HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > NŐI > Szilikon vagy sem > A mell-implantátumok biztonságáról

t: 3240

A mell-implantátumok biztonságáról

A három napos konferencián hangot kapnak a szilikonpótlás ellenzői épp úgy, mint lelkes hívei, orvosok és gyártók csakúgy, mint maguk a szépülni vágyók vagy betegek. Sok nő és plasztikai sebész azon a véleményen van, hogy a szilikonnal töltött eszközök, amelyek más országokban széles körben elérhetők, sokkal természetesebben néznek ki, és viselni is jobb őket, mint a sós vízzel töltött implantátumokat.

Egyesek szerint azonban a szivárgó gél betegséget okoz, bár a tanulmányok nem erősítették meg a kapcsolatot sem a rákkal, a lupusszal sem más krónikus megbetegedéssel. Az emlőrákos betegek korrekciós célokra eddig is megkaphatták az engedélyt a műtétre.

Már 2003-ban felmerült a szilikon-implanátumok engedélyezése, de az FDA további adatokat kért a biztonságosságról. A két pártra szakadt felhasználók most újból állásfoglalást sürgetnek. A gyártók hangsúlyozzák, hogy készítményeik tartósabbak, mint a hetvenes, nyolcvanas években gyártottak, és hozzáteszik, hogy a szilikongél jobban tapad, és kevésbé valószínű, hogy elmozdul a helyéről. Vannak ugyanakkor, akik nagy fájdalmakról és más problémákról számolnak be a szivárgó implantátumok miatt.

A gyártók is elismerik azonban, hogy bár az eszköz „nem öregszik”, tíz év használat után 21-74 százalékuk elszakadhat vagy szivároghat a tartalma. Kísérleti célból eddig évente 25-30 ezer önkéntes kapott mellpótlást, és összesen több mint 264 ezer kozmetikai, valamint 63 ezer rekonstrukciós műtétet végeztek el az Egyesült Államokban.

(informed)

2005.07.19

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok