HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > NŐI > Karácsony > Ne halj bele a karácsonyba - 7 stresszűző tipp

t: 4665

Ne halj bele a karácsonyba - 7 stresszűző tipp

Mindjárt itt a karácsony és te még meg sem vetted az ajándékokat? Szalad a lakás és sütni-főzni kéne? Ne idegeskedj! Inkább fogadd meg tanácsainkat és tudatosan küzdj a stressz ellen. Ha jobb kedvű vagy, a feladatok kis gyorsabban fogynak majd.

1. Alaptalan aggodalmak ellen

Először is érdemes belátnod: a hiábavaló idegeskedés rengeteg energiát emészt fel. Utólag visszagondolva az egész legtöbbször teljesen fölöslegesnek bizonyul. Bizarrul hangzik, ám ha félelmeidet papíron is nyomon követed, könnyebb lesz megszabadulni azoktól. Vegyél egy kis füzetet, amelyben egyértelműen nevezd meg azt, ami miatt épp aggódsz. Pl. „félek, hogy nem ízlik majd a rokonoknak a főztöm" Amennyiben aggályod valóra vált, jelöld meg a mondatot egy piros ponttal, ha viszont nem, vastag zöld felkiáltójelet írj a sorhoz! Mire legközelebb előveszed a füzetet, egyértelművé válik, hogy legtöbbször alaptalanul izgattad magad. Tehát ne törd a fejed olyasmin, ami elszívja az energiáidat, és teljesen eltereli figyelmedet a valóban fontos dolgokról.

2. Örömszerző apróságok

A heti teendőket ne akard egyszerre elvégezni! A feladatokat egyenletesen oszd el, így nemcsak nagy tehertől szabadulsz meg, hanem az általad által gerjesztett stresszt is elkerülöd. Ezenkívül minden napra iktass be olyan tevékenységet, amely szívből felderít. Pl.: találkozz egy barátnőddel, esténként olvass legalább fél órát, vagy tegyél egy sétát nyugtató környezetben. Kritikus helyzetben pedig emlékeztesd magad arra, a nehéz nap után milyen jól fog esni a kikapcsolódás.

3. A frissesség szele

A szabadban röpködnek a mínuszok? Ez igazán ne legyen akadály! Rétegesen öltözve, meleg ruhába bújva bátran merészkedj ki a levegőre! Naponta ajánlott legalább fél órát kint tölteni, a mozgás és a napfény ugyanis serkenti a boldogságért felelős szerotonin létrejöttét. A sötétebb hónapokban ugyanis a szervezet nem termel elegendő mennyiségű örömhormont, viszont többet hoz létre a rosszkedvet okozó melatoninból.

4. Helyes tartás

Minél jobb a hangulatod, annál meggyőzőbben viselkedsz. Amikor kellő önbizalommal rendelkezel, a kisugárzásod is pozitívvá változik. Természetesen ennek az ellentéte szintén igaz: ha lógatod az orrod, és görbe a hátad, nem is titkolhatod, mennyire rosszkedvű vagy aznap. Ép testben ép lélek - e kettő szorosan összefügg. Ezért fontos ügyelni a helyes testtartásra, amelyet a következőképpen érhetsz el: lazítsd el hasizmaidat, és a homlokodat se ráncold! Emeld fel a fejed, kissé húzd hátra a vállad, és egyenesítsd ki a felsőtested! Mintha a fejed búbjánál fogva felfelé nyújtanának a gerinced vonala mentén. Érezd, ahogy az energia egyenletesen átjárja az egész tested. Napközben igyekezz megőrizni ezt az egészséges testtartást! Ha másképp nem megy, helyezz el emlékeztető cédulákat azokra a helyekre, ahová gyakorta pillantasz.

5. Nyugtató szomjoltó

Esténként nehézkes az ellazulás? Próbáld ki a komló, citromfű és kamilla keverékéből készült teát! Ezek a gyógynövények segítenek leginkább kikapcsolódni az egész napos hajsza után. Az ital nyugtató hatása megkönnyíti az elalvást. Elkészítéséhez tegyél egy csészébe 1-1 teáskanállal mindhárom növényből, önts rá 2,5 dl forró vizet. Áztasd 10 percig, majd szűrés után édesítsd 1 tk mézzel! Lefekvés előtt kortyonként élvezd a lazító szomjoltót!

6. Felszabadító légzés

Az alábbi különleges légzőgyakorlat hatására biztosan felderülsz. Gondolj egy világos színű, vidám képre, pl.: a kék égre bárányfelhőkkel, és végezd el a következő feladatot! Végy egy mély levegőt, majd lassan fújd ki. Képzeld el, ahogy az összes bosszúságod, idegeskedésed a levegővel együtt távozik a testedből. Belégzéskor vetítsd magad elé az örömhozó fotót! Ötször ismételd !

7. Aromaterápia

A jól ismert karácsonyi fahéj, alma, narancs és szegfűszeg illatok mellett a stressz csökkentésére is alkalmazhatunk különböző illóolajokat. Pár csepp rozmaring, citrom és borsmenta olaj energiával tölt fel, a narancsvirág, kamilla és levendula pedig kiválóan oldja a feszültséget.

Blikk-összeállítás

2012.12.12

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok