HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Miből mit főzhetünk? > Sertéshús

t: 8290

Sertéshús

Sertéshús:

A malachúst nem soroljuk ide, azt az üzletekben bőrös húsként vásárolhatjuk meg és rendszerint sütőben, vagy nyárson forgatva készítjük el.

1. Fej, fül, nyelv: kocsonyának, toros káposztába
2. Toka: főzve szalonnának
3. Tarja: flekkenekhez, grillekhez (előpácolva), egyben sült húsokhoz.
4. Közép- és hosszúkaraj: flekkenekhez, natúrsültekhez, grillekhez.
5. Rövidkaraj: bécsi szelethez, párizsi szelethez, hirtelen sültekhez, egyben sült- és töltött húsokhoz egyaránt.
6. Lapocka: egyben sültekhez, töltött húsokhoz, káposztákba, vagdaltakhoz darálva.
7. Oldalas: párolva sült húsnak, pörkölthöz adaléknak, káposztákba
8. Dagadó: töltött- és darált húsokhoz, káposztákba kiváló
9. Comb: egyben sültekhez, töltött húsokhoz, bécsi-és párizsi szeletekhez, natúr és paprikás hirtelensültekhez, gulyásba, pörköltbe, raguhoz
10. Csülök: párolva sült húsnak, (csülök pékné módra), pörköltbe, kocsonyába
11. Köröm, farok: pörköltbe, kocsonyába (első körmök: párolva és kirántva ínyenc falatok)
12. Karajcsont: levesekbe (Orjaleves fő alapanyaga)
13. Szalonna, háj: abálva étkezéshez, sütve töpörtyűnek
____________________________________________________________________________________

Csabai töltött karaj (6-8 személy részére)

1,5 kg kicsontozott, felszúrt sertéskaraj
1 szál füstölt csabai kolbász (200-250g)
3 db nagy fej makói hagyma
6 gerezd fokhagyma
4 ek. étolaj
2 dl fehérbor (száraz)
1 kk. köménymag
só, bors, ízlés szerint
Elkészítésének módja:
A húst leöblítjük, majd sóval vékonyan bedörzsöljük. Kevés ideig állni hagyjuk, ezután szárazra töröljük és a füstölt kolbászt a felszúrásba, hosszanti irányba betoljuk. Mélyebb sütőedénybe tesszük, majd olaj, bors és köménymag keverékével bekenjük.

Mellé helyezzük a felszeletelt hagymát és a megtisztított fokhagyma gerezdeket, aláöntjük a bort, alufóliával letakarjuk és 180°C fokos sütőben körülbelül egy órát pároljuk. Ezután a fóliát eltávolítjuk és 220°C fokon, levének locsolgatásával pirosra pirítjuk (20-25 perc).

A sültet szalvétára helyezzük, rövid ideig pihentetjük, majd vékonyan szeleteljük.
Köretnek petrezselymes, vajban pirított burgonyát, vagy főt rizst adjunk. Tejfölös uborkasaláta jól illik hozzá. A laktató királyi étket száraz fehérborral öblítjük le.

Megjegyzés:
Kihűlve, szeletelve, aszpikos mázzal bevonva a hidegtálak császára. Majonézes, hagymás burgonyasalátával kínáljuk.
(forrás: lakberendezes.hu)

2005.03.18

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
Csabai töltött karaj
Csabai töltött karaj
A sertés részei
A sertés részei
A sertés részei
A sertés részei

Legfrissebb magazinok