HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > NŐI > Család > Beszéd kell, meg biztatás

t: 4619

Beszéd kell, meg biztatás

Szülőknek ad praktikus tanácsokat két neves kutató, dr. Sam Wang, a Princeton Egyetem docense és dr. Sandra Aamodt, a Nature Neuroscience magazin volt főszerkesztője.

Könyvükben, amely Az Üdvözöllek a gyereked agyában! címmel jelent meg, elmagyarázzák, hogyan fejlődik az agy a csecsemőkortól a serdülőkorig, és tippeket adnak az apukáknak és az anyukáknak: miként etethetik meg csemetéjükkel a spenótot, vagy hogyan bírhatják rá arra, hogy megtanulják a leckét. Az első lépés azonban a beszéd megtanítása.A legegyszerűbb megoldás, hogy minél többet beszéljünk a baba jelenlétében – állítja Aamodt. – A másik, amit a szülő megtehet, hogy akkor is válaszol gyermekének, ha az még nem képes érthetően kiejteni a szavakat. Csak úgy kell tenni, mintha kommunikáció jött volna létre, mosolyogjunk, adjunk egy kis biztatást neki, hogy bátorítsuk a további kommunikációra – javasolja az idegkutató.

A nyelvnek 6 éves kora előtt már birtokában van a gyerek, de ha erőltetjük, hogy négyéves kora előtt már olvasson, erőfeszítéseinket aligha koronázza siker, mivel az agy ebben a korban még nincs kellőképpen felszerelkezve arra, hogy különbséget tegyen egy b és egy d betű között – mondja Wang. – Idősebb gyerekek viszont könnyűszerrel megoldják az ilyesmit.

Aamodt és Wang ötletekkel is szolgálnak, hogy miként lehet önuralomra tanítani a gyerekeket, hiszen ez – az akaraterővel párosítva – sokkal fontosabb ugyanis a gyerek jövője szempontjából, mint az IQ.

blikk

2012.09.30

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok