HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > AKI A VIRÁGOT SZERETI... > Vadvirágok > Vadvirágok védelmében

t: 3285

Vadvirágok védelmében

Két évvel ezelőtt indított akciót a WWF Magyarország és a Duna-Ipoly Nemzeti Park a vadvirágok védelmére. Közös kampányuk Hagyd élni a vadvirágot! elnevezést kapta, céljuk, hogy felhívják a figyelmet a törvénytelen vadvirág- kereskedelem természetkárosító hatására. Munkájukat a nemzetközi nőnap előtt kezdték el, amikor sok férfi például védett területekről szedett hóvirággal szokott nőismerőseinek kedveskedni.

A figyelemfelkeltésen kívül ismeretterjesztő munkát is végeznek a kampány során. A virágüzletekben plakátokat helyeznek el, a Magyarországon megtalálható leggyakrabban árusított növényeket mutatják be színes képeken. Ne gyűjts, ne árusíts, ne vásárolj védett növényeket! - figyelmeztet a plakátok felirata, amelyeket a leginkább érintett dél-dunántúli falvakban - itt történik a legtöbb törvénytelen virággyűjtés - is jól látható helyeken tettek ki. A védett vadvirágok árusítását a törvény egyértelműen tiltja, a megállapított természetvédelmi érték alapján az árus ellen eljárás indul.

A plakátokon kívül egy 24 oldalas, fényképekkel gazdagon teletűzdelt kiadvány is segíti a munkát. Ennek címe - Egy rózsaszál szebben beszél... és a vadvirágok leszakításával járó természetkárosítást vizsgálja meg több oldalról. Legnagyobb problémát az jelenti, hogy az emberek a legszebb virágokat gyűjtik be, amivel nem csupán mennyiségileg, hanem minőségileg is rontják a növények populációját. Az áldozatos munkának és a viszonylag sokáig tartó télnek köszönhetően az idén kevesebb vadvirágárust lehetett látni az aluljárókban és az utcákon. Ebben minden bizonnyal az is közrejátszott, hogy a nemzeti parkok igazgatóságai ellenőrzőkörutakat tettek a virágpiacokon.

A WWF Magyarország eddig főleg a budapesti vadvirág-kereskedelemre fordított figyelmet. Azonban tudomásuk van arról is, hogy a megyeszékhelyeken és más nagyobb városokban is előfordul, hogy tavasszal védett virágokat árusítanak. A természetvédelem ügyét szívükön viselő emberekhez fordulnak segítségért abban, hogy ha ilyen esettel találkoznak, azt jelezzék feléjük. Tisztában kívánnak lenni azzal, hogy a fővároson kívül hol kereskednek védett növényekkel és hogy azok honnan származhatnak.

A védelem alatt álló növényekben nem csak az őket leszedők tesznek kárt, sok fiatalember védett területeken próbálja ki terepjáró autóját, crossmotorját, letarolva a különféle növénytársulásokat. Ellenük hozott létre háromfős természetvédelmi akciócsoportot a Duna-Ipoly Nemzeti Park vezetősége. Ha valakit rajtakapnak, hogy védett helyen teszi próbára ügyességét, akkor az komoly büntetésre, kényszerítő intézkedésre számíthat.

A tavaszi slágernövény,a hóvirág, jelenleg nem élvez védelmet Magyarországon. Ezért hiába vannak az ellenőrök tisztában azzal, hogy a hóvirágot természetvédelmi területekről szedték, nem tudnak büntetést kiszabni. Ugyanis egy-egy virág származási helyét lehetetlen beazonosítani. A WWF szeretné elérni a hóvirág védetté nyilvánítását, ahogy ez Szlovákiában már meg történt. A tömeges gyűjtés hatására érzékelhetően kevesebb az erdőkben a hóvirág, és az elegáns szépségű apró növény virágjának mérete is csökken. Nem azt akarják, hogy az emberek lemondjanak a virág szépségének esztétikai élvezetéről. Céljuk, hogy olyan hóvirágok kerüljenek kereskedelmi forgalomba, amelyeket kertészetekben termesztettek.

A vadvirágok nagymértékű leszedésének egyértelműen a pénzszerzés a célja. Azonban ezt nem lehet sokáig büntetlenül csinálni. Az anyagi haszonszerzés következményeit Vida Gábor akadémikus, a genetika professzora fogalmazta meg: "A vadvirág a természetben nem csupán a mi gyönyörködésünket szolgálja. Szépsége, színe, illata a sokmillió éves természetes szelekció alkotása. A virág sikeres megporzása a fennmaradás biztosítéka. Minél vonzóbb egy virág a beporzó rovar számára, annál nagyobb valószínűséggel lesz mag, és ezáltal új nemzedék belőle. A legszebb vadvirágok csokorba szedése ennek pontosan az ellenkezőjéhez vezet. A látványos fajok visszaszorulnak, csupán a kevésbé feltűnő, szélporozta fajok maradnak meg."

Védett virágok a piacon
Az árusoknál legsűrűbben előforduló védett vadvirágok: csillagvirág fajok, tavaszi őzike, májvirág, szártalan kankalin, eszmei értékük egyenként 2000 Ft; árvalányhaj-félék, erdei ciklámen, törpe nőszirom, eszmei értékük 5000 Ft; kockás liliom, kakasmandikó, kornis tárnics, kárpáti sáfrány eszmei értékük 10000 Ft.
(Forrás: Sulinet)

2005.02.17

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
Kornis tárnics. Eszmei értéke 10000 Ft.
Kornis tárnics. Eszmei értéke 10000 Ft.
Hóvirág. Egyelőre nincs védetté nyílvánítva
Hóvirág. Egyelőre nincs védetté nyílvánítva
Árvalányhaj. Eszmei értéke 5000 Ft
Árvalányhaj. Eszmei értéke 5000 Ft
Hóvirágárús - Fotó: WWF
Hóvirágárús - Fotó: WWF

Legfrissebb magazinok