HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > ÉLETMÓD > Táplálkozás > Snid-ling

t: 1060

Snid-ling

A snidling vagy metélőhagyma néven közismert növény (Allium. Schoenoprasum) a liliomfélék (Liliaceae) családjának egyik prominens tagja. Eurázsiában fordul elő, de valószínűleg Közép-Ázsiából származik.
15-30 cm magas, kb. 15 cm széles területet elfoglaló évelő növény; szára szürkés zöld, csöves; levele vékony cső alakú; gyökere fehér, keskeny gumó; Föld alatti rizómái összefogják az apró hagymákat. Körkörösen gömb alakú, ernyős virágzata lila, liláspiros színű. áprilisban, májusban virít.

Vessük komposztba, tálcába vagy edénybe. Takarjuk vékony réteg komposzttal. A fény segíti a csírázást. Csírázásához 15-20 fokon 12-21 nap szükséges. Kiültetése 15 cm távolságban történjék. Tápanyagban dús, üde talajba ültessük.Rendszeres fogyasztás esetén minimum 3 méteres vetősorban érdemes gondolkoznunk.

Alapos öntözést igényel néhány hétig, ez idő tájt érdemes műtrágyázni is. Egy kertészeti szezon alatt akár kétszer is teremhet. Ilyenkor a tövénél érdemes vágnunk. A rendszeres öntözést erőteljes növekedéssel hálálja meg. De ellenáll a szárazságnak is. Napfényes helyre ültessük. De Árnyéktűrő is, így gyümölcsfák mellé is tehetjük. Fűszerkertben szegélynövényként kiváló. A virágok vonzzák a méheket, nektár kedvelő rovarokat. Kártevők nem szeretik és hajlamos betegségre. Tavasztól őszig szép, üde zöld, sőt késő tavasszal sokáig megmaradó virágaival pompázik. Levelei sokféle vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak.
Lakásban minél világosabb és hűvösebb helyre állítsuk (pl. konyhaablak, üvegezett veranda) és csak mérsékelten öntözzük még a meleg időszakban is. Télire ablakközbe érdemes átültetni.

Virágzás után arathatjuk. Apróra vágott leveleit leginkább Közép- és Nyugat-Európában kedvelik. Gyakran variálják petrezselyemmel és sáfránnyal. Felhasználható levesekben és szószokban, hal- és tojásételekben, húsok töltelékében, zöldségételekben, salátákban és salátaszószokban, főtt- és sültburgonyához. Vajas kenyérrel szórva apróra vágott leveleit, kellemes aromájú étekhez jutunk. A főzés tönkreteszi az ízét, ezért közvetlenül a tálalás előtt adjuk az ételhez. Jól feldolgozható fűszervajhoz, túróhoz és szószokhoz. Mindig a legfiatalabb szárrészeken lévő leveleket és hajtásvégeket használjuk ízesítéshez és díszítéshez. Finomra aprítva mélyhűthető.

Emésztést serkentő. Több tanulmány szerint a metélőhagyma serkenti a zsíremésztést és koleszterincsökkentő hatású. A növényben található mustár- olajoknak köszönhető csíraölő és rákellenes hatása is. Vas tartalma a vérszegénység ellen kiváló. A szívbarát kálium, a csontépítő kalcium, a görcsoldó magnézium, az immunerősítő C-vitamin különösen nagy mennyiségben található meg a metélőhagymában. Fűszernövényként nálunk a középkortól vált ismertté. Az akkori gyógynövény-doktorok ajánlották gyomorproblémáknál, székrekedésnél, melankólia, és nem tréfa: nagyothallás esetén.
Garami Márta (forrás: Kertpont.hu)

2005.03.16

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA

Legfrissebb magazinok