HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > ÉLETMÓD > Táplálkozás > Méregtelenítés gyümölcs- és zöldséglével

t: 3807

Méregtelenítés gyümölcs- és zöldséglével

Azonban, magunk is készíthetünk otthon frissen facsart gyümölcslevet, ami nem csak egészségesebb, hanem akár úgy is variálhatjuk benne a gyümölcsöket, ahogy nekünk tetszik.

Készítsünk otthon gyümölcslevet!
Ehhez a legjobb, ha van gyümölcscentrifugánk, ami nagyban megkönnyíti a műveletet. Az ebben elkészített natúr gyümölcslénél jobb vitaminbombát el sem lehet képzelni. Nagy előnye a bolti gyümölcslevekkel szemben, hogy sokkal magasabb a C-vitamin-tartalma, és mivel frissen fogyasztjuk, nem tartalmazza a boltban kapható gyümölcslevekben lévő mesterséges színezéket, adalékanyagot, állományjavítót sem.

Az „igazi” gyümölcslevek magas vitamin- és ásványianyag-tartalmuk mellett (gyümölcssókat, káliumot és magnéziumot is tartalmaznak) rostjaikkal fontos szerepet töltenek be a szervezet tisztító mechanizmusában,.. A gyümölcslevek képezik a tisztító-méregtelenítő kúrák alapját is.

Ezeket az ivóleveleket készíthetjük egyfajta gyümölcsből is, de ízletesebb, ha többféle gyümölcs (vagy akár zöldség) hozzáadásával készül. Ezek keverésénél érdemes szem előtt tartani, hogy megfelelően ötvözzük az édesebb ízű gyümölcsöket a savanykásabb ízűekkel. Így cukrot sem kell hozzáadnunk, tehát súlygyarapodástól sem kell tartani. A gyümölcsökkel, zöldségekkel, fűszernövényekkel érdemes minél többféle íz kombinációt kipróbálni.

Méregtelenítsünk!

Tavasszal érdemes változtatni az étkezési szokásainkon is, mert ilyenkor sokkal kevésbé éhezünk szénhidrátban gazdag édességekre és zsíros ételekre. Az év elején elkezdett fogyókúrák sokkal hatékonyabbak. Ilyenkor érdemes néhány napos tisztítókúrát tartani, amikor a szervezet megszabadul a felgyülemlett salakanyagoktól. Hatására felpezsdítjük a szervezetünket, felfrissítjük a bőrünket.

A frissen készült gyümölcslevek a legjobbak a méregtelenítő program során, de akár mindennapjainkban is. A gyümölcs- és zöldségfélék nemcsak vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok, hanem gyógyító, szépítő hatásúak is. Különösen fontosak a B-vitaminok, mert simává teszik a bõrt, és rózsássá az arcot, ezenkívül, erősítik a hajat. Igazi “belső” szépségápoló a C-, E-vitamin és az A-provitamin. Ezek megvédik a bőrt, a ráncokat okozó szabad gyököktől.
Gyümölcslevek, turmixok

Szinte minden gyümölcsből kinyerhető lé; az almából, körtéből, meggyből, szőlőből, stb. Ezek keverékei is nagyon finomak, pl. az alma barackkal vagy eperrel. Érdemes kipróbálni!

A citrusfélék levei is nagyon finomak, pl. a fanyarkás grape-fruit levet meg lehet kicsit édesíteni egy naranccsal, vagy vérnaranccsal, ami édes ízével remek aromát ad.

A rostosabb, "testesebb" gyümölcsöket, pl. banán, érdemesebb feldarabolva külön összetörni, vagy turmixolni, és utána elkeverni a gyümölcslevekkel. Mivel a friss gyümölcslevek nagyon tömények; hígítva ajánlott fogyasztani őket; szomjoltó lesz, ha ásványvízzel, táplálóbb, ha tejjel, joghurttal higítjuk őket.


Alma turmixolva
A szakemberek szerint legalább 300 különböző, egészségfokozó vegyület (enzimek, vitaminok) van az almában, ezért rendkívül kedvező az élettani hatása. A benne lévő ballasztanyagok (pl a pektin és a cellulóz) kitisztítják a szervezetet. Eltüntetik a salakanyagokat, erősítik a belek izomzatát és elősegítik az emésztőnedvek termelését. A meghámozott almát, feldaraboljuk, és össze turmixoljuk. Tetszés szerint lehet ízesíteni.

Alma-narancs ital
Hozzávalók: 2 nagy alma, 2 nagy narancs
Az almákat megmossuk, cikkekre szeleteljük, a narancsot meghámozzuk. Gyümölcscentrifugában kifacsarjuk, és az így nyert levet jégkockával teli pohárban tálaljuk.

Ananászital
2 konzerv darabolt ananász – vagy hámozott, darabolt ananász
3 dl tej
2 ek édesítőpor
Az ananászt lecsepegtetjük, a levét felfogjuk. Az ananászt mixerben pépesre törjük, belekeverjük a tejet, a saját levét és az édesítőszert. Az ananász magas rosttartalma és enzimjei miatt hatékony segítség lehet a fogyókúrázóknak

Vitaminbomba
Fél-fél darab narancs és grape-fruit, alma, pár csepp méz
A megtisztított gyümölcsöket apró kockákra vágjuk, tegyük a turmixgépbe. Adjunk hozzá kevés vizet, és ízesítsük mézzel. Pár percig magas fokozaton turmixoljuk össze.

Kivi turmix
80 dkg kivi, 1 dl méz, fél citrom héja, 1,5 liter tej, csipet őrölt fahéj. A kivit meghámozzuk, és szeletekre vágjuk, Hozzáadjuk a mézet, az őrölt fahéjat és a reszelt citromhéjat. Turmixgépben pépessé keverjük, majd beleöntjük a felforralt, jól lehűtött tejet, és simára keverjük.

Epres banánturmix
3 banán, 25 dkg eper
A turmix sűrűségét és egyben különleges ízét a három banán adja. Merülő mixerrel vagy turmixgépben pépesítsük össze a gyümölcsöket. Nagyon kevés cukorral, vagy mézzel ízesítsük, vagy ezt akár el is hagyhatjuk. A kész gyümölcspépet egy kis tejjel hígítsuk.


Zöldséglevek:

Céklalé
Ennek a zöldségnek a betaintartalma a máj kedvence, és még az epének is jót tesz, elsődleges fegyver tehát a méregtelenítésben. Ezenkívül rekordmennyiségű vas van benne, ráadásul a felszívódását segítő más nyomelemekkel együtt.

Tisztítókúra céklalével
A céklából készült ital segít leküzdeni a megfázást és az influenzát. Céklalével hosszabb tisztítókúrát tarthatunk, közérzetünk javulni fog, savtúltermelésből származó gyomorpanaszaink megszűnnek. Serkenti a máj, a belek és a vese működését, fokozza a mérgek és a salakanyagok eltávolítását. Mivel fogyasztásával elkerülhető a táplálék és a toxikus anyagok hosszas időzése a gyomor-bél csatornában, kedvezően befolyásolja az ebből eredő bőrbetegségeket, fejfájást és letargiát. Enyhe hashajtó hatása révén székrekedésben és aranyérben szenvedőknek ajánlható.

Cékla-répa lé
A frissen kipréselt cékla- és sárgarépa lé 1: 1 arányú keveréke hagyományos magyar tisztítóital. Uborkalevet, egy evőkanál élőflórás joghurtot, evőkanál citromlevet hozzáadva kitűnő influenza elleni turmixot kapunk.

Sárgarépalé
Illóolajai fokozzák a gyomor és a belek vérellátását, így segíti az emésztést. Tele van antioxidáns vitaminokkal (pl. béta-karotinnal), így az öregedést és egyes betegségeket okozó szabad gyökök ellen is jó fegyver. Ráadásul az arcbőrnek is jót tesz.

Sárgarépa-paradicsom-cékla ital
Hozzávalók: 2 nagy sárgarépa, 5 közepes paradicsom, 1 kisebb cékla
Mossunk meg minden hozzávalót, a sárgarépát és a céklát hámozzuk meg, majd a paradicsommal együtt tegyük a gyümölcscentrifugába. Kitűnő zamatú ital lesz belőle.

Uborkaital
1 nagy kígyóuborka
2 kivi
4 szál tárkony
6 narancs
2 evőkanál citromlé
2 teáskanál méz

Előkészítés:
Az uborkát meghámozzuk, kettévágjuk, kikaparjuk a magjait, és húsát kockákra vágjuk. A kivit vékonyan meghámozzuk, négy szép szeletet vágunk belőle, ezt félre tesszük a díszítéshez, a többit kockákra aprítjuk. A tárkonyt megmossuk, minden szár hegyén hagyunk néhány levelet a díszítéshez, a többit letépkedjük, és apróra vágjuk. A narancsokat levét kicsavarjuk.
Elkészítés: Az uborkát, a kivit, a tárkonyt, a narancslevet, a citromlevet, a mézet, csipet sót turmixgépbe tesszük, jól összekeverjük. Poharakba adagoljuk, a kiviszeletekkel, a tárkonnyszállal díszítjük, és szívószállal kínáljuk.
A kivi és a narancs nagyon gazdag C-vitaminban, ezért ez a turmixot, az őszi-tavaszi megfázások megelőzésére is javasolt.


Gyógyteák
A szervezet méregtelenítő folyamatait segítik egyes gyógynövények is. Gyógynövényekből készített salaktanító teakeverékeket akár magunk is készíthetünk, vagy pedig válasszunk drogériákban összeállított keverékeket. A gyógyteákkal végzett tisztítókúra csak bizonyos ideig végezhető, a drogok erősségétől, a saját testsúlyunktól függően egyszerre legfeljebb négy hétig. Mindig kérjünk tanácsot a teák alkalmazását illetően, és figyeljünk az esetleges mellékhatásokra is.
Gyakran jelentkezik például a bőr minőségromlása… A pattanások megjelenése éppen azt mutatja, hogy működnek a szervezet méregtelenítő folyamatai. A kúra után helyreáll a szervezet anyagcseréje, és a bőrünk szebb lesz, mint valaha.

Tisztítókúrára alkalmas növények; bodzavirág, csalánlevél, aranyvesszőfű, tarackbúza, gyermekláncfű, feketeribizli-levél, zsurló. (forrás: HarmoNet)



2005.06.13

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok