HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Szabadtűzön > Grillezzünk a szabadban! - Mártások és fűszervajak

t: 2105

Grillezzünk a szabadban! - Mártások és fűszervajak

Persze ennyire azért nem egyszerű a helyzet, hiszen a sütés megkezdése előtt azért van némi tennivalónk. Először is, listáznunk kell a meghívottakat, és meg kell terveznünk a menüt a résztvevők létszámától függően. Egy főre átlagosan 20-25 dkg húsfogyasztást számíthatunk tekintve, hogy a nők kevesebb, míg a férfiak gyakran többet esznek. (pláne, ha már délben elkezdjük a sütést-főzést, és még iszunk is). Célszerű többféle húst vásárolni, hozzá zöldségféléket és kenyeret. Változatosabbá tehetjük az ételeket, ha különféle mártásokat és fűszervajakat készítünk. Ebből szeretnénk az alábbiakban egy kis ízelítőt nyújtani.

Paprikás mártás
Hozzávalók 4 személyre: 1 sárga húsú paprika, 1 üveg édes-savanyú szósz, 5 dkg mazsola, 1 teáskanál őrölt gyömbér
Elkészítés: A paprikát megmossuk, kettévágjuk, kimagozzuk, húsát apró kockákra vágjuk. Összekeverjük az édes-savanyú mártással, a mazsolával, a gyömbérrel, és sózzuk, borsozzuk. Grillezett szárnyasokhoz ajánljuk.

Mustáros mártás
Hozzávalók 4 személyre: 4 evőkanál majonéz, 4 evőkanál tejföl, 1,5 evőkanál csípős mustár, 1,5 evőkanál édes mustár, 3 szál újhagyma, 1 evőkanál vegyes vágott zöldfűszer
Elkészítés: A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, felét összekeverjük a majonézzel, a tejföllel, a kétféle mustárral. A zöldfűszerekkel ízesítjük, és megszórjuk a maradék hagymával. Sült marhahúsokhoz kitűnő.

Borsos mártás
Hozzávalók 4 személyre: 1 pohár tejföl, 1 dl natúr joghurt, 1 csomag vegyes salátaöntet-por, 1 evőkanál zöld bors, lében
Elkészítés: A tejfölt, a joghurtot elkeverjük a salátaöntetporral. A zöld borsot lecsepegtetjük, összevágjuk, és 1 evőkanálnyi levével a krémbe keverjük. Önmagukban grillezett zöldségek mellé kínáljuk.

Tormás mártás
Hozzávalók 4 személyre: 2,5 dl tejszín, 3 evőkanál reszelt torma, 1 teáskanál citromlé, 1 evőkanál ribizlilekvár, 1 mokkáskanál cukor
Elkészítés: A tejszínt kissé felverjük, elkeverjük a tormával, a citromlével és a lekvárral. Sóval, borssal, cukorral ízesítjük. Sült zöldségek - sárgarépa, cukkini - mellé tálaljuk.

Camembert-es mártás
Hozzávalók 4 személyre: 1 doboz (12,5 dkg) camembert sajt, 5 dkg juhtúró, 4 evőkanál tejszín, 1/2 teáskanál Worchestershire szósz, 1 mokkáskanál pirospaprika, 3 evőkanál vágott snidling
Elkészítés: A camembert penészes kérgét levágjuk. A sajtot villával összetörjük, majd beledolgozzuk a túrót, végül a tejszínt, a Worchestershire szószt meg a pirospaprikát, és az egészet összeturmixoljuk. A snidlinggel, kevés borssal ízesítjük. Ez a mártás is zöldségek - zeller, karalábé - ízletes kísérője.

Almás mártás
Hozzávalók 4 személyre: 2 kivi, 1 alma, 1 fej vöröshagyma, 1,5 dl tejszín, 3 evőkanál tárkonyos ecet, 2 kiskanál cukor
Elkészítés: A kivit és a hagymát meghámozzuk, az almát megmossuk, magházát kivágjuk. Mindhárom hozzávaló húsát nagyon apróra vágjuk, és elkeverjük a tejszínnel. Az ecetet a cukorral felforraljuk, majd kihűtjük, és a krémbe keverjük. Sóval, borssal ízesítjük. Sült burgonyához nagyszerű ízesítő.

Diós mártás
Hozzávalók 4 személyre: 10 dkg dióbél (vagy mogyoró, kesudió stb.)
20 dkg vajkrém, 2 dl kefir, 1 mokkáskanál őrölt koriandermag
Elkészítés: A diót összevagdaljuk, és egy serpenyőben zsiradék nélkül megpirítjuk. Félreteszünk belőle 1 ek-nyit, a többihez hozzákeverjük a vajkrémet, és hagyjuk elolvadni. Belekeverjük a kefirt, a korianderrel, sóval, borssal ízesítjük, és hagyjuk teljesen kihűlni. Tálaláskor megszórjuk a félretett dióval. Zöldségekhez (sárgarépa, paprika, zellerszár) különösen finom.

Paprikás kukoricamártás
Hozzávalók 4 személyre: 1 konzerv kukorica, 1 doboz paprikás vajkrém, 1 csomag friss koriander (vagy petrezselyem), 1/2 piros húsú paprika
Elkészítés: A kukoricát lecsepegtetjük, félreteszünk belőle 3 evőkanálnyit, a többit a vajkrémmel összeturmixoljuk. A korianderleveleket leöblítjük, apróra vágjuk. A paprikát megmossuk, húsát kis kockákra vágjuk. A krémbe keverjük a zöldfűszert, a paprikát és a félretett kukoricát. Sóval, borssal ízesítjük. Leginkább a grillezett vöröshúsokhoz illik.

Csípős paradicsommártás
Hozzávalók 4 személyre: 1 kis chilipaprika, 2 ág kakukkfű, 1 konzerv darabolt paradicsom, 1 dl tejszín, 1 teáskanál cukor
Elkészítés: Az erős paprikát megmossuk, nagyon apróra vágjuk. A kakukkfű levélkéit szintén felaprítjuk. A paradicsomot összetörjük, és elkeverjük a tejszínnel. Hozzáadjuk az erős paprikát, a kakukkkfüvet, és a cukorral, sóval, borssal ízesítjük. Elsősorban grillezett halakhoz illik.

Fűszervajak
A francia mesterszakácsok szerint a grillezés titka, a vaj. Amitől minden hús, zöldség ragyogó ízt és a belekevert fűszerektől egyedi aromát kap.

Gyömbéres-citromos vaj
Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg puha vaj, 1 diónyi friss gyömbér, 1 zöldcitrom, 1/2 erős paprika
Elkészítés: A vajat habosra keverjük. A gyömbért meghámozzuk, lereszeljük. A zöldcitromot alaposan megmossuk, zöld héját lekaparjuk/reszeljük, levét kinyomjuk. Az erős paprikát kimagozzuk, húsát apróra vágjuk. Az előkészített hozzávalókat a vajjal összekeverjük, sóval, borssal ízesítjük. Grillezett halakhoz, szárnyasokhoz kínáljuk.

Tárkonyos vagy bazsalikomos vaj
Hozzávalók 4 személyre: 1 evőkanál fenyőmag (vagy szeletelt mandula), 2 gerezd fokhagyma, 1 csomag friss tárkony ill. bazsalikom,
20 dkg puha vaj
Elkészítés: A fenyőmagot zsiradék nélkül kissé megpirítjuk egy serpenyőben. Kihűtjük, és apróra összevagdaljuk. A fokhagymát meghámozzuk, összetörjük. A tárkony (bazsalikom) leveleit megmossuk, lecsipkedjük, apróra vágjuk. A vajat habosra keverjük, hozzáadjuk fenyőmagot, a fokhagymát, a bazsalikomot, sóval, és borssal ízesítjük. Sült burgonyához, halhoz, tésztához kínáljuk.

Fokhagymás vaj
Hozzávalók 4 személyre: 4 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál vágott, friss vegyes zöldfűszer, 2 mokkáskanál őrölt bors, 20 dkg puha vaj
Elkészítés: A fokhagymát meghámozzuk, összetörjük. A vajat habosra keverjük, a fokhagymát, a zöldfűszereket, az őrölt borssal és sóval ízesítjük.

Narancsos vaj
Hozzávalók 4 személyre: 1/2 narancs reszelt héja, 3 evőkanál narancslé, 1 evőkanál vágott tárkony, 20 dkg puha vaj
Elkészítés: A narancs héját lereszeljük, levét kinyomjuk. A tárkonyt leöblítjük, apróra vágjuk. A vajat habosra keverjük, beledolgozzuk a narancs héját, levét, a tárkonyt, és sóval, borssal ízesítjük. Grillezett burgonyához, spárgához, borjúhúshoz nagyon finom. (forrás: Nana.hu)


2005.06.21

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok