HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Egytál ételek > Húsimádók a konyhában

t: 2756

Húsimádók a konyhában

A sertés csontozata 11-féle csontból áll. De ne bajlódjunk ezek részletes ismertetésével, inkább ragadjuk ki a borjú-, marha-, sertéscsontokból a legközismertebbeket, melyek a konyhán jól hasznosíthatóak. A csontokból készíthetünk alapleveket zöldséggel együtt főzve. Készíthetünk pecsenyeleveket, mártásalapokat. Például barnamártást. Orjaleveshez a sertéskaraj csontját használjuk. Az erőleves elkészítéséhez marharostélyos csontját és a kuglicsontot használjuk. Az aszpik készítéséhez borjúcsontra van szükség. A marha szegycsontját levesekbe vagy sóletbe főzzük. A sertésoldalas és dagadó porcos csontját káposztás ételekbe főzzük. De például a halcsont felhasználása is széles körű, halalaplevet főzhetünk belőle bizonyos mártásokhoz, és ne feledjük, a halászlé készítését úgy kezdjük, hogy a halcsontokat, fejet és a farkát sok vöröshagymával pépessé főzzük, majd átpasszírozva kezdünk a halászlé befejezéséhez.

Kishúsfazék

Hozzávalók: 80 dkg csontos marhaszegy, 30 dkg marha velőscsont, 1 db 1,5 kg-os csirke, 3 db póréhagyma, 1 fej vöröshagyma, 1 db zeller, 3 db tisztított sárgarépa (10 cm-es darabokra vágva), 1 db petrezselyemgyökér (hámozva, négyfelé vágva), egész bors, 2 db babérlevél, 1 kis kanál szárított kakukkfű, só
Tegyük a marhahúst és -csontot egy fazékba, adjunk hozzá annyi vizet, hogy ellepje a húst. Közepes lángon lassan forraljuk fel. A felszínéről szedjük le a habot, tegyük takarékra, adjuk hozzá a hagymát, és lefedés nélkül főzzük 3 órát. Tegyük bele a csirkét, forraljuk fel ismét, majd most is habozzuk le. Most tegyük bele az előkészített zöldségeket és a fűszereket, lassú tűzön még egy órát főzzük. Konyhai fogó segítségével tegyük a csirkét és a marhahúst egy tűzálló tálba, a zöldségeket is tegyük a hús mellé. A levest szűrőruhán szűrjük át. Velős-csont pirítóst készítsünk. Mustárral, savanyúsággal, és sóval kínáljuk.

Elkészítési idő: 20óra
Egy adag: 1430 kJ/340 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Mőcsényi Chardonnay 2004

Sertéscsülök Budapest módon

Hozzávalók: 1 db hátsó sertéscsülök, só, őrölt bors, őrölt kömény, 2 gerezd fokhagyma, 1 dl olaj, 8 dkg füstölt szalonna, 15 dkg csirkemáj, 15 dkg gomba, 2 fej vöröshagyma, 3 dkg paradicsompüré, 15 dkg zölpaprika, 15 dkg zöldborsó, só, pirospaprika, 30 dkg sertés- vagy borjúcsont
Köretnek: 4 db pirított burgonya
A fűszerezett csülköt tepsibe tesszük. Olajjal leöntjük, kis vizet alátéve sütőben szép piros, ropogósra sütjük. A finomra vágott hagymát olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a paprikát és a paradicsompürét. Felengedjük vízzel, megsózzuk, beletesszük az aprított csontot és ebben a paprikás lében pároljuk 30 percig. Utána a csontokat kiszedjük és a levet finom szitán áttörjük. A kis kockákra vágott szalonnát serpenyőben üvegesre pirítjuk, hozzátesszük a kis kockákra vágott gombát, a csirkemájat, a zöldpaprika kockát. Megsózzuk, összerázzuk és rövid pirítás után ráöntjük a pörköltlevet, majd a egészet jól felforraljuk. A megsült csülök csontját eltávolítjuk, egy tálra tesszük. A csülökhúst vékonyan felszeleteljük. Az elkészült Budapest-ragut mellé tálaljuk, főzőborsóval megszórjuk, és pirított burgonyával körítjük.

Elkészítési idő: 75 perc
Egy adag: 2900 kJ/690 kcal
Ajánlott ital: száraz vörösbor - Villányi Kékfrankos 2004

Karcagi birkapörkölt

Hozzávalók: 90 dkg csontos birkahús (lapockanyak), 15 dkg zsír, 20 dkg vöröshagyma, 10 dkg zöldpaprika, 10 dkg paradicsom, 1 gerezd fokhagyma, só, pirospaprika, őrölt kömény, 2 dl száraz vörösbor, 20 dkg birka belsőség (máj, tüdő, szív)
A nagyobb kockára vágott birkahúst leforrázzuk. A finomra vágott vöröshagymát zsírban megpirítjuk, meghintjük pirospaprikával, elkeverjük, hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, és kevés vízzel felöntjük. Ezután hozzátesszük a birkahúst és a belsőségeket, megsózzuk, és fedővel letakarva puhára pároljuk. A végén hozzáadjuk a zöldpaprikát és a paradicsomot is és a vörösbort hozzáöntve még egyszer felforraljuk. Főtt burgonyát és ecetes paprikát kínálunk hozzá.

