HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > IT > Érdekességek > Elkészült az egymillió dolláros ember

t: 5767

Elkészült az egymillió dolláros ember

A hetvenes évek amerikai sorozatából ismert hatmillió dolláros csodaember ma már jóval olcsóbban megépíthető: brit robottechnológusok egymillió dollárból képesek voltak megépíteni egy, az emberéhez hasonló, mesterséges végtagokkal és érzékszervekkel rendelkező robotot.

Richard Walker és Matthew Godden brit robottechnológusok a brit Channel 4 tévécsatorna "Hogyan építsünk egy bionikus embert" című dokumentumfilmje kedvéért - adta hírül a Telegraph című brit napilap.A robotcsontváz angol kifejezésének rövidítéséből Rex névre keresztelt, 182 centiméter magas gépember összeállításához létező kutatások keretében létrejött, a jelenlegi csúcstechnológiát képviselő mesterséges végtagokat és más robotalkatrészeket kértek kölcsön a műsor elkészítéséhez.

Egymillió dollárból kijön a hatmillió dolláros ember

A robot összköltsége összesen egymillió dollárt, vagyis mintegy 220 millió forintot tett ki. Mindez csupán a hatoda a hetvenes években forgatott "A hatmillió dolláros ember" című amerikai filmsorozat elképzelt főszereplőjének, akit súlyos sérülései nyomán speciális képességekre alkalmas robottestel láttak el.

A műsor kedvéért összeállított Rex olyan robotkarokkal rendelkezik, amelyek a mindennapi feladatok végrehajtására is alkalmasak. Szemüvegében lévő szenzorai az emberi retinának továbbítana olyan információkat, amelyet az elektromos impulzusként az agynak továbbít. A megoldás kifejlesztői azt remélik, hogy a technológiával hamarosan teljesen vak embereket is képessé tehetnek arra, hogy legalább tárgyakat vagy formákat képesek legyenek érzékelni.Rex ezen kívül egy akkumulátorról működő műszívvel is felszerelték, amelyet egyébként állandóra is be lehet építeni egy emberi testbe. A bionikus ember lábát is fejlett mesterséges izmok mozgatják, amelyek a valódi végtaghoz hasonló mozgást tesznek lehetővé. Egyetlen fontos emberi szervet, az agyat nem lehet egyelőre mesterséget szervvel helyettesíteni, mivel annak felépítése túlságosan komplex feladat.

Szabad-e továbbfejleszteni az embert?

A tévécsatorna műsorát Dr. Bertolt Meyer, egy svájci szociálpszichológus vezeti, aki maga egy tízmillió forintos mesterséges karral él, mivel gyerekkorában elveszítette egyik karját. Meyer szerint mostanra a technológia már elérte azt a szintet, hogy a hétköznapokban is jól használható, esztétikus művégtagokat lehessen előállítani. A szakember szerint az utóbbi hat évben különösen nagy fejlődésen esett át a robottechnológia ezen területe. Míg régi, műanyag műkarját gyűlölte viselni, Meyer a mostani, mozgatható robotkarja nélkül már el sem tudja képzelni az életét.

Ugyanakkor a mesterséges végtagok fejlesztése etikai kérdéseket is felvet - derül ki a dokumentumfilmből a Telegraph szerint. A technológia fejlődésével ugyanis a emberi szerveknél fejlettebb érzékszervek és végtagok lesznek előállíthatók - akárcsak a hatmillió dolláros ember sorozatbeli képességei. A kérdés az, hogy szabad-e egyáltalán ilyen műszerveket kifejleszteni és alkalmazni.

origo

2013.01.30

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok