HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > IT > Érdekességek > Napi ötmillió dolláros bírságot kaphat a Microsoft

t: 3022

Napi ötmillió dolláros bírságot kaphat a Microsoft

A bűnös maga dönt büntetésének feltételeiről?

A Bizottság a múlt héten azt találta, hogy a redmondiak túlságosan magas árat kérnek az információkért, ráadásul bonyolult feltételrendszerhez kötik azok felhasználását, ezzel gyakorlatilag semmissé téve az ítélet idevonatkozó részét. A problémára a Free Software Foundation hívta fel a Bizottság figyelmét, a szabad szoftverek hívei szerint a Microsoft ugyanis a protokollokra épülő alkalmazások minden egyes felhasználója után 600 dolláros jogdíjat kér. Ez gyakorlatilag lehetetlenné teszi a felhasználásukat szabad szoftverekben -- véli az FSF.

"Szerintünk a Microsoft által szabott feltételek egyszerűen viccet csinálnak az ítéletből" -- írta az EB-nek küldött levelében az FSF. "Példa nélküli, hogy a bűnösnek megengedik, hogy saját maga állítsa fel a szabályokat, hogyan is vesse alá magát az ítéletnek." A Microsoft eredetileg azt javasolta, hogy a szóban forgó szoftverprotokollokba a versenytársak meghatalmazott képviselői csak beletekinthessenek, azonban nem készíthetnek másolatot a kódokról, csupán a képernyőn tanulmányozhatják őket -- kötött ideig. A Bizottság ezt a javaslatot elutasította.

Az európai hatóságok biztosak benne, a Microsoft mindent megtesz annak érdekében, hogy eleget tegyen a rá kirótt kötelezettségeknek. Dirk Delmartino, a szoftveróriás szóvivője szerint a vállalat elkötelezett a megfelelés irányába és konstruktívan együtt kíván működni a Bizottsággal. Delmartino nem kívánt találgatásokba bocsátkozni azzal kapcsolatban, mi történik akkor, ha a cégre mégis bírságot rónak ki. Ilyenfajta büntetést egyébként eddig még sosem alkalmaztak az EU történetében.

Félmilliárd euró

Amint az ismert, az Európai Bizottság 2004 március végi ítéletében 497 millió euróra büntette a Microsoftot, ugyanis a cég illegálisan élt vissza a Windows operációs rendszer piaci hegemóniájával és ennek segítségével monopolizálni akarta a médialejátszók és a szerver-szoftverek piacát is. A Bizottság kötelezte a Microsoftot arra, hogy egy olyan Windows-változatot dobjon piacra, amely nem tartalmazza a Media Playert. Emellett a remondi cégnek meg kell osztani versenytársaival bizonyos információkat a Windows operációs rendszerről, hogy a cégek egyenlő esélyekkel versenyezhessenek a szerver-szoftverek piacán.

A Microsoft egy 100 oldalas fellebbezést nyújtott be az Európai Bizottsághoz, amelyben azt kérte, engedjék el 497 millió eurós büntetését, valamint a Media Player nélküli Windows forgalomba hozatalának kötelezettségét. A hatóságok úgy döntöttek, hogy a Microsoftnak végre kell hajtania a rá kirótt kötelezettségeket attól függetlenül, hogy a fellebbviteli tárgyalások sorozata még évekig elhúzódhat. A vállalat már elkészítette a Media Player nélküli Windowst, amely hamarosan kapható is lesz. A cég eredetileg a "Media Reduced Edition" nevet szánta a terméknek, azonban a Bizottság szerint ez a név taszító a vevők számára, ezért új név választását rendelte el.


2005.03.21

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok