HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Egytál ételek > Kapros, korianderes finomságok

t: 3743

Kapros, korianderes finomságok

A mediterraneum illatát, ízeit, hangulatát képviselik a magyar konyhakertekben, asztalokon. A kaporszósz nagyszerűen illik főtt húsokhoz, kékre főzött halakhoz, a tenger gyümölcseihez, zöldfűszerként teszünk belőle híres főzelékeinkbe és szintén nevezetes savanyúságainkhoz. Jellegzetes illatú, lágy szárú növény, sok illóolajat tartalmaz, szinte mindenütt megterem. Most azt igyekszünk bemutatni, mennyire egyszerűen lehet vele színesebbé, egyedibbé, ízletesebbé tenni például egy túrógombócot vagy egy töltött karalábét. Meg kell azonban jegyezni, hogy a kapor is azon fűszernövények közé tartozik, amellyekkel csínján kell bánni, sokszor a kevesebb szerencsésebb belőle, mint a több!

A koriander zöld leveleit és 3-5 mm-es kemény magját húsleveseknél, fűszeres mártásokhoz, húspácokba, savanyúságokhoz használjuk. Eredeti, enyhén savanykás-fanyarkás, üde íze remekül karakterizálhatja ételünket. Írországban dolgozva tapasztalhattam, hogy zöldje és magja egyaránt elhagyhatatlan a halak elkészítésénél, de én most egy nagyon finom gombócos levesbetéttel szeretném megkedveltetni önökkel.

Baconbe tekert kecskesajt kaportöltelékkel

Hozzávalók: 4 db 15 dkg-os natúr, kecskesajt, 2 köteg friss kapor, 8 szelet baconszalonna

A kaprot mossuk meg, leveleit szedjük le a száráról és osszuk 4 részre. A kecskesajtokat vágjuk vízszintesen félbe. Mind a 4 sajt egyik felére tegyünk egy-egy adag kaprot, és borítsuk rá a másik felét, majd mindegyiket egyenként tekerjük be 2-2 szelet baconbe, hogy a szeletek keresztezzék egymást. Az így előkészített sajtokat 200 C fokos sütőben süssük 10-20 percig, vagy amíg a sajt el nem kezd kifolyni a bacon közül.

Saláta köret jól illik hozzá, de sült vagy párolt zöldséggel is kiváló ételkülönlegességet tehetünk az asztalra.

Elkészítési idő: 40 perc
Egy adag: 2640 kJ/630 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Budai Don Olivér 2004

Kapros bakonyi szelet

Hozzávalók: 12 kis szelet sertésszűz, vagy 8 szelet sertéskaraj, 25 dkg gomba, 1 fej vöröshagyma, só, pirospaprika, 1 dl tejföl, 1 csomag friss kapor, olívaolaj a sütéshez, 4 dkg liszt

A hússzeleteket gyengén ütögessük meg, sózzuk meg, és kevés olajon süssük puhára. A finomra vágott hagymát a sütőzsírban pirítsuk üvegesre. A gombát mossuk meg, és vágjuk cikkekre vagy kockákra, majd dobjuk rá a hagymára és pirítsuk meg. Szórjuk meg pirospaprikával, engedjük fel vízzel, ízesítsük sóval és főzzük össze.

A tejfölből és a lisztből készítsünk habarást, ezzel sűrítsük be a gombamártást. A kaprot mossuk meg, vágjuk össze, tegyük a mártásba és forraljuk össze. A húst a mártásban melegítsük újra és galuskakörettel tálaljuk.

Elkészítési idő: 50 perc
Egy adag: 2440 kJ/580 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Budai Sauvignon Blanc 2004

Kapros túrógombóc

Hozzávalók: 1 csomag friss kapor, 50 dkg túró, 2 db tojás, 7 dkg búzadara, só, cukor, 12 dkg zsemlemorzsa, 1 dl olaj

A kaprot mossuk meg, vágjuk össze és szórjuk rá a túróra. Üssük rá a tojásokat, tegyük hozzá a búzadarát, majd sóval, cukorral ízesítsük és jól dolgozzuk össze. A kész masszát néhány órára tegyük hűtőbe, hogy a búzadara jól megdagadjon benne. Pihentetés után formázzunk belőle gombócokat, amiket forrásban lévő, enyhén sós vízben megfőzünk. Közben a zsemlemorzsát az olajon aranysárgára pirítjuk és a megfőtt gombócokat meghempergetjük benne.

Elkészítési idő: 30 perc
Egy adag: 2900 kJ/680 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Mőcsényi Chardonnay 2004

Korianderes májgombóc

Hozzávalók: 20 dkg csirkemáj, 1 db tojás, só, bors, 1 marék friss korianderlevél, 1 db zsemle, vagy zsemlemorzsa

A zsemlét áztassuk be, majd csavarjuk ki. A csirkemájat daráljuk le, adjuk hozzá az áztatott zsemléhez, üssünk rá egy tojást, sózzuk, borsozzuk. A korianderleveleket vágjuk apróra és keverjük a gombóc masszájához. Keverjünk hozzá zsemlemorzsát, míg bekeményedik annyira, hogy szép kerek gombócokat tudjunk formázni belőle. Forrásban lévő sós vízben 10 percig főzzük. Ennél ne főzzük tovább, mert a koriander íze ki fog főni belőle. Húslevesbe vagy zöldséglevesbe nagyszerű betétként szolgál.

Elkészítési idő: 50 perc
Egy adag: 2841 kJ/679 kcal

Kapros töltött karalábé

Hozzávalók: 4 db nagy vagy 8 db kicsi karalábé, 40 dkg darált csirkemell, 1 kis fej hagyma, 4 evőkanál rizs, só, bors, 1 db tojás, 2 csomag friss kapor, 2 dl tejszín, 6 dkg liszt, 10 dkg reszelt sajt

A karalábékat hámozzuk meg és vájjuk ki a közepüket; a kaprot mossuk meg és vágjuk fel. A hagymát pucoljuk meg, vágjuk finomra, adjuk a darált húshoz. Sózzuk, borsozzuk, majd üssünk rá egy tojást. Tegyük hozzá a rizst, a kapor felét és jól dolgozzuk össze. A kész tölteléket töltsük a karalábék üregeibe, a maradék töltelékből formázzunk gombócokat. A megtöltött karalábékat, a kivájt részeket és a gombócokat tegyük forró vízbe, sózzuk meg és főzzük puhára. A megfőtt gombócokat és a töltött karalábékat vegyük ki a főzőléből, csepegtessük le, tegyük őket tepsibe és szórjuk meg sajttal. Tegyük sütőbe és pirítsuk rá a sajtot.

Mialatt pirul, a lisztből és a tejszínből készítsünk habarást és sűrítsük be vele a karalábérészekkel teli főzőlevet, majd szórjuk bele a maradék kaprot és egyet rottyantsunk rajta. Tálalásnál öntsük tányérokba a mártást és helyezzük rá a töltött karalábékat.

Elkészítési idő: 50 perc
Egy adag: 1750 kJ/420 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Mátraaljai Sauvignon Blanc 2003
(forrás: www.origo.hu/noilapozo)


2005.09.15

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
Baconbe tekert kecskesajt kaportöltelékkel
Baconbe tekert kecskesajt kaportöltelékkel
Kapros bakonyi szelet
Kapros bakonyi szelet
Kapros túrógombóc
Kapros túrógombóc
Korianderes májgombóc
Korianderes májgombóc
Kapros töltött karalábé
Kapros töltött karalábé

Legfrissebb magazinok