hidegvíz
5 dkg vaj
8 db tojás
2 dl tejföl
só, bors ízlés szerint

Elkészítése:
A lisztet egy tálba szórjuk, megsózzuk, majd a tojásokat hozzáadjuk. Utána a vízzel összegyúrjuk, hogy a tészta se túl lágy, se túl kemény ne legyen. Egy nagyobb lábasba vizet töltünk, kissé megsózzuk és fölforraljuk.
A galuska szaggatásának egyik módja, hogy a tésztát apródonként egy - lehetőleg nyeles - vágódeszkára szedjük, azután vízbe mártott késsel (annak is a fokával) a forró vízbe „aprítjuk”.
A másik lehetőség, hogy a masszát egy lyukacsos galuskaszaggatóba töltjük, a lábasra rögzítjük, és fakanállal vagy az erre szolgáló eszközzel a lyukon átnyomjuk. Közben a galuskát többször megkeverjük, nehogy a 'szemek' összeragadjanak. Akkor kész, amikor a tészta mind feljött a víz felszínére és 1-2 percig főtt. Utána a galuskát leszűrjük, majd jól lecsöpögtetjük.
Egy nagyobb lábasban a vajat fölolvasztjuk és a galuskát beleforgatva megforrósítjuk. A tojásokat egy tálban kissé fölverjük, a tejföllel simára keverjük, csipetnyit sózzuk, azután a galuskára öntjük. Néhányszor megkeverve addig sütjük, amíg a tojás megkocsonyásodik, de az sem baj, ha kissé megsül. A tetejét apróra vágott petrezselyemmel is megszórhatjuk. Fejes saláta illik hozzá.

--------------------------------------------------------------------------------

Jó tanácsok
Készíthetjük úgy is, hogy a tojásos keverékből a vajon híg rántottát sütünk, s a galuskával csak utána keverjük össze.
A tésztát elég közvetlenül a főzés előtt bekeverni, mert állás közben csak keményedik. Kidolgozni sem kell túlzottan, mert akkor nehezebb kiszaggatni.
Ha a szaggatódeszkát vízbe mártjuk, a tészta jobban csúszik rajta, s könnyebben lehet vele bánni.
Ha a galuskára nem azonnal öntjük rá a tojást, akkor fölolvasztva a vaj felét keverjük bele, nehogy összeragadjon. A maradék vaj a sütésre szolgál majd. (forrás: www.lakberendezes.hu)

2005.10.04

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
Tojásrántotta gazdagon
Tojásrántotta gazdagon
Tejfölős sült tükörtojás
Tejfölős sült tükörtojás
Tojásos nokedli
Tojásos nokedli

Legfrissebb magazinok