Elkészítési idő: 80 perc
Egy adag: 2600 kJ/620 kcal
Ajánlott ital: száraz vörösbor - Egri Kékfrankos 2003

Csemege sertéskaraj gyümölcs- és zöldségkörettel

Hozzávalók: 1 kg csontos sertés hosszúkaraj, 1 dl olaj, só, őrölt kömény
A csontos karajt megmossuk, fűszerezzük és tepsibe fektetjük. Olajjal leöntjük és sütőben pirosra sütjük. Közben saját pecsenyelevével öntözzük. Vigyázzunk, hogy ne száradjon ki, belül szaftos maradjon. Ha megsült, kihűtjük, a bordacsontról óvatosan lefejtjük és vékonyan felszeleteljük. A csontra visszahelyezve salátalevélre tálaljuk. Olajbogyóval díszítjük.
Modern köretet készítünk mellé, az egyik oldalán gyümölcsköretet, a másik oldalán brokkolikrémmel töltött paradicsomokkal tálaljuk.

Gyümölcsköret: 4 db ananászkarika, 1 db kivi, 1 db őszibarackbefőtt, 2 db eper, papaya
Zöldségköret: 4 db paradicsom kalapja levágva, kifúrva, 10 dkg főtt brokkoli áttörve, 1 db főtt tojás reszelve, 3 dkg vaj kikeverve, citromlé, cukor, őrölt szerecsendió, só

A kifúrt paradicsomokat brokkolikrémmel betöltjük. Ezt a hidegtálat 2-3 órával a vendégek érkezése előtt elkészíthetjük, és fóliával letakarva tegyük hűtőbe a tálalásig.

Elkészítési idő: 1 óra 20 perc
Egy adag: 1840 kJ/440 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Budai Irsai Olivér 2004

Osso Bucco (olasz specialitás)

Hozzávalók: 1,5 kg szeletelt borjúcsülök (3 cm, így kapható szupermarketben), őrölt bors, 1 citrom héja, 10 dkg liszt, 1 evőkanál ételízesítő, 1 db olaj, 25 dkg sárgarépa, 25 dkg zeller, 15 dkg vöröshagyma, 1 db póréhagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 dkg vaj, 3 dl fehérbor, 2 db babérlevél, 1 maroknyi bazsalikom, fél teáskanál kakukkfű, 1 evőkanál citromlé, 2 evőkanál paradicsompüré, 2 db cukkini, só
A hússzeleteket megmossuk, szárazra töröljük. Sóval, őrölt borssal, reszelt citrom héjával fűszerezzük. Lisztbe forgatjuk és forró olajban körbesütjük. Egy lábosba tesszük, közben a zöldségeket apró kockákra vágjuk. Vajon pároljuk, hozzáadjuk a vörös- és a póréhagymát, majd a paradicsompürét, majd a zúzott fokhagymát. Tovább pirítjuk, majd a fűszereket is rászórjuk és fehérborral felöntjük. Felforraljuk és a hússzeletekre öntjük. Alufóliával lefedve sütőben 190 fokon 1 óra 40 percig pároljuk. Időnként kevés bort öntünk hozzá. Ha a borjúcsülök hús már vajpuha, a mártását még sóval, borssal, citromlével ízesítjük. Köretnek párolt cukkinit adunk mellé.

Elkészítési idő: 2 óra 10 perc
Egy adag: 1760 kJ/420 kcal
Ajánlott ital: száraz vörösbor - Villányi Pinot Noir 2001

Oldalaskorona

Hozzávalók: 1 csík sertésoldalas (80 dkg), só, fokhagyma, őrölt kömény, 10 dkg sertészsír, 4 db zsemle, 4 db tojás, fél csokor petrezselyemzöld, 2 db májkrémkonzerv, 1 db vöröshagyma, 10 dkg gomba, őrölt bors, majoránna, kurkuma, só
A 10 cm széles oldalast korona alakúra formázzuk, hústűvel rögzítjük és kötözőspárgával középen megkötjük. A zsemléket beáztatjuk, majd jól kinyomkodjuk. Zsírban finomra vágott hagymát pirítunk, beletesszük a szeletelt gombát. Sózzuk, borsozzuk, a vágott petrezselymet is hozzákeverjük, majd az áztatott zsemlékhez adjuk. Hozzáütjük a tojásokat. Majoránnával, őrölt gyömbérrel, kurkumával ízesítjük. A májkrémkonzerveket is belekeverjük, a tölteléket jól összedolgozzuk. Ezután az oldalas korona közepébe töltjük. 180 fokos sütőben megsütjük. Cikkekre vágva tálaljuk.
Körete lehet burgonyapüré vagy párolt vegyes zöldség vörösbabbal és hagymával.

Elkészítési idő: 75 perc
Egy adag: 2398 kJ/570 kcal
Ajánlott ital: száraz rosé - Szekszárdi Merlot Rosé 2004
(forrás: www.origo.hu/noilapozo)


2005.08.08

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
Kishúsfazék
Kishúsfazék
Karcagi birkapörkölt
Karcagi birkapörkölt
Csemege sertéskaraj gyümölcs- és zöldségkörettel
Csemege sertéskaraj gyümölcs- és zöldségkörettel
Osso Bucco (olasz specialitás)
Osso Bucco (olasz specialitás)
Oldalaskorona
Oldalaskorona

Legfrissebb magazinok