HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > IT > Érdekességek > Heti 930 milliárdot keres az Apple

t: 5565

Heti 930 milliárdot keres az Apple

A saját rekordjait megdöntötte, és szédítő összeget tett zsebre, de a tőzsdei elemzőknek mégis csalódást okozott az Apple a frissen közzétett 2012 utolsó negyedévéről szóló pénzügyi jelentésével. A cég számára az év hagyományosan legfontosabb időszakának számító karácsonyi hónapok eredményének bejelentését a szokásosnál is nagyobb várakozás övezte. Az ősz elején a 700 dolláros szintet is megjárt Apple-részvényárfolyam mára 500-ig csökkent, az ősz legnagyobb eseményének várt iPad Mini-premier pedig a vártnál jóval halványabbra sikeredett. Eközben a nagy konkurens Samsung sorra döntötte meg az eladási rekordokat, és elterjedt a pletyka, hogy az Apple lecsökkenti az alkatrészbeszerzéseit, mert annyira lecsökkent az érdeklődés az iPhone-ok iránt, hogy a nyakán marad a legyártott készlet. A karácsonyi szezon eladásait tükröző jelentés feladata az volt, hogy tiszta vizet öntsön a pohárba, és eldöntse, tényleg a lejtőn van-e az Apple, vagy ellenkezőleg, a cégnél minden rendben, és az emberek továbbra is úgy viszik az almás termékeket, mint a cukrot. Ironikus módon a jelentés ugyan konkrét számokat tett le az asztalra, a kérdést mégsem válaszolta meg.

A cég negyedéves forgalma a jelentés szerint 54,5 milliárd dollár volt, ami rekord (méghozzá óriási, egy éve 46 milliárd volt), a nyereség ebből nettó 13,08 milliárd, ami éppen csak több, mint a 13,06 milliárdos 2011-es karácsonyi szezonban volt. Az USA-n kívüli bevételek a teljes forgalom közel kétharmadát adták, és érdemes megjegyezni a 38 százalékos profitarányt is. A jelentés kiemeli, hogy a cég az év utolsó három hónapjában heti 4,2 milliárd dollárt keresett, ez nagyjából 930 milliárd forintot jelent, vagyis az Apple négy és fél napi bevételéből ki tudná fizetni a 2012-es magyar államháztartási hiányt.

A részletes adatok szerint a negyedévben a cég 47,8 millió iPhone-t, és 22,9 millió iPadet adott el, az iPodok eladási mutatója 12,7 milliónál, a Mac számítógépeké 4,1 milliónál állt meg. A négy kategóriából az első kettő fontos igazán, ezekről a hivatalos céges kommentár azt emeli ki, hogy a 2011-es 37, illetve 15 milliós adatokhoz képest mekkorát emelkedtek, azonban érdemes hozzátenni azt is, hogy az előzetes elemzői várakozások 50 millió telefonról és 23 millió táblagépről szóltak, amit ha nagyon kevéssel is, de alulmúlt a cég. Mindezt úgy, hogy a kínai iPhone-eladások tavaly óta a duplájukra nőttek (igaz, ezzel együtt is a hatodik helyre esett vissza a cég a kínai piac legnagyobb telefongyártói között).

Rekordot döntött az iTunes is, most először lépte át a 2 milliárd letöltött számot egy negyedév alatt. 500 millió felhasználó 2,1 milliárd dolláros bevételt termelt a zenebolt. Az Apple Store bolthálózat 11 taggal bővült (ebből négy Kínában nyílt), és ezzel átlépte a 400-at a lánc mérete. Összesen 120 millió vásárló 6,4 milliárd dollárt hagyott a boltokban.

A csillagászati számok és Tim Cook vezérigazgató optimista beszéde ellenére a tőzsde negatívan reagált a hírekre, az elemzőket hidegen hagyta a rekordbevétel, és a gigászi profit, inkább azt nézték, hogy a várakozásokat alulmúlta a cég eredménye. Bár a jelentés közzétételét a cég előrelátóan a New York-i tőzsdezárás utánra időzítette, a zárás utáni kereskedelemben (ez határozza meg a másnapi nyitó árfolyamot) a sajtókonferencia végére közel tíz százalékos, részvényenként 49 dolláros esést regisztráltak. Az árfolyam ezzel az 500-as lélektani határ alá bukott, méghozzá elég sokkal, 470 alatt járt a bejelentés után szűk egy órával. Ilyen alacsonyan tavaly februárban volt utoljára az árfolyam - egy óra alatt kb. 50 milliárd dollár füstölt el a vállalat piaci értékéből. Vélhetően ennek a hatásnak a tompítására jelentette be a cég, hogy februárban rendkívüli osztalékot fizet a részvényeseknek, papíronként 2,65 dollárt - vagyis nagyjából két és fél milliárd dollár szétosztogatásával próbálja megnyugtatni a kedélyeket a befektetők köreiben.

index

2013.01.24

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok