HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Miből mit főzhetünk? > Könnyű ételek spárgatökből

t: 3558

Könnyű ételek spárgatökből

Kapros tökhasábok citromos mártással

Hozzávalók: 1,20 kg spárgatök, 2 db citrom, 10 dkg vaj, 1 csomó kapor, 5 dkg liszt, 2 dl tej, 1 dl tejszín, 1 dl tojássárgája, só

A megtisztított tököt hasábokra vágjuk és gyengén sós, citromlével ízesített vízben majdnem puhára főzzük. Leszűrjük és jól lecsepegtetjük. 5 dkg vajat serpenyőben felolvasztunk, a tököt beletéve mérsékelt tűzön puhára pároljuk. Közben sóval, reszelt citromhéjjal ízesítjük. A tűzről levéve, állandó keverés mellett hozzáadjuk a tojássárgájával elkevert tejszínt, végül citrom kifacsart levével savanykásra ízesítjük. Tálaláskor a megpárolt tökhasábokra öntjük az elkészített mártást. Kaporral is ízesíthetjük.

Elkészítési idő: 40 perc
Egy adag: 1075 kJ/257 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Neszmélyi Cserszegi Fűszeres 2004

Vajban sütött, fűszeres tökszeletek

Hozzávalók: 1,20 kg spárgatök, 12 dkg liszt, 12 dkg vaj, 4 gerezd fokhagyma, 2 csomó zöldpetrezselyem, 15 dkg vöröshagyma, 1/2 csomó metélőhagyma, 1 db citrom, törött bors, só

A megtisztított tököt kb. 1 cm vastag szeletekre vágjuk, megsózzuk és néhány percig állni hagyjuk. A tökszeleteket lisztben megforgatjuk és egy serpenyőben felhevített vajba téve, mindkét oldalát megpirítjuk. A fokhagymát, vöröshagymát, zöldpetrezselymet és a metélőhagymát a vágódeszkán finomra összeaprítunk. Kivajazott tűzálló tál aljára egy sor tökszeletet fektetünk, megszórjuk az összevágott fűszernövények felével, megsózzuk és meghintjük egy kevés törött borssal. Olvasztott vajjal és citromlével meglocsoljuk. Ismét egy sor tököt rétegezünk, majd elterítjük rajta a fűszernövényeket, az előbbihez hasonlóan fűszerezzük, végül a megmaradt tökszeletekkel lezárjuk. Közép meleg sütőben 8-10 perc alatt készre sütjük.

Elkészítési idő: 50 perc
Egy adag: 188 kJ/450 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Mőcsényi Chardonnay 2004

Hússal rakott tök

Hozzávalók: 60 dkg sertéshús, 3 dl étolaj, 10 dkg vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 dl tej, 15 dkg liszt, 1 kg spárgatök, 3 dkg vaj, 4 db tojás, 2 dl tejszín, törött bors, babérlevél, egész bors, só

A sovány sertéshúst enyhén sós, babérlevéllel és néhány szem egész borssal ízesített vízben puhára főzzük. Amikor a hús kihűlt, ledaráljuk. Olajban kevés finomra vágott vöröshagymát üvegesre pirítunk, hozzáadjuk a ledarált húst, sóval, zúzott fokhagymával, törött borssal fűszerezzük, és gyakori keveréssel a húst megpirítjuk. A tejből, a 2 tojásból és a lisztből sűrű palacsintatésztát keverünk. A karikára vágott, megtisztított, megsózott tökszeleteket a palacsintatésztába mártjuk, és bő, forró olajban megsütjük. Egy tepsit vagy tűzálló tálat vajjal kikenünk, és az aljára egy sor rántott tökszeletet teszünk. Erre tesszük a darált hús felét, majd ismét a tökszeletek következnek. A megmaradt darált hússal rétegezünk ismét, és a tökszeletekkel zárjuk a rakottast.
A tejszínbe beleütünk 2 tojást, enyhén megsózzuk és habverővel jól elkeverjük. Ráöntjük a lerakott tökre, és közepes hőmérsékletű sütőben készre sütjük.

Elkészítési idő: 70 perc
Egy adag: 2430 kJ/581 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Badacsonyi Szemelt Rizling 2002

Gombával töltött tök, sajttal és paradicsommal gazdagítva

Hozzávalók: 1,20 kg spárgatök, 1 db citrom, 10 dkg rizs, 15 dkg gomba, 10 dkg vaj, 5 dkg vöröshagyma, 1 csomó zöldpetrezselyem, 1 db tojás, 25 dkg paradicsom, 1 szál zellerzöld, 10 dkg reszelt sajt, 2 dl tejföl, 1/2 csomó metélőhagyma, törött bors, kakukkfű, só

A tököt meghámozzuk, hosszában kettévágjuk, magházát eltávolítjuk. Körben citrommal bedörzsöljük, hogy ne barnuljon, és így a tök elkészítve jobb ízűvé válik. A rizst bő vízben megfőzzük, leszűrjük, és kihűtjük. A megtisztított gombát lereszeljük. Kevés vajon üvegesre pirítjuk és hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, sóval, törött borssal, vágott zöldpetrezselyemmel fűszerezzük. Erős tűzön megpirítjuk. A tűzről levéve belekeverjük a tojást, majd összekeverjük a főtt rizzsel. Serpenyőben vajat hevítünk, beletesszük a cikkekre vágott paradicsomot és erős tűzön, gyakran rázogatva megpirítjuk. Sóval, törött borssal, apróra vágott zeller zöldjével, kevés kakukkfűvel ízesítjük.
Az előkészített tököket a rizses gombával megtöltjük, erre a pirított paradicsomot tesszük, meghintjük reszelt sajttal, végül megcsöpögtetjük olvasztott vajjal. Vajjal kikent tepsibe tesszük, és közép meleg sütőbe tolva 20-25 percig sütjük. A megsült tököt azonnal tálaljuk, és külön mártáscsészében finomra vágott metélőhagymával és citromlével ízesített tejfölt kínálunk hozzá.

Elkészítési idő: 60 perc
Egy adag: 1797 kJ/429 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Tokaji Furmint 2003

Tökszeletek sörtésztában sütve

Hozzávalók: 1,20 kg spárgatök, 1/2 db citrom, 2 db tojás, 2 dl világos sör, 20 dkg liszt, 3 dl étolaj, só

A megtisztított tököt hosszában kettévágjuk, magjait eltávolítjuk és 1 cm vastag szeletekre daraboljuk. Gyengén sós, citromos vízben félig puhára főzzük, leszűrjük, jól lecsepegtetjük és egy tiszta konyharuhával szárazra itatjuk. Elkészítjük a sörtésztát. A tojások sárgáját a sörrel elkeverjük, majd állandó keverés mellett annyi lisztet szórunk hozzá, hogy sűrű masszát kapjunk. A tojásfehérjéből kemény habot verünk és lazán a sörtésztába keverjük. Végül egy kávéskanálnyi olajat öntünk hozzá. A megsózott tökszeleteket lisztbe, majd a sörtésztába mártjuk és bő forró olajba téve szép világosra sütjük. Ízes paradicsommártással tálaljuk.

Elkészítési idő: 45 perc
Egy adag: 1900 kJ/454 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Badacsonyi Szemelt Rizling 2002
(forrás: www.origo.hu/noilapozo)


2005.08.23

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
Kapros tökhasábok citromos mártással
Kapros tökhasábok citromos mártással
Hússal rakott tök
Hússal rakott tök
Gombával töltött tök, sajttal és paradicsommal gazdagítva
Gombával töltött tök, sajttal és paradicsommal gazdagítva

Legfrissebb magazinok