HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Egytál ételek > Zöldséges tészták

t: 3314

Zöldséges tészták

Fokhagymás tészta

Hozzávalók: spagetti (durum lisztből), 5-6 gerezd fokhagyma, peperoni, olívaolaj, vaj, friss bazslikom, fűszerek
Elkészítés: A tésztafőző vizet ízlés szerint előfűszerezzük (vegeta, szárított zeller, só, kakukkfű, olívaolaj). A forrásban lévő vízbe beletesszük a tésztát és 9-10 percig főzzük. Utána a belső edényt kiemeljük, és lecsöpögtetjük a tésztát. Közben egy kis sepenyőben olívaolajon üvegesre pirítjuk az apróra vágott fokhagymát és hozzákeverjük az apróra vágott pepperónit. Végül kitesszük egy tálba a tésztát, összekeverjük a fokhagymás olívával, és azonnal tálaljuk.

Zöldséges tészta wokban

Hozzávalók: 1 db kisebb cukkini, 1 db közepes vöröshagyma, 2-3 db zöldpaprika, lehet még sárgarépa, zöldség is ízlés szerint, 25 dkg tészta (lehetőleg durum spirelli), édes és sós szójaszósz, csiliszósz
Elkészítés: A zöldségféléket apró darabokra vágjuk, és kevés olajon jól előmelegített wokban megpirítjuk. Ezzel egyidejűleg feltesszük a vizet a tésztának. Amikor a zöldségek megpirultak, hozzáadjuk a szójaszószokat és a csiliszószt ízlés szerint (nem kell tőle félni), és lehúzzuk a tűzről. Ezalatt (ha durum tésztát használtunk) kész a tészta, amit leszűrünk, és a zöldséget beleforgatjuk. Forrón tálaljuk.

Spárgás lasagne

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg zöldspárga, 1 csokor friss bazsalikom (vagy 2 evőkanál szárított), 1 csokor petrezselyem, 12 lap lasagne tészta (előfőzés nélküli), 10 dkg reszelt emmentáli sajt, 5 dkg vaj + a tálhoz
A sajtmártáshoz: 6 dkg vaj, 3 evőkanál liszt, 7 dl tej, 1 csipet őrölt szerecsendió, 5 dkg parmezán sajt
Előkészítés: A spárgát megtisztítjuk, végeit levágjuk, megmossuk, egészben hagyjuk. Enyhén sózott, cukrozott vízben kb. 5 percig, főzzük, majd lecsepegtetjük. A bazsalikomot, a petrezselymet leöblítjük, és apróra vágjuk.
Elkészítés: Sajtmártás: A besamelhez a 6 dkg vajat felolvasztjuk, beletesszük a lisztet, állandóan kevergetve fehér rántást készítünk, majd felöntjük a tejjel, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük, és kevergetve felforraljuk. Ha felforrt, beleszórjuk a parmezán sajtot, összekeverjük, és sűrű főzzük.
A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. Egy tűzálló tálat kikenünk vajjal. A tésztát, a spárgát, a petrezselymet, a bazsalikomot, a reszelt Pannónia sajtot, a sajtmártást a tálba rétegezzük. Mártás kerüljön a tetejére, amit megszórunk a maradék sajttal. Apróbb darabokban rászórjuk a vajat. A sütőben kb. 45 perc alatt szép aranysárgára sütjük. Kicsit hagyjuk hűlni, majd kockákra vágva tálaljuk.

Hagymás penne

Hozzávalók: penne tészta, újhagyma, fokhagyma, olaj vagy margarin, 3 evőkanál paradicsompüré vagy 2 paradicsom, olaszos fűszerek
Elkészítés: A pennét kifőzzük (bármilyen durumtészta lehet). Pici olajon vagy margarinon lepirítjuk a karikára vágott hagymákat, oreganót vagy bazsalikomot vagy kakukkfüvet szórunk rá, hozzáadjuk a paradicsomszószt vagy a hámozott, kockára vágott paradicsomot, és összekeverjük a tésztával.

Spenótos-gombás farfalle póréhagymával

Hozzávalók: 50 dkg gomba, 50 dkg spenót (leveles, legjobb a friss!), újhagyma vagy póréhagyma, 40 dkg farfalle tészta, olívaolaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 pohár joghurt, reszelt sajt
Elkészítés: Olívaolajon előbb pároljuk, majd sütjük, pirítsuk is kicsit a szeletelt gombát. A spenótot fonnyasszuk meg olívaolajon - a zúzott fokhagymával együtt, majd ha kellően összeesett, megpárolódott, tegyük rá a gombára. Közben főzzük meg a tésztát (ne szét!), és keverjük össze a raguval. Tálaláskor tegyünk rá joghurtot, reszelt sajtot, és hintsük meg vékonyra karikázott újhagymával.

Zöld tészta

Hozzávalók: 5-6 bazsalikomlevél, fél csokor petrezselyem, 2 gerezd fokhagyma, kevés parmezánsajt, só, bors, olívaolaj, pár szem fenyőmag (kihagyható), spagetti
Elkészítés: A tésztát feltesszük főni. Amig fő, a fokhagymát apróra vágjuk és megpirítjuk. Az összes hozzávalót mixerbe tesszük, a pirított fokhagymát is hozzáadjuk és összedaráljuk, amíg zöld masszát kapunk. Ezt összekeverjük a kifőtt tésztával és átmelegítjük tálalás előtt.

Kelbimbós tészta

Hozzávalók: 20 dkg kelbimbó, 25 dkg masni tészta, 25 dkg túró, 5 dl tejföl, fél póréhagyma, vaj, kapor, majoranna, bors, fél citrom leve, sajt
Elkészítés: A kelbimbót kicsit sós, forrásban lévő vízben 5 perc alatt megfőzzük, majd robotgépben pürésítjük. A tésztát kifőzzük. Felforrósított vajban a póréhagymát megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a túrót, a tejfölt, hozzákeverjük a kelbimbót, fűszerezzük a borssal, kaporral, majorannával (ha kell, kicsit utánasózunk), belecsavarunk egy kis citromot, majd beleforgatjuk a tésztát. Reszelt sajttal tálaljuk.

Karfiolos tészta sajtszószban

Hozzávalók: fél kg makaróni tészta, 1 kis vagy közepes fej karfiol
A sajtszószhoz: 1 evőkanál liszt, fél liter tej, fél tojás (felvert), 1 evőkanál vaj, 10-15 dkg reszelt trappista sajt, 2-3 lap lapka sajt, 1 kávéskanál bors, só
Elkészítés: Sós vízben kifőzzük a makaróni tésztát. Szintén sós vízben megfőzzük a rózsáira szedett karfiolt. Elkészítjük a sajtszószt: egy tálkába öntjük a fél liter tejet, elkeverjük benne a lisztet, majd hozzáöntjük a fél tojást. Az így elkészült masszát beleöntjük egy teflonbevonatú edénybe, és takarék lángon felforraljuk sűrűn kevergetve. Amikor felforrt, beletesszük a vajat, reszelt trappistát és a lapka sajtokat. Beletesszük a borsot és ízlés szerint sózzuk. Addig főzzük, amíg besűrűsödik (kb. 5 perc), miközben sűrűn kevergetjük. Ha kész a sajtszósz, beleöntjük a lecsurgatott makaróni tésztát. Végül hozzákeverjük a főtt karfiolokat, melyek nagyobb rózsáit előzetesen felaprítjuk. Végül az egészet összeforraljuk: lehetőleg egy mikrózható tálba átöntve mikrohullámú sütőben, mert így nem törik a karfiol a kevergetéstől.

Káposztás nokedli

Hozzávalók: 1/2 kg liszt, 4 tojás, só, víz (amennyit felvesz a tészta), 1 közepes méretű káposzta, fél liter tejföl, 10 dkg füstölt sajt, 1 hagyma, 1 fokhagyma, őrölt bors
Elkészítés: A káposztát lereszeljük, lesózzuk, és 20 percig állni hagyjuk.
Fél kiló finomlisztet 4 tojással, sóval, vízzel simára, csomómentesre kikeverünk, és állni hagyjuk 10-20 percig. Ezután forró, zubogó vízbe (amelybe 2-3 kávéskanál sót és 2-3 evőkanál olajat tettem) szaggatjuk nokedliszaggatóval. Leszűrve összekeverjük 2 kanál olajjal. A káposzta levét kicsavarjuk, hozzáadjuk az apróra vágott hagymát és fokhagymát. 2 evőkanálnyi olajon megdinszteljük. Amikor megbarnult és puhára párolódott, egy tűzálló tálba rétegeljük a nokedlivel. A tetejére rátesszük a tejfölt és a reszelt füstölt sajtot. Negyed óra alatt készre sütjük. (forrás: www.nana.hu)


2005.08.15

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok