HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Egytál ételek > Zöldet zölddel

t: 2067

Zöldet zölddel

A zöldségek leghasznosabb felhasználási módja, ha nyersen fogyasztjuk őket –, már amit lehet. Salátának, vagy tévé előtti ropogtatnivalónak is megfelel a hasábokra vágott sárgarépa, zöldpaprika vagy a karalábé, amelyet snidlinges krémsajtba, zöldfűszeres mártásba vagy fokhagymás majonézbe mártogathatunk. Ha meleg ételt akarunk készíteni zöldségekből, válasszuk minél többször a kíméletes elkészítési módokat: a párolást, gőzölést. Ha kevés vagy bő zsiradékban kisütjük, készítsük úgy, mint a kínaiak: nagy lángon, 1-2 percig kevergetve pirítva. Már nem nyers, de még van mit harapni rajta. Így marad meg a legtöbb vitamin benne.

A zöldségek elkészítéséhez, vagy nyersen fogyasztásához is szükség van olajra vagy más zsiradékra, mert sok bennük az A-, és más, zsírban oldódó vitamin. A vitaminok megőrzésének egyik titka, hogy minél frissebben kell elfogyasztani a gyümölcsöt és a zöldséget. Ha áll, vagy főzés, párolás során sokat veszítenek ugyanis a tápanyagokból. A helyes előkészítés módja sem mellékes. Bármennyire is kényelmes, ne vásároljunk előre felaprított, legyalult sárgarépát, káposztát vagy zacskós salátakeverékeket. Ezek már majd minden vitamint és tápanyagot elvesztettek, mire a tányérra kerülnek. Csak közvetlenül a fogyasztás előtt szeleteljük fel a zöldségeket – ma már sokféle háztartási gép könnyíti meg a háziasszony munkáját.

Pármai padlizsán

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg padlizsán, 60 dkg paradicsom, 12 dkg mozzarella sajt, 8 dkg Pannónia vagy ementáli sajt, 3 dkg reszelt parmezán sajt, 1 fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, friss bazsalikomlevelek, 4 evőkanál olívaolaj, só, bors

- A padlizsánt héjastól, hosszában vékonyan felszeleteljük. Besózzuk, 20 percig állni hagyjuk. - Megforrósított olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és fél percig kevergetve pirítjuk. Hozzáadjuk a lehéjazott, felnegyedelt paradicsomot is. Sóval, borssal ízesítjük és kb. 15 percig főzzük. Végül belekeverjük a felaprított friss bazsalikomleveleket. - A padlizsánt hideg vízzel leöblítjük, papírtörlővel szárazra töröljük. Kevés megforrósított olajon, mindkét oldalon aranysárgára sütjük. - A padlizsánszeletek egyharmadát tűzálló tálba tesszük, kirakjuk a lecsöpögtetett, felszeletelt mozzarella és ementáli sajt felével. A rétegzést megismételjük, a tetejére padlizsán kerüljön. - Leöntjük a paradicsommártással. Reszelt parmezán sajttal megszórjuk, és 180 fokos sütőben kb. 40 percig sütjük.

Töltött cukkini

Hozzávalók 4 személyre: 8 kis, zsenge cukkini, 2 szelet fehér kenyér, 1 tojássárgája, 10 dkg tehéntúró, 3 dkg juhtúró, 5 dkg gouda sajt, 3 dkg reszelt parmezán sajt, 0,5 dl tej, 1 gerezd fokhagyma, friss oregano és kakukkfű, só, vaj

- A kenyeret tejbe áztatjuk. A cukkiniket forrásban lévő, sós vízben 5 percig előfőzzük. Lecsöpögtetjük, félbevágjuk, belsejüket kiskanállal kikaparjuk, a husát kockára vágjuk és tálba tesszük. - Összekeverjük a kinyomkodott kenyérbéllel, a tehéntúróval, a juhtúróval, a tojássárgájával, a reszelt gouda sajttal és a zúzott fokhagymával. Sóval és apróra vágott zöldfűszerekkel ízesítjük. - A keveréket a cukkinik kivájt üregébe simítjuk. Kivajazott tűzálló tálba tesszük Reszelt parmezán sajttal megszórjuk és 180 fokos sütőben kb. 20 percig sütjük.
(forrás: Gyöngy online)

2005.07.02

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok