HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Szabadtűzön > Grillezzünk a szabadban! - Fűszerek, pácok, mártások

t: 4588

Grillezzünk a szabadban! - Fűszerek, pácok, mártások

A házilag összeállított keverékek alapanyagai: cukor, só, bors és valamilyen egyéb fűszer. Felhasználása: közvetlenül sütés előtt szórjuk a ételre, vagy folyadékkal (olaj, ecet) hígítva pácként használjuk.

Barbecue-fűszerkeverék
Hozzávalók 4 személyre: 1 evőkanál barna cukor, 1 evőkanál (durva szemcséjű), só, 1 evőkanál őrölt fekete bors, 1 kávéskanál cayenne-i bors, 1 kávéskanál édes (vagy erős) pirospaprika, 2 kávéskanál fokhagymapor, 2 kávéskanál vöröshagymapor
Elkészítés: Egy nagyobb tálba öntjük és jól összekeverjük az összes hozzávalót. Majd jól záródó üvegbe tesszük felhasználásig. A maradék, hőtől, fénytől védve fél évig is eláll. nagy előnye, hogy marha-, sertés, vagy szárnyashúsokhoz egyaránt jól illik.

Halfűszerkeverék
Hozzávalók 4 személyre: 4 evőkanál barna cukor, 1 evőkanál (durva szemcséjű), só, 1 evőkanál őrölt fekete bors, 1 evőkanál szárított kapor (ki is hagyható), 1 evőkanál őrölt mustármag (ki is hagyható)
Elkészítés: Azonos módon állítjuk össze, mint a barbecue-fűszerkeveréket. Édesvizi vagy tengeri halak fűszerezéséhez (a lazac kivételével) egyaránt használható.

Zöldfűszerkeverék
Hozzávalók 4 személyre: 1 evőkanál szárított tárkony, 1 evőkanál szárított oregánó, 1 evőkanál szárított kapor, 1 evőkanál szárított kakukkfű, 1 evőkanál szárított rozmaring, 1 evőkanál (durva szemcséjű) só 1 evőkanál őrölt bors, 1 evőkanál szárított, reszelt citromhéj,
1 evőkanál fokhagymapor
Elkészítés: Azonos módon állítjuk össze, mint a barbecue-fűszerkeveréket. Báránynak, csirkének, halnak nagyszerű ízt ad.

Csípős fűszerkeverék
Hozzávalók 4 személyre: 1 chilipaprika, 2 kávéskanál szemes fekete bors, 1 kávéskanál köménymag, 1 kávéskanál koriandermag, 1 kávéskanál mustármag, 1 evőkanál (durva szemcséjű) só, 1 evőkanál enyhén csípős pirospaprika, 1 evőkanál barna cukor, 2 kávéskanál szárított fokhagyma,
2 kávéskanál szárított vöröshagyma, 2 kávéskanál szárított oregánó
Elkészítés: Egy teflonserpenyőt üresen előmelegítünk. Beletesszük a kettévágott chilipaprikát (ki is magozhatjuk), majd a borsot, a kömény-, a koriander- és a mustármagot, és addig pörköljük, amíg illatozni kezd (2–4 perc). Ha túlpirítjuk, megkeseredik! A fűszereket hőálló tálba öntve hagyjuk kihűlni, majd (fűszer)darálóban finomra őröljük. Végül belekeverjük a megmaradt hozzávalókat. A megmaradt keverék szorosan záró tartályban, hőtől, fénytől védve legalább fél eláll. Elsősorban marhahúsok (bélszín, hátszín, szegy) fűszerezésére való.

Asztali mártások
A kísérő, un. asztali mártások sütés közbeni kenegetésre nem alkalmasak, de arra annál inkább, hogy a legegyszerűbb sülteknek nagyszerű kísérőjük legyen. Hogy aztán ki-ki kedve szerint az egyszerűbben elkészíthetőt vagy a bonyolultabbat, a visszafogottabb vagy a karakteresebb ízűt választhassa.

Fokhagymás mártás
Hozzávalók 4 személyre: 10 dkg majonéz, 2 gerezd fokhagyma
Elkészítés: A fokhagymát meghámozzuk, áttörjük. Elkeverjük a majonézzel, sóval, borssal ízesítjük. Mindenféle grillezett zöldséghez, húshoz kínálhatjuk.

Paradicsomos mártás
Hozzávalók 4 személyre: 2 húsos paradicsom, 1/2 csomag friss bazsalikom, 2 evőkanál kapribogyó, 2 dkg szardellapaszta, 1 evőkanál citromlé, 1 evőkanál kaprilé, 5 evőkanál olívaolaj
Elkészítés: A paradicsom héját lehúzzuk, kettévágjuk, magjait kikaparjuk, húsát apró kockákra vágjuk. A bazsalikomot leöblítjük, felaprítjuk. A paradicsomot elkeverjük a kapribogyóval, a szardellapasztával, a bazsalikommal, a citromlével, a kapri levével, az olajjal, és sóval, borssal ízesítjük. Fehér húsú halakhoz és szárnyasokhoz illik igazán.

Márványsajtos mártás
Hozzávalók 4 személyre: 1 fej vöröshagyma, 1 kis csomag petrezselyem, 5 dkg márványsajt, 5 dkg tehéntúró, 2 evőkanál kukoricacsíra-olaj, 1 csipet fokhagymás só
Elkészítés: A hagymát meghámozzuk, nagyon apróra vágjuk. A petrezselymet leöblítjük, felaprítjuk. A sajtot villával áttörjük, elkeverjük a túróval, az olajjal, a hagymával és 3 ek. vízzel. A petrezselyemmel, a fokhagymás sóval és őrölt fehér borssal fűszerezzük. Fóliában sült burgonyához kitűnő!

Sütőpácok, kísérő mártások
Van a mártásoknak egy olyan köre, amelyeknek nagy előnyük, hogy sütés közbeni kenegetéshez éppúgy használhatók (a cukortartalmúakat csak a sütés vége felé, mert könnyen odaégnek!), mint kísérő fogásként a kész sültek mellé. Így érdemes kicsit többet készíteni belőlük, s a maradékot csinos tálkában tálaláskor kínálni.

Barbecue-pác
Hozzávalók 4 személyre: 1 dl fehérborecet, 2 kávéskanál (durva szemcséjű) só, 1 kávéskanál őrölt fekete bors, 1 kávéskanál morzsolt piros erős paprika, 1 kis fej vöröshagyma, 1 chilipaprika
Elkészítés: Egy tálba öntjük az ecetet, beletesszük a sót, a borsot és a morzsolt erős paprikát, addig keverjük (kézi habverővel), amíg a só feloldódik. Ekkor hozzáadjuk megtisztított és vékonyra szeletelt vöröshagymát és chilipaprikát. Ez a sütőmártás remek a sertés- meg a csirkehúson, de minden máson is, amit érdemesítünk arra, hogy a grillre tegyük. Akkor kenjük meg vele a húst, amikor a külseje már megsült. A mártást el lehet készíteni néhány órával előre, de még aznap fel kell használni.

Mustáros-pác
Hozzávalók 4 személyre: 2 evőkanál mustármag, 1 evőkanál vaj, 1 szelet bacon, 1/2 fej vöröshagyma, 2 evőkanál dijoni mustár, 1 dl almaecet, 8 dkg barna cukor, durva szemcséjű só, durvára őrölt fekete bors.
Elkészítés: Teflonserpenyőben közepes lángon, szárazon világosra pirítjuk a mustármagot (2–3 perc), majd hűlni egy kis hőálló tálba öntjük. A serpenyőbe tesszük a vajat, a vékonyra vágott bacont meg a megtisztított, vékonyan felszeletelt hagymát, és közepes lángon a hagymát világosra pirítjuk (3–4 perc). Belekeverjük a mustárt, az ecetet, a cukrot meg a pirított mustármag felét, és lassan addig forraljuk a mártást, amíg besűrűsödik (5 perc). Ízlés szerint sózzuk, bőven borsozzuk. A maradék mustármagot csak közvetlenül a tálalás előtt szórjuk a mártásra. A mártás hűtőben 5 napig eláll. A mustár remekül illik grillezett kolbászokhoz, sonkaszeletekhez, sertéskarajhoz, sőt csirkéhez is.

Csípős paradicsomos pác
Hozzávalók 4 személyre: 1 dl fehérborecet, 3 evőkanál ketchup, 2 evőkanál barna cukor, 4 kávéskanál (durva szemcséjű) só, 2 kávéskanál csípős mártás (pl. Tabasco), 2 kávéskanál morzsolt piros erős paprika, 1 kávéskanál őrölt fekete bors
Elkészítés: Az összes hozzávalót addig keverjük (kézi habverővel), amíg a só és a barna cukor feloldódik. Kóstoljuk meg, és ízlés szerint további csípős paprikát adhatunk hozzá. Hűtőszekrényben több hónapig eláll. Elsősorban sertéshúsok kísérője.

Fűszeres chutney-pác
Hozzávalók 4 személyre: 25 kg gyümölcs (alma, őszibarack, körte stb.) 1 evőkanál vaj, 1 kis fej vöröshagyma, 5 dkg cukor, 2 dl borecet, 1 citrom leve, 2 kávéskanál currypor, 1/2 kávéskanál gyömbérpor, 1/2 kávéskanál őrölt fahéj
Elkészítés: A gyümölcsöt, ha kell, meghámozzuk, húsát apróra vágjuk. A felforrósított vajon az apróra vágott hagymát üvegesre pároljuk, beletesszük a gyümölcsöt és a cukrot. Leöntjük az ecettel, és a hőt alacsonyra véve kb. 20 percig lassú tűzön forraljuk. Kihűtjük, a citromlével és a fűszerekkel ízesítjük. Tiszta üvegben, hideg helyen tároljuk. sütés közben a húst kenegetjük vele, a maradékot kis tálkában kínáljuk. A legjobb bárány- vagy sertéshúshoz.

Tandoori-pác
Hozzávalók 4 személyre: 8 dl natur joghurt, 4 gerezd fokhagyma, 2 kávéskanál őrölt gyömbér, 3 evőkanál főzőtejszín, 3 evőkanál citromlé, 1 -1 mokkáskanál őrölt koriander- és köménymag, 2 mokkáskanál kurkuma, 1-1 mokkáskanál őrölt fekete és cayenne-i bors
Elkészítés: A joghurtot szűrőn jól lecsepegtetejük. A fokhagymát megtisztítjuk, összezúzzuk. Egy nagyobb tálban az összes hozzávalót jól összekeverjük. Ízlés szerint megsózzuk. A húsokat ezzel a páccal bevonjuk, legalább 4 órányi időre a hűtőbe tesszük, majd a lehető legforóbb tűz fölött sütjük. Kiváló csirke, bárány, halak és rákfélék ízesítéséhez. (forrás: Nana.hu)


2005.06.21

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok