HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > FÉRFI > Technika - Tudomány > Az évszázad robbanása lehetett az orosz meteor

t: 5650

Az évszázad robbanása lehetett az orosz meteor

A korábban becsült néhány méteres helyett akár 15 méteres is lehetett a pénteken Cseljabinszk felett felrobbant test, amely lapos szögben jött, ezért is volt pusztító a lökéshulláma. Valószínűleg az utóbbi száz év legnagyobb olyan meteorrobbanása volt, amelyet láttak is.

Folyamatosan érkeznek az adatok, és még sok a bizonytalanság a pénteken kora reggel Oroszország felett felrobbant test jellemzőiről, de az nagyon valószínű, hogy az első becsléseknél nagyobb lehetett. Felrobbanásakor fényesebb volt, mint a Nap, több tíz kilométer hosszú vízgőzfelhője jó ideig látszott az égen.

Egy kis számolgatás

Figyeljük meg az alábbi képet, amely az eseménytől körülbelül 200 kilométerre készült!Mivel a képhez megvannak a metaadatok, tudjuk, hogy felvételt készítő gép CCD-lapkájának magassága 15,8 mm. A képnek kb. harmadát fogja át a horizont-füstfelhő táv, így:

5 mm : X = 35 mm (a fókusz) : 200 kilométer

Ebből az X magasság a sík felett 28,5 kilométer, amire rátesz a Föld görbülete kb. 2,5 kilométert 200 kilométeren.

Mindezek alapján a felhő kb. 30-35 kilométer magasan van - magyarázza Timár Gábor, az ELTE Geofizikai és Űrtudományi Tanszékének vezetője az [origo]-nak. "A magassága alapján is nagy darab test lehetett, amely hamar felvette a kapcsolatot a légkörrel" - mondja a szakember.

Földrengést okozott

A Space.com péntek esti információi szerint már körülbelül 15 méteresre és 7 ezer tonnásra becsült test a légkörben felrobbant, hatalmas lökéshullámot idézve elő, amely a földkéregben is rengést okozott (a Richter-skálán 2,7-est). A több mint ezer sérült zömét is a lökéshullám miatt kitörő ablakok szilánkjai sebezték meg (ezen a videón több robbanás is hallható). Több ezer lakás maradt ablaküveg nélkül Cseljabinszkban, miközben odakint mínusz 20 fok körüli a hőmérséklet. Az anyagi kár egymilliárd rubel (hétmilliárd forint) körül lehet a városban és környékén. Az [origo]-nak több szemtanú írt, volt, aki utána bement dolgozni, de volt, aki önkéntesnek állt, hogy üvegcserepet takarítson.


A robbanás miatt bekövetkező földlökéseket az Amerikai Geológiai Szolgálat műszerei is érzékelték.

300 kilotonna TNT

A robbanásban a péntek esti becslések szerint annyi energia szabadult fel, mint amennyi 300 kilotonna TNT felrobbanásakor. Ez az érték még módosulhat, de szakértők szerint ez volt a legnagyobb megfigyelt meteorrobbanás az 1908-as Tunguz-esemény óta, amikor egy 40 méteres test felrobbanása mintegy 800 millió fát döntött ki Szibériában, több mint 2000 négyzetkilométeren. Vagyis a pénteki esemény volt az utóbbi évszázad legnagyobb észlelt meteorrobbanása.


A jelenség fényessége túlszárnyalta a Nap fényességét

A fő robbanás időpontja magyar idő szerint február 15-én (pénteken), hajnali 4 óra 20 perc volt. A légkörbe belépő test sebessége 64 800 kilométer/óra (18 km/s) volt. A videofelvételek alapján nagyon alacsony, 20 fokosnál kisebb szögben érkezett, ami elősegítette a lökéshullámfront nagy pusztítását.

A felrobbant test minden bizonnyal több darabban ért földet, ezeket már keresik az orosz kutatók és hatóságok.A meteor egy darabja Cseljabinszktól nyugatra egy tóba csapódott be, hatalmas léket vágva a jégbe. Ebből is látható, hogy viszonylag nagy test hullott szét

A meteornak semmi köze nem volt a 2012 DA14 jelű kisbolygóhoz, amely pénteken este haladt el a Föld mellett. A 2012 DA14 tipikus földközeli kisbolygó. Átmérője 40-50 méter, tehát hasonló a Tunguz-eseményt okozó testhez. Becslések szerint ilyen test átlagosan 40 évente repül el a Föld mellett, de csak kb. 1200 évente csapódik be. Ami az orosz meteort illeti, az ehhez hasonló események jóval gyakoribbak lehetnek. Csillagászok szerint ennél valamivel kisebb, néhány méteres testek átlagosan kéthetente érkeznek a légkörbe, csak nagy részük tenger, illetve lakatlan terület fölé.

origo


2013.02.17

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok