HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > IT > Internet > Készül a fénysebes internet kábele

t: 4821

Készül a fénysebes internet kábele

Az University of Southampton kutatói azt állítják, hogy sikerült olyan üvegszálas kábelt kidolgozniuk, ami nemcsak gyorsabb a most alkalmazott megoldásoknál, de a benne haladó fény a fénysebesség 99,7 százalékát is elérheti.

Ahhoz, hogy ezt a hírt a helyén kezeljük, tudni kell, hogy bár az üvegszálas kábelekben a fény az, ami az információátvitelt lehetővé teszi, az információ sebessége meg sem közelíti a fény vákuumban mért sebességét. Míg az utóbbi nagyjából 300 000 kilométer per másodperc, a manapság széles körben alkalmazott, a légüres térnél jóval sűrűbb üvegszálas kábelekben leadott fényimpulzusok csak 200 000 kilométert tesznek meg másodpercenként.

A brit kutatók úgy gyorsították fel a kábelben száguldó fény sebességét, hogy kivették az üveget az üvegszálból. Az így létrehozott, belül üreges, de a fény irányát továbbra is megtartó kábel belsejében azonban még mindig túl nagy a főleg hosszú távon bekövetkező jelveszteség ahhoz, hogy a távközlési vállalatok egymás lábára taposva rohanjanak lecserélni az óceánokban most használt megoldásokat. A 3,5 dB/km jelveszteséggel dolgozó új kábel amúgy 37 párhuzamos csatornán egyszerre adva éri el a másodpercenkénti 1,48 terabites adatátviteli sebességet, és ezzel főleg a rövid távú összeköttetés oldható meg. A sebesség például egy-egy több száz gépet alkalmazó adatközpontban jöhet jól az adatokat tároló és feldolgozó egységek összekötésére.

A kutatók most azon dolgoznak, hogy a hosszabb távú kapcsolatoknál szükséges, kilométerenkénti 0,2 dB-es jelveszteség alá tornásszák a megoldás képességeit.

index

2013.03.28

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok