HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > IT > Érdekességek > Technológiai csillagok: az IT-ipar leggazdagabbjai

t: 3735

Technológiai csillagok: az IT-ipar leggazdagabbjai

2.oldal

Az amerikai sikersztorik közé ékelődik be az indiai Azim Premji (59), aki az ázsiai ország egyik legjelentősebb technológiai vállalatában, a Wipróban 83 százalékos tulajdonrészt birtokol. Premji a vegytiszta globalizáció nyertese, hiszen meggazdagodásának kulcsa az utóbbi évtizedben teret hódító offshore outsourcing, magyarosabban a tengerentúli kiszervezés. A Wipro szoftverfejlesztésen kívül ma már hardvertervezést, tanácsadást, rendszerüzemeltetést vagy komplett üzleti folyamatokat, mint például ügyfélszolgálat, IT helpdesk üzemeltetést is kínál. Premji 9,3 milliárd dolláros vagyonával idén a 38. lett, szemben a tavalyi 58-as sorszámmal, amiben jelentős szerepet játszott a dollár gyengülése is.

Szintén üde színfolt az amerikaiak által dominált listán a német Hasso Plattner (61) neve, aki a világ egyik legnagyobb szoftvervállalatának, a német SAP-nek a társalapítója. Plattner már visszavonult az üzleti élettől, helyette különféle sportoknak hódol, oktat a Potsdami Egyetemen, valamint karitatív tevékenységet folytat. Plattner helyezését nagy mértékben meghatározza az SAP tőzsdei szereplése és az átváltási árfolyamok ingadozása. Jelenlegi 5 milliárd dollárja a 94. helyre jogosította fel, szemben a tavalyi 76-ikkal. Plattner mellett az SAP tette gazdaggá Klaus Tschirát is, akinek 7 százalékos tulajdonrésze most 3,2 milliárd dollárt és a 170. helyet éri.

Egy örököstől eltekintve a legfiatalabbakként, és egyben új belépőként holtversenyben egyből az 55-ik helyre érkezett Sergey Brin (31) és Larry Page (31), a Google két alapiója. Vagyonuk egyenként 7,2 milliárd dollárra rúg, pedig a Forbes tavaly részesedésük értéket csak 550-550 millió dollárra becsülte. A vállalat papírjainak árfolyama a tőzsdei bevezetését követően az egekig szökött, jelenlegi a Google piaci értéke 48,6 milliárd dollár. Brin és Page 10 éve még csak két frissen diplomázott műszakis egyetemista volt. Szintén a Google hozta el Eric Schmidt (50) számára a 210. pozíciót és 2,8 milliárd dollárt, aki ezzel szintén új belépő. Schmidt a vezetőségi triumvirátus harmadik tagja.

A 122. helyen áll Gordon Moore, az Intel társalapítója és a híres Moore-törvény megalkotója. Morre 1968-as megfigyelésekor azt jósolta, hogy az egy lapkára integrált tranzisztorok száma két évente megduplázódik. Később ezt a számot másfélre módosította. A törvény immár 37. éve él, és virul. Moore vagyona nagy ingadozást mutat, jelenleg 4,3 milliárd dollárt tesz ki, tavaly még a 75. volt 5,5 milliárddal. Moore körülbelül kétszer gazdagabb lehetne, ha az utóbbi évek folyamán nem folytat kiterjedt jótékonykodást.

Szintén a 122. helyen tanyázik Lí Kun-Hí (63) és családja, akik a Samsung Electronicsban részvényesek. Részesedésük 4,3 milliárdot ér a világ harmadik legnagyobb IT-vállalatában, amely vezeti a globális LCD- és plazmapiacot, a legnagyobb memóriagyártó, és a harmadik legnagyobb mobilgyártó. A koreai óriás forgalma az 55 milliárd dollárt közelítette tavaly, nyeresége 90 százalékkal emelkedett. Szintén a 122. helyen található Szon Maszajosi (47), a japán Softbank tulajdonosa és vezére. A dotkom őrület japán csillaga, a Softbank csoport elképesztő számú leányvállalattal rendelkezik, jelen van a telekommunikációs szektortól kezdve az elektronikus kereskedelemben, online marketingben, tartalomszolgáltatásban (pl. Yahoo! Japan) egészen a technológiai szolgáltatásokig. Szon vagyona 4,3 milliárdot ér, de 2000-ben volt a csúcson -- akkor 19 milliárd dollárt tett ki.

Az Amazon megalapítása és 1997-es tőzsdére vezetése Jeff Bezosnak (41) ma 4,1 milliárdot ér, amely összeg a 136. helyet jelenti a sorban. Bezos Amazonja ma a világ legnagyobb virtuális bevásárlóközpontja, évi 7 milliárd dollár körüli forgalommal. A vezér a vállalat megalapítása óta következetesen alárendelte a rövidtávú nyereségességet a növekedésnek, ami egyelőre nem tudni, hogy kifizetődik-e, hiszen bár a vállalat más több mint egy éve nyereséges, a mutatók és az előrejelzések folyamatosan alulmúlják az elemzői várakozásokat. Egyelőre kétséges, hogy az erőltetett növekedésbe ölt százmilliók, milliárdok valaha is megtérülnek-e. Bezos a tavalyi 83-helyre való ugrást követően visszacsúszott, vagyona 1 milliárddal lett karcsúbb.

Lám, a szerződéses gyártásból is lehet sikert kovácsolni. A tajvani Terry Gou (54) a Hon Hai Precision feje, amely személyi számítógépeket és szervereket gyárt megrendelői részére. A Ho Hai februárban választotta le a Foxconn csoportot, amely mobiltelefonkat készít a nagy márkák számára. A Foxconn Kínán és Mexikón kívül Magyarországon is gyártási bázist kíván létrehozni. Gou 3,2 milliárd dollár felett rendelkezik, amely némileg több, mint a tavalyi 2,8 milliárd és a 176. hely. Gouhoz hasonló pályán mozog a szintén tajvani Barry Lam (55), aki a világ egyik legnagyobb notebookgyártóját, a Quanta Computert alapította. Lam tajvanban az egyik legelismertebb üzletember, vagyona 1,3 milliárd dollár, amivel az 507.

David Filo (38) valószínűleg nem felhőtlen nyugalommal szemléli, hogy a valaha veszélytelen szereplőnek ítélt Google mára túlnőtt mentorán. A Yahoo! társalapítójának élete legjobb befektetése volt, mikor cége 10 millióval szállt be öt évvel ezelőtt a Google-be, hiszen a megtérülés 5000 százalék felett volt, mégis egyben talán a legnagyobb hibát követte el ezzel. Ma a Yahoo! és a Google a legnagyobb ellenfelek a keresőpiacon. Filo részesedése 3,1 milliárd dollárt ér, ezzel a tavalyi 247. helyről (2,2 milliárd) a 188-ra lépett előre. Szintén yahoos a 228. Jerry Yang (36), a másik társalapító.


2005.03.14

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
Azim Premji
Azim Premji
Hasso Plattner
Hasso Plattner
Sergey Brin és Larry Page
Sergey Brin és Larry Page
Gordon Moore
Gordon Moore
Lí Kun-Hí
Lí Kun-Hí
Jeff Bezos
Jeff Bezos
Terry Gou
Terry Gou
David Filo
David Filo
Steve Jobs
Steve Jobs

Legfrissebb magazinok