HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Miből mit főzhetünk? > Marhahús

t: 3509

Marhahús

Marhahús:

Korát színe határozza meg. Annál fiatalabb, annál jobb, minél világosabb.

1. Fej, nyelv: főzve, pácolva, füstölve kiváló csemege, vadasba főzve.
2. Nyak: pörköltbe, gulyásba
3. Tarja: levesekbe
4. Rostélyos: párolt húsokhoz, sültekhez, érlelve grillekhez, húslevesbe.
5. Hátszín: párolt húsokhoz, sültekhez, érlelve grillekhez
6. Vesepecsenye: hirtelen sültekhez, grillekhez, sztékekhez (pl.: tatár bifsztek) -pacsni- tokányhoz, párolt húsokhoz
7. Stefánia: párolt húsokhoz, rozsdásszeletnek, sültnek
8. Lapocka: pörköltnek, tokánynak
9. Oldalas: levesbe
10. Szegy: levesbe, főt húsnak
11. Puha hátszín: levesnek
12. Felsál (gömbölyű, hosszú): párolt húsokhoz, darált húsokhoz
13. Feketepecsenye: vadasnak, főt húsnak
14. Fehérpecsenye: párolt húsokhoz
15. Fartő. Húslevesbe (ököruszály leves fő alapanyaga)
16. Farok: levesnek
17. Lábszár: húslevesbe, gulyásba, pörköltnek
____________________________________________________________________________________

Gulyásleves (4 személyre)
Alapja a pörkölt

1 ek. olaj, vagy zsírjára sütött füstölt szalonna
2 db közepes fej makói hagyma
2 kk. kalocsai, vagy szegedi pirospaprika
400 g. marhalábszár kockázva
1 db hegyes, csípős zöldpaprika
1 db leveses paradicsom
200 g. sárga- és fehérrépa felkarikázva
1 cs. petrezselyem, vagy aki szereti, kapor
300 g. burgonya kockára vágva
só, bors, köménymag ízlés szerint
csipetke (2 db tojásból, és amennyi lisztet felvesz)
Elkészítésének módja:
Először készítsük el a pörköltet: a húst megmossuk és 2x2 cm-es kockákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, a paprikát, ha nagyon erős kicsumázzuk, majd felaprítjuk. A paradicsomot meghámozzuk, és karikára szeleteljük.

Olajon a hagymát megpirítjuk, majd ehhez a kockára vágott húst hozzáadjuk és összekeverjük. Addig pirítjuk, míg a hús elveszti színét. Ezután sózzuk, elkeverjük, piros paprikával, csipetnyi borssal, kiskanál köménymaggal meghintjük, majd ismét összekeverjük és a zöldpaprika és a paradicsom hozzáadásával saját levében csaknem puhára, főzzük.

Az így elkészítet alapot, felöntjük 4 bögre vízzel, azzal összeforraljuk. A forrásban lévő levesbe beletépjük a csipetkét és hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát. (Ilyenkor még pótolhatjuk a hiányzó fűszereket.) Addig főzzük, míg a burgonya megpuhul, és a csipetke megfő, de az még ropogós marad.

Tálalásnál a levesre vágott petrezselymet, vagy kaprot szórhatunk ízlés szerint.
Szabadtűzön, bográcsban elkészítve ellenállhatatlan étek. Friss fehérkenyérrel kínáljuk, száraz vörösbor illik hozzá. (forrás: lakberendezes.hu)

2005.03.18

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
Gulyásleves
Gulyásleves
A marha része
A marha része

Legfrissebb magazinok