HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Egytál ételek > Lecsó-körkép

t: 2006

Lecsó-körkép

Az alaprecept szerint néhány paprika, paradicsom, zsiradék és hagyma kell hozzá, ám mindezt kiegészíthetjük mindenféle földi jóval: tarhonyával, rizzsel, kolbásszal, virslivel, szalonnával, tojással, karfiollal, zöldbabbal, burgonyával, cukkínivel, babbal, gombával. És akkor még az egyéni fűszerezésről nem is beszéltünk. Mert van, aki erősen szereti, van aki fokhagymával, pirospaprikával, és előfordul az is, hogy valaki semmilyen fűszert nem használ, mondván, hadd jöjjön ki a zöldségek valódi íze.

Aztán itt vannak a legkülönfélébb lecsós ételek, amelyek a legnagyobb ínyencek igényeit is kielégítik: a lecsós hal, a lecsós pizza vagy a lecsós burgonya. Bizony, van új a nap alatt! Olvasd el cikkünket, és próbálj ki néhány - a hagyományostól eltérő - lecsóreceptet!

Variációk lecsóra

Peperonata (olasz, szegény lecsó)

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg sárga és piros húsú paprika vegyesen, 2 nagy fej hagyma, 40 dkg érett paradicsom, 10-12 bazsalikomlevél, 1 evőkanál (2 dkg) vaj vagy margarin, 1/2 dl olívaolaj

Előkészítés: A paprikát megmossuk, kicsumázzuk, és ujjnyi vastag csíkokra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, felkarikázzuk. A paradicsomot megmossuk, néhány percre forró, majd hideg vízbe dobjuk, meghámozzuk, magjait eltávolítjuk, kisebb darabokra vágjuk. A bazsalikomleveleket leöblítjük, felaprózzuk.

Elkészítés: A vaj vagy margarin és az olaj keverékében üvegesre pároljuk a hagymát, rádobjuk a paprikát, lefedjük, és mérsékelt tűzön 10 percig pároljuk.
Hozzáadjuk a felaprózott paradicsomot, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, fedő alatt, lassú tűzön 15 percig főzzük, megszórjuk a bazsalikommal, és fedő nélkül rövid lére sütjük-sűrítjük. Melegen és hidegen egyaránt kitűnő.

Krumplis-szalonnás lecsó

Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg húsos szalonna, 2 nagy fej hagyma, 30 dkg paradicsom, 50 dkg paprika, 40 dkg apró burgonya, 2 teáskanál fűszerpaprika, erőspaprika ízlés szerint

Előkészítés: A szalonnát apró kockára vágjuk, a hagymát megtisztítjuk, és vékonyra szeleteljük. A paradicsomokat 8-10 másodpercre lobogó vízbe tesszük, lehűtjük, lehúzzuk a héját, és a húsát cikkekre vágjuk. A paprikákat megmossuk, kimagozzuk és felszeleteljük. Megmossuk, és megtisztítjuk a burgonyákat, ha szükséges félbe, vagy negyedbe vágjuk.

Elkészítés: Lábasban zsírjára pirítjuk a szalonnát, rátesszük a hagymát, és üvegesre pirítjuk. Megszórjuk a fűszerpaprikával, gyorsan elkeverjük, és 1 dl vizet öntünk rá. Beletesszük a burgonyákat, sózzuk, és ízlés szerint erős paprikát is teszünk bele. 10 percig lefedve pároljuk. Beletesszük a paprikát, ha kell, pici vizet adunk hozzá, és további 5 percig pároljuk, de már nem kell a fedő. Amikor a paprika félig puha, mehet bele a paradicsom, ha szükséges, megsózzuk. Még 5-10 percig puhítjuk, és elkészült.

Karfiolos-gombás lecsó

Hozzávalók 4 személyre: 1 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 40 dkg gomba, 30 dkg karfiol, 3 paprika, 2 paradicsom, 5 evőkanál olaj, 1/2 kávéskanál majoránna, 1/2 kávéskanál őrölt kömény, 1 teáskanál pirospaprika, 1 csokor petrezselyem

Előkészítés: A hagymát, a fokhagymát meghámozzuk, és apróra vágjuk. A gombát megtisztítjuk, és vékonyan felszeleteljük. A karfiolt apró rózsákra szedjük, megmossuk és lecsepegtetjük. A paprikát megmossuk, kicsumázzuk, a húsát vékony csíkokra vágjuk. A paradicsomot néhány pillanatra forró vízbe mártjuk, lehúzzuk a héját, és a húsát kis darabokra aprítjuk.
Elkészítés: Serpenyőben felforrósítjuk az olajat, és üvegesre pirítjuk benne a hagymát. Hozzáadjuk a paprikát, és pár percig kevergetve pároljuk. Beletesszük a gombát, a karfiolt, a paradicsomot, megszórjuk majoránnával, köménnyel, sóval, borssal, pirospaprikával, és lazán összekeverjük. Lassú tűzön, lefedve kb. 15 percig pároljuk, majd levesszük a fedelét, megszórjuk a fokhagymával, összekeverjük, és néhány perc alatt elpárologtatjuk a levét. A petrezselymet leöblítjük, apróra vágjuk, megszórjuk vele az ételt, és forrón tálaljuk.

Gombás lecsó

Hozzávalók: 70 dkg paprika, 2 db paradicsom, 2 db vöröshagyma, 20 dkg gomba, 4 dkg füstölt szalonna, 2 dl tejföl, 1 gerezd fokhagyma, petrezselyem, só, bors, paprika, ételízesítő

Elkészítés: A szalonnát teflonba tesszük, és amikor megpirult, hozzáadjuk a hagymát és jól átsütjük. Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk pirospaprikával, belekeverjük a megtisztított, apróra vágott gombát és a saját levében addig pároljuk, amíg zsírjára sül. Megsózzuk és hozzáadjuk a kockára vágott paprikát, majd legvégül a paradicsomot. Amikor minden kellőképp megpuhult minden, óvatosan belekeverjük a tejfölt, majd fűszerezzük, megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel és forrón tálaljuk.

Kapros-kukoricás lecsó

Hozzávalók 4 személyre: 2 fej vöröshagyma, 1 piros színű paprika, 1 csirkeleveskocka, 1 doboz csemege kukorica, 1 csokor kapor, 1 pár debreceni, 1 evőkanál margarin, 12 dkg rizs, 25 dkg mélyhűtött zöldborsó, 2,5 dl tej

Előkészítés: A hagymát megtisztítjuk, és apró kockára vágjuk. A paprikát megmossuk, kicsumázzuk, és a húsát vékony csíkokra vágjuk. A leveskockát felforraljuk 2 és fél dl vízzel. A kukoricát felbontjuk, lecsepegtetjük a levét. A paradicsomot megmossuk, kimagozzuk, és apróra daraboljuk. A kaprot megmossuk, apróra vágjuk. A debrecenit felkarikázzuk.
Elkészítés: A margarint nagyobb serpenyőben felforrósítjuk, beletesszük a hagymát, paprikát, és kb. 5 percig dinszteljük. Hozzáadjuk a rizst, a zöldborsót, a paradicsomot és kukorica felét, lefedjük, 10 percig lassú tűzön pároljuk. A maradék kukoricát a tejjel összeturmixoljuk, majd a rizshez adjuk, megsózzuk, borsozzuk, és további 10 percig főzzük. Hozzáadjuk a debrecenit, összekeverjük, felforraljuk, megszórjuk a kaporral, és forrón tálaljuk. (forrás: www.nana.hu)



2005.08.18

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
Krumplis-szalonnás lecsó
Krumplis-szalonnás lecsó
Kapros-kukoricás lecsó
Kapros-kukoricás lecsó
Karfiolos-gombás lecsó
Karfiolos-gombás lecsó

Legfrissebb magazinok