HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > NŐI > Fogamzásgátlás > A román párok harmada nem ismeri a fogamzásgátlást

t: 5630

A román párok harmada nem ismeri a fogamzásgátlást

A felmérést 15 és 49 év közötti 4500 nő és 2300 férfi bevonásával végezték el a kutatók, és az eredmény sajnos igen rossz képet mutat a szexuális felvilágosítás jelenlegi helyzetéről Romániában, főleg a falun, vidéken élők körében. A kutatás eredményei szerint a lakosságnak csupán 5 százaléka van teljesen tisztában azzal, hogy mit jelent a fogamzásgátlás, az abortusz és a nemi betegségek.

Nem hallott az óvszerről és a fogamzásgátlóról a romániai párok harmada, és a HIV vírus terjedéséről, illetve az AIDS megelőzéséről is csak részleges információkkal rendelkeznek. Egyéb nemi úton terjedő betegségek esetében (Chlamidya, Trichomonas, herpesz, szifilisz, gonorrea) még rosszabb a helyzet, a megvizsgált alanyok jelentős része nem tudja, hogy mit jelentenek ezek a veszélyek, illetve hogyan kell kezelni vagy akár megelőzni őket.

Bár az utóbbi években jelentős mértékben terjedt el a fogamzásgátló szerek használata a térségben, a párok 35-40 százaléka még ma is a megszakított közösülés módszerével előzi meg a teherbe ejtést - derül ki a felmérés eredményeiből. Szerencsére az abortuszok száma kimutathatóan csökkent az óvszer, illetve a tabletták megjelenésével, de a falun élők körében jórészt még mindig az utólagos orvosi beavatkozás az egyetlen "fogamzásgátló".

A vizsgálatot végző kutatók jelentésükben hangsúlyozták: ezek az eredmények jól mutatják, hogy a teljes körű szexuális felvilágosításra komoly szükség van a továbbiakban, mert napjaink komoly betegségei megkövetelik a korszerűbb és hatékonyabb megelőzést.

[origo]

2005.07.22

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok