Házi mértékegységek súlya:
1 evőkanál liszt: 2 dkg
1 csapott evőkanál liszt: 1,5 dkg
1 evőkanál cukor: 3 dkg
1 evőkanál búzadara: 2 dkg
1 evőkanál zsemlemorzsa: 1,5 dkg
1 púpozott evőkanál só: 2 dkg
1 evőkanál zsír: 2 dkg
1 diónyi vaj vagy zsír: 2 dkg
1 kávéskanál fűszerpaprika: 0,5 dkg
10 nagyobb burgonya: 1,2 kg
10 közepes méretű burgonya: 1 kg
1 közepes nagyságú alma: 10 dkg
1 közepes fej káposzta: 1- 1,5 dkg
1 közepes fej kelkáposzta: 70- 75 g
1 közepes fej hagyma: 6-7 dkg
1 nagy hagyma: 10 dkg
1 nagyobb petrezselyem: 10 dkg
½ zeller: 15 dkg
½ karalábé: 20 dkg
1 nagyobb karfiol: 40-50 dkg
1 bögre bab: (1 bögre= 2,5-3dl) 30 dkg
1 bögre rizs: 25 dkg
1 bögre kukoricaliszt: 17 dkg
1 marék savanyú káposzta: 35 dkg
1 marék sóska: 15 dkg
Köretek
Burgonyából:
- sósburgonya vagy burgonyapüré: egy személyre 25 dkg
- kockaburgonya: fejenként 30 dkg
- 1 adag hasábburgonya: 30 dkg
Galuska
3 adag vajasgaluska:
- 1 db tojás
- 10 g só
- 30 g margarin (vagy vaj)
- 50 g liszt
3 adag csipetkéhez:
- 50 g liszt
- 1db tojás
- 10 g só
3 adag daragaluska:
- 10 g só
- 1db tojás
- 90 g búzadara
- 50 g zsír
Párolt rizs
- 1 adag - 6 dkg
- 3 adag – 18 dkg
Húsok
Szeletelt vörös húsokból (sertés, borjú) fejenként 140-180 g egy adag, csontos húsokból 200 g.
Szárnyasok
A fiatal, 500-600 grammost rántanivaló csirkének, az idősebb, 600-800 g-ost paprikásnak, vagy pörköltnek való csirkének nevezzük.
Egy tyúk átlagos mérete: 1,5-2,5 kg – általában két személynek szánják
Egy átlagos kacsa: 2,5- 4 kg
Liba: súlya általában 4,5 kg-os – a jó minőségű libamáj meghaladja a 400g-ot is
Pulykamellből fejenként 20-30 dkg-t vegyünk
(forrás: Nők Lapja C@fe)