HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Miből mit főzhetünk? > Töltöttpaprika-variációk

t: 5641

Töltöttpaprika-variációk

Klasszikus töltött paprika, Zsenge zöldborsóval töltött paprika 1/2. oldal >>

Néhány jó tanács a töltött paprika készítéséhez:
- vásárláskor mindig a húsos, nem erős, zöld színű paprikát vegyük,
- a töltött paprika, bármilyen formában kívánjuk is elkészíteni, nem lehet erős. Ezért a kicsumázás után érdemes egy kiskanállal az ereket kikaparni,
- a megtisztított paprikákat mielőtt a főzőlébe, mártásba tennénk, egy villával szúrjuk meg. Erre azért van szükség, mert főzés közben a töltelékben keletkező gázok ezeken a kis lyukakon eltávozhatnak, és így a paprikát nem feszítik, repesztik meg,
- a paprikát mindig lazán töltsük meg. Számítani kell a töltelék térfogat-növekedésével.

Klasszikus töltött paprika

Hozzávalók: 40 dkg darált sertéshús, 10 dkg előfőzött rizs, 1 tojás, 8 db zöldpaprika, 2 kisebb vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 paradicsom, 10 dkg paradicsompüré, só, bors, cukor, zellerzöld, 2 dl olaj, 70 dkg burgonya, 5 dkg liszt

A paradicsommártáshoz kevés olajon megpirítjuk az egyik kockára vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a kockára vágott paradicsomot, a paradicsompürét és felöntjük vízzel. Sózzuk, borsozzuk, cukorral szelídítjük. Pikánsabb a mártás, ha kevés zellerzöldet is teszünk bele.
A rizst összekeverjük a darált hússal, a tojással és a finomra vágott vöröshagymával. Adunk hozzá kevés zúzott fokhagymát, és sózzuk, borsozzuk.
A zöldpaprikákat kicsumázzuk és megtöltjük. A töltött paprikákat a mártásba tesszük, és 25-30 perc alatt készre főzzük. Az elkészült paprikákat kivesszük, félretesszük. Rántást készítünk a lisztből és 1 dl olajból, majd felengedjük a leszűrt mártással. Utána sózzuk, ha szükséges. A közben megfőtt burgonyával tálaljuk.

Elkészítési idő: 60 perc
Egy adag: 2050 kJ/631 kcal
Ajánlott ital: száraz vörösbor - Villányi Kadarka 2002


Zsenge zöldborsóval töltött paprika

Hozzávalók: 60 dkg zöldborsó, 8 db zöldpaprika, 5 dkg vaj, 1 csomó újhagyma, 20 dkg gomba, 1 csomó zöldpetrezselyem, 2 db tojás, 16 dkg bacon, őrölt bors, só

A fiatal, zsenge zöldborsót hüvelyéből kifejtjük. A zöldpaprikák magházát eltávolítjuk. Serpenyőben vajat hevítünk, hozzáadjuk a hajszálvékony szeletekre vágott újhagymát, majd amikor a hagyma üvegesedni kezd, rátesszük a vékony szeletekre vágott gombát. Megszórjuk vágott zöldpetrezselyemmel, őrölt borssal és sóval ízesítjük. A megpirult gombához keverjük a zöldborsót, és majdnem készre pároljuk. Ekkor hozzáadjuk az elhabart tojásokat és lágy rántottaszerűen megsütjük. Ezzel a tojásos töltelékkel a kicsumázott paprikákat megtöltjük. Mindegyik töltött paprikát vékonyra szeletelt baconba tekerjük, és egy olajozott tűzálló tálba egymás mellé fektetjük. Közepes hőmérsékletű sütőbe téve megsütjük.

Elkészítési idő: 55 perc
Egy adag: 1344 kJ/320 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Virgin Vintage Chardonnay 2002

Rántott töltött paprika

Hozzávalók: 8 db zöldpaprika, 40 dkg marhahús, 3,5 dl étolaj, 1 gerezd fokhagyma, 5 dkg ketchup, 10 dkg liszt, 2 db tojás, 10 dkg zsemlemorzsa, 6 dkg parmezánsajt, pirospaprika, oregánó, só

A kicsumázott zöldpaprikákat néhány másodpercre forrásban lévő vízbe mártjuk, majd jól lecsepegtetve kihűtjük. A darált marhahúst kevés olajon lepirítjuk, sóval, pirospaprikával, zúzott fokhagymával, oregánóval ízesítjük. Mindig egy kevés vizet aláöntve, lefedve pároljuk. Amikor a hús majdnem puha, hozzákeverjük a ketchupöt és készre, puhára pároljuk. Amikor a hús kihűlt, a paprikákba töltjük, majd lisztbe, felvert tojásba és reszelt parmezánsajttal elkevert morzsába bundázzuk. Bő, forró olajban kisütjük. Köretnek párolt, vajas zöldségeket adunk hozzá.

Elkészítési idő: 65 perc
Egy adag: 2923 kJ/696 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Siklósi Chardonnay Barrique 2002


Erdélyi kapros töltött paprika

Hozzávalók: 8 db zöldpaprika, 20 dkg vöröshagyma, 40 dkg sertéshús, 8 dkg rizs, 1 db tojás, 3 dl tejföl, 6 dkg liszt, 1 csomó kapor, pirospaprika, törött bors, só

A zöldpaprikákat kicsumázzuk. A finomra vágott vöröshagyma 2/3 részét a felhevített olajba téve megpirítjuk, majd megszórjuk pirospaprikával és azonnal felengedjük kb. 1 liter vízzel. Megsózzuk és takaréklángon, letakarva, lassan főzzük. Közben a darált húshoz hozzáadjuk a félig főtt rizst, a megmaradt 1/3 pirított vöröshagymát, a tojást. Sóval, törött borssal, kevés pirospaprikával fűszerezzük, és a tölteléket, miután jól összedolgoztuk, a paprikákba töltjük. A töltött paprikákat a forrásban lévő pörköltlébe tesszük, és puhára főzzük. Ezután kiszedjük és a visszamaradt pörköltlét tejfölös habarással mártássá sűrítjük. Belekeverjük a finomra vágott kaprot, és visszahelyezzük a töltött paprikákat. Még egyszer felforraljuk, sós burgonyával tálaljuk.

Elkészítési idő: 60 perc
Egy adag: 2050 kJ/631 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Budai Irsai Olivér 2004

Francia töltött paprika

Hozzávalók: 8 db zöldpaprika, 10 dkg póréhagyma, 30 dkg sertéshús, 5 cl étolaj, 1 csomó zöldpetrezselyem, 5 dkg zsemlemorzsa, 8 dkg vaj, 2 dl tejföl, 2 db tojássárga, 0 dkg reszelt sajt, törött bors, só

A megmosott zöldpaprikát félbevágjuk, magházát eltávolítjuk, majd kb. fél percig forrásban lévő vízbe mártjuk. Kiszedve jól lecsöpögtetjük és szárazra itatjuk. Az apróra vágott póréhagymát összekeverjük a sovány darált sertéshússal. Serpenyőben kevés olajat hevítünk, beletesszük a húst és gyakori keveréssel lepirítjuk. Amikor a hús kihűlt, sóval, törött borssal, finomra vágott zöldpetrezselyemmel ízesítjük. Hozzáadjuk a zsemlemorzsát és jól összekeverjük. Az így elkészített hússal megtöltjük a paprikákat. Tűzálló tálat vajjal kikenünk, sorban belehelyezzük a paprikákat. A tejfölt a tojássárgájával simára keverjük, gyengén megsózzuk és a paprikákra öntjük. Gazdagon megszórjuk reszelt sajttal, olvasztott vajjal meglocsoljuk, és közepes hőmérsékletű sütőben készre sütjük.

Elkészítési idő: 70 perc
Egy adag: 2454 kJ/584 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Badacsonyi Szirén 2002
(forrás: Magyar Konyha)




2005.06.23

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
A kaliforniai paprikákat is megtölthetjük; a sütőben süssük meg
A kaliforniai paprikákat is megtölthetjük; a sütőben süssük meg

Legfrissebb magazinok