HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Miből mit főzhetünk? > Barackos finomságok

t: 3653

Barackos finomságok

A kajszibarack örmény és török közvetítéssel Kínából került Itáliába kétezer éve. Egyes vélemények szerint hazánkba a keresztes háborúk katonái hozták el. Korán virágzik, ezért a Kárpát-medencében meglehetősen kiszolgáltatott a tavaszi fagyoknak, a híres magyar nemesítésű fajták immár hungarikumnak számítanak kiváló ízük és szép színük miatt.
Az őszibarack Perzsiából származik, finoman bolyhos héjú, zamatos húsú gyümölcs. Felhasználása éppoly sokoldalú, mint a kajszié.
Újabban egyre nagyobb területen termesztjük a "kopasz barackot", a nektarint, amelynek felhasználási módjai megegyeznek a kajsziéval, feltéve, hogy érett, hazai gyümölcsöt vásárolunk, nem a teljes érés előtt szedett, szállítás közben kényszerérett importgyümölcsöt.

Őszibarackok pikáns töltelékkel

Hozzávalók: 3 db fehér húsú őszibarack, 5 dkg mandula (hámozott), 1 fokhagymagerezd, 5 dkg vaj, 2 teáskanál zsemlemorzsa, 10 zsályalevél, só, feketebors

A barackokat bemetsszük, leforrázzuk, héjukat lehúzzuk, félbevágjuk, magjukat eltávolítjuk. A mandulát durván aprítjuk, serpenyőben zsír nélkül röviden világosbarnára pirítjuk. A fokhagymát meghámozzuk, finomra vágjuk. A zsályaleveleket hosszában finomra szeleteljük. A szoba meleg vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a mandulát, zsemlemorzsát, zsályát, fokhagymát, és sózzuk, borsozzuk.
A barackokat a gömbölyű részükkel alul a képen látható módon alufóliába tesszük. Mindegyiket megtöltjük kb. 1 teáskanál fűszeres vajjal. Sütőbe téve 160 fokon, 40 percig sütjük. Egybesült vadas húsokhoz kitűnő kísérő köret.

Elkészítési idő: 70 perc
Egy adag: 605 kJ/144 kcal
Ajánlott ital: Balatonaligai Sauvignon Blanc 2002

Palacsinták kajszibarackkal

Hozzávalók: 10 dkg liszt, 3 dkg cukor, 1,5 dl tej, 2 db tojás, 3 dkg vaj, 8 teáskanál méz, só
a töltelékhez: 6 db sárga húsú nektarin, 60 dkg Ricotta (lágy sajt), 8 dkg piskótamorzsa, 5 dkg porcukor, 1 citrom reszelt héja, 4 dkg vaj, 4 dkg gyalult mandula, 1,5 dl narancslé, 2 evőkanál baracklikőr

A tésztához a lisztet a cukorral, tejjel, csipet sóval elkeverjük, majd a tojásokat is beledolgozzuk. 15 percig pihentetjük. A vajat felolvasztjuk, 8 vékony palacsintát sütünk rajta. Mindegyiket megkenjük 1 teáskanál mézzel. A Ricottát (vagy más lágy sajtot) lecsepegtetjük, majd a piskótamorzsával, a cukorral, a reszelt citromhéjjal jól összedolgozzuk. Elosztjuk a palacsintákra, ezeket feltekerjük, tűzálló edénybe helyezzük.
A barackokat leforrázva meghámozzuk, negyedeljük, magjukat kidobjuk, a negyedeket a palacsinták mellé rendezzük. A langyos vajat a mandulával elkeverve a tésztára és a barackokra locsoljuk. Előmelegített sütőben 180 fokon 10-15 percig, majd 170 fokon még 10 percig sütjük. Azonnal tálaljuk. A tányérra rendezett barackokat a sütőlével még meglocsoljuk.

Elkészítési idő: 1 óra
Egy adag: 1909 kJ/456 kcal
Ajánlott ital: édes fehérbor - Tokaji Hárslevelű 2002

Nektarintorta

Hozzávalók: 25 dkg nyers marcipánmassza, 8 dkg porcukor, 4 dkg liszt, 10 dkg őrölt mandula, 3 tojásfehérje, só, olaj a kenéshez
a krémhez és töltelékhez: 0,5 kg Mascarpone (vagy más lágy sajt), 45 dkg őszibarackbefőtt, 3 dkg porcukor, 3 dkg pisztácia, 6 db sárga húsú nektarin, 1 evőkanál baracklikőr

A marcipánt reszelőn finomra reszeljük. Porcukorral, liszttel, mandulával, tojásfehérjével, csipet sóval elkeverjük. Egy nyomózsákba a legnagyobb csövet tegyük, töltsük bele a fenti anyagot. Egy 24 cm átmérőjű tortaformát alul sütőpapírral kibélelünk, oldalát megkenjük olajjal. A zsákból a masszát spirálisan, kívülről a közepe felé beletöltjük a formába. Előmelegített sütőben 200 fokon 25 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni.
A pisztáciát durvára vágjuk, a felét a sajttal és a porcukorral elkeverjük.
Az őszibarackbefőttet daraboljuk, szitán átnyomjuk. Kiveszünk belőle két evőkanálnyit és baracklikőrrel elkeverjük.
Szétnyitjuk a tortaformát, kivesszük a megsült alapot, levesszük róla a sütőpapírt. Tálra helyezzük, megkenjük az őszibarackbefőttel. A forma oldalát újból rátesszük az alapra, amire rákenjük a sajtkrémet. Elsimítjuk, 20 percre hűtőbe tesszük. A nektarinokat bemetsszük, forrázzuk, héját lehúzzuk, elfelezzük, magját eltávolítjuk, a gyümölcsöt egyforma gerezdekre vágjuk. Körben a krém tetejére rakjuk, a baracklikőrrel elkevert őszibarackpéppel áthúzzuk. Legalább egy órára hűtőbe tesszük. Tálalás előtt levesszük a tortakarikát róla, és megszórjuk a maradék pisztáciával.

Elkészítési idő: 1 óra
Egy adag: 2272 kJ/543 kcal
Ajánlott ital: édes fehérbor - Tokaji Szamorodni Édes 2000

Őszibarack és nektarin befőzése

Hozzávalók: 3 db fehér húsú őszibarack, 3 db fehér húsú nektarin, 4 dl száraz fehérbor, 20 dkg cukor, 2 kisebb egész fahéj, 2 vaníliarúd velője és héja, 3 evőkanál baracklikőr, 4 dl víz

A vizet a borral, cukorral, a fűszerekkel felfőzzük, lassan kihűtjük, a likőrrel ízesítjük. A gyümölcsöket bemetsszük, 5-7 percig forrázzuk, jeges vízbe mártjuk, héját lehúzzuk. A magot kivesszük. Belsejükkel lefelé az üvegekbe rakjuk, a kész levet ráöntjük, az üvegeket gondosan lezárjuk.
Egy nagyobb fazékban, vízbe téve 80 fokon 40 percig sterilizáljuk. Hűvös, sötét helyen fél évig eltartható.

Elkészítési idő: 1 óra
Egy adag: 2005 kJ/477 kcal

Cseresznyés-sárgabarackos sajtkrémtorta

Hozzávalók (8 adaghoz) a tésztához: 22 dkg liszt, 12 dkg porcukor, só, 10 dkg teavaj, 1 tojássárgája
a töltelékhez: 25 dkg krémsajt, 1 teáskanál reszelt narancshéj, 12 dkg cukor, 2 tojássárgája, 1-2 dkg kukoricakeményítő, 2 dkg liszt, 1,5 dl tej, 0,5 kg kimagozott cseresznye, 6 egész sárgabaracknak megfelelő barackbefőtt

A tésztához keverjük össze a lisztet, cukrot, sót. 1 cm-es darabokra vágva adjuk hozzá a vajat, és elektromos habverővel keverjük addig, amíg a keverék nagyon durvára darált húshoz hasonlít. Tegyük hozzá a tojássárgákat, és keverjük tovább. Formázzunk gombócokat, kissé lapítsuk őket össze, göngyöljük fóliába, hűtsük legalább egy órát.
A töltelékhez keverjük össze habverővel a krémsajtot és a narancsreszeléket. Egy kisebb tálba tegyük bele a lisztet, a cukrot, a tojássárgáját, a kukoricakeményítőt, és keverjük simára. Forraljuk fel a tejet. Fokozatosan adjuk hozzá a tojássárgás keverékhez, amelyet folytonos keverés közben alacsony tűzön addig forralunk, amíg besűrűsödik. Levesszük a lángról, hűtjük 15 percig, ezután a krémsajtos keverékhez keverjük, és letakarva legalább 3 órára hűtőbe tesszük.
A tésztát lisztezett deszkán nyújtsuk ki kb. 50 cm-es kerek formára. 40 cm átmérőjű, kivehető aljú tortaformába helyezzük úgy, hogy az oldalára felkússzon a tészta. Fagyasszuk 30 percig. Addig melegítsük elő 175 fokra a sütőt. A tésztára terítsünk fóliát, és a formát töltsük meg szárazbabbal. Így süssük 10 percig. Ezután öntsük ki a babot, vegyük le a fóliát, és süssük a tésztát további 5 percig, amíg a teteje aranybarna lesz. Kivesszük a sütőből és hagyjuk kihűlni. Utána ráöntjük a krémsajtos tölteléket. A félbevágott cseresznyéket vágott felületükkel lefelé két sorban elrendezzük a torta szélén. A barackokat kb. fél cm-es szeletekre vágjuk, és a torta középső részén rendezzük el úgy, hogy kicsit fedjék egymást. A maradék cseresznye kerül középre. Melegen, hidegen egyaránt tálalhatjuk.

Elkészítési idő: 80 perc
Egy adag: 3020 kJ/720 kcal
Ajánlott ital: édes fehérbor - Tokaji Szamorodni Édes 2000
(forrás: www.origo.hu/noilapozo)


2005.08.04

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
Őszibarackok pikáns töltelékkel
Őszibarackok pikáns töltelékkel
Palacsinták kajszibarackkal
Palacsinták kajszibarackkal
Nektarintorta
Nektarintorta
Cseresznyés-sárgabarackos sajtkrémtorta
Cseresznyés-sárgabarackos sajtkrémtorta

Legfrissebb magazinok