HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Egytál ételek > Magyaros rizssaláta

t: 2104

Magyaros rizssaláta

Meglepő módon a csaknem 8000 rizsfajta közül csupán 8 játszik jelentős szerepet étkezési szempontból. Saláták készítéséhez hosszú szemű rizst válasszunk.

B-vitamint, kalciumot, vasat, fehérjét, keményítőt tartalmaz, 100 gramm energiatartalma 345 kcal. Rizskúrával néhány nap alatt még fogyhat is, de csak egy-két kilót. Napi öt-hat alkalomra elosztva csak párolt rizst fogyasztva méregtelenítheti szervezetét. A barna rizs ásványi anyagokban, vitaminban és fehérjében gazdag. A fehérjében dús gabonaféle főzve, párolva helyreállítja az emésztést, víztelenít.

Téliszalámival és sajttal nem annyira fogyókúrás étel, mint inkább ízletes vacsora lehet.

Hozzávalók:
2 evőkanál kukoricacsíra-olaj,
2 evőkanál kockára vágott vöröshagyma,
15 dkg rizs, só,
1 teáskanál pirospaprika,
3,5 dl húsleves,
1-1 piros és zöld húsú paprika,
10 dkg téliszalámi,
10 dkg ementáli sajt,
1 erős paprika,
1 csokor petrezselyem,
10 dkg morzsolt csemegekukorica.

Az öntethez:
3 evőkanál majonéz,
10 dkg tejföl,
2 evőkanál ketchup,
3-4evőkanál borecet,
só, bors

Elkészítési idő: 45 perc
Tápérték egy adagban:
Energia: 590 kcal, Fehérje: 17 g, Zsír: 38 g, Szénhidrát: 40 g.

Fázisok
1. Egy fazékban felforrósítjuk az olajat, a hagymát üvegesre pirítjuk, majd beleöntjük a rizst is, és állandóan kevergetve rövig ideig tovább pirítjuk. Megsózzuk, megszórjuk a paprikával, és felöntjük a húslevessel.
2. Megmossuk a paprikát, kimagozzuk és vékony csíkokra vágjuk. A szalámit és a sajtot is 4 cm hosszú, vékony csíkokra vágjuk, a megtisztított erős paprikát és a petrezselymet felaprítjuk, összekeverjük a kukoricával.
3. A majonézt, a tejfölt és a ketchupot habverővel simára keverjük, majd ecettel, sóval és borssal ízesítjük. Készíthetünk helyette bármilyen más mártást, például ízesíthetjük kaporral, vagy kihagyhatjuk a ketchupot is belőle.
4. A kihűlt rizst lazán összekeverjük a többi hozzávalóval, hozzáadjuk az öntetet, és alaposan összeforgatjuk. Még egyszer megfűszerezzük.

Fortélyok
– Kiváló saláta partikra, ráadásul minél hosszabb ideig áll, annál finomabb.
– Önmagában is fogyasztható, de tálalhatjuk sült csirkével, rántott hússal vagy hústallérral egyaránt.
– Ha nem fogyasztjuk el azonnal, a petrezselyem felét csak a tálalás előtt frissen forgassuk a salátába.
(forrás: www.holgyvilag.hu)

2005.09.06

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